Çiçek Bakımı

Benjamin Nasıl Çoğaltılır? Adım Adım Benjamin Çoğaltma Rehberi

Ficus benjamin çoğaltma, koleksiyonunuzu evinizin her köşesini süslemenin veya hastalıklı bir bitkiyi kesimler alarak kurtarmanın harika bir yoludur. “Benjamin Nasıl Çoğaltılır” sorusunu pratik bir rehberle yanıtlayalım.

Benjamin çiçeği, güzel yaprakları ve genellikle basit bakım gereksinimleri ile popüler olan zarif bir ev bitkisidir. Ficus benjamin çoğaltma, koleksiyonunuzu çoğaltmanın veya hastalıklı bir bitkiyi kesimler alarak kurtarmanın harika bir yoludur ve neyse ki yapılması çok kolaydır.

Benjamin ağacını çoğaltmanın en iyi yöntemlerini, kesimleri doğru almayı ve uygun bakım tekniğini gelin daha ince ayrıntılarla öğrenelim.

Suda Köklendirmeyle Benjamin Çiçeği Nasıl Çoğaltılır?

Benjamin çiçeğini suda kolayca çoğaltmak mümkündür.Suda köklendirme tipik olarak, çeliklerinizi doğrudan toprağa dikmekten biraz daha yavaştır, ancak çok kolaydır ve budamadan sonra sağlıklı çelikleri kullanmanın harika bir yoludur. Ayrıca köklerin büyümesini takip etmenizi ve olası tersliklere müdahale etmenizi kolaylaşacaktır.

Fakat bu yöntem, kesimlerin solma riskini azaltırken gövde çürümesi riskini artırabilir. Not etmekte fayda var.

  • İlk olarak, ana bitkide, kesim yapmak istediğiniz sapı seçin. İdeal olarak, önceden budanması gereken bir gövde seçmelisiniz. Yaklaşık 8 – 10 cm  uzunluğunda bir kesim mükemmeldir.
  • Keskin ve steril bir makasla gövdedeki bir düğümün hemen altından kesin. Benjamin bitkilerinde düğümler o kadar belirgin değildir, bu nedenle kesimde birkaç yaprak kaldığı sürece bu adımı doğru yapmak önemli değildir.
  • Sapın ucuna doğru en az iki çift yaprak bırakarak, kesimin 5- 6 cm altındaki yaprakları çıkarın. Fazla yaprakların çıkarılması, terleme yoluyla su kaybını azaltacak ve kesme solma riskini azaltacaktır.
  • Kesimi suyla dolu bir cam kavanoza koyun ve dolaylı güneş ışığı alan sıcak, aydınlık bir yere koyun.
  • Kesimin kökleri yaklaşık 10 cm büyüdüğünde, bitkiyi kavanozdan taze toprakla dolu bir saksıya taşıyın.
  • Düzenli olarak sulamaya devam edin ve iyi bakım koşulları sağlayın. Ficus benjamina’nızı sağlıklı tutmanın daha genel ipuçları için Benjamin çiçeği bakımı rehberimize göz atmayı unutmayın!

Toprakta Köklendirmeyle Benjamin Ağacı Nasıl Çoğaltılır?

benjamin çiçeği kök kontrolü

Bir kesimden yeni bir Benjamin ağacı yetiştirmenin başka bir yolu da onu doğrudan toprağa dikmektir. Başarılı kesimler, suda köklendirmeye göre daha hızlı oluşma eğilimindedir. Ancak genel olarak, Benjamin ağacı köklendirme başarı oranının, suya kıyasla toprakta biraz daha düşük olduğunu gözlemleyebilirsiniz.

  • İlk önce, ekeceğiniz alanı veya saksıyı hazırlamanız gerekecek. Eşit bir turba, perlit ve kaba kum karışımı, Benjamin bitkilerini çoğaltmak için ideal saksı karışımıdır. Karışımı tamamen orta derecede nemli olana kadar sulayın.
  • Su yayılımında belirtilen prosedürün aynısını izleyerek, ana bitkiden yaklaşık 8 – 10 cmlik bir kesim yapın.
  • Saksı karışımınızda, kesimi güvenli bir şekilde tutacak kadar derin bir delik açın. Bir kurşun kalem veya şiş bu iş için iyi bir araçtır. Toprağın güzelce nemli olmasını sağlamak için toprağı kesimin etrafına sıkıca bastırın ve tekrar hafifçe sulayın.
  • Kesiminiz için parlak, dolaylı güneş ışığı, sıcak sıcaklıklar ve yüksek nem alacağı bir yer bulun. Nemi artırmak ve solmayı önlemek için tencereyi plastikle kaplamayı düşünün.
  • Her 1 – 2 günde bir kesimi kontrol edin ve çok ıslak olmadan sürekli nemli kalmasını sağlamak için toprağı hafifçe sulayın. Toprak yüzeyinde veya yapraklarda küf oluşursa, saksıyı aralıklı olarak açık havada bırakarak nemi azaltın.
  • Aynı saksıda birden fazla çelik yetiştirdiyseniz, yaklaşık 4 – 6 hafta sonra ayrı saksılara yeniden yerleştirmeyi hedeflemelisiniz.

Hava Daldırmayla Ficus Benjamin Nasıl Çoğaltılır?

Hava katmanlama ya da daldırma, daha az bilinen bir yayılma şeklidir, ancak en acemi bahçıvanlar için bile basit ve erişilebilirdir. Ana bitkiden kesimler almak yerine, hava katmanlama, ana bitkinin gövdesindeki bir kesimden yeni bir kök sistemi yetiştirmektir.

Şaşırtıcı bir şekilde, hava katmanlaşması genellikle doğal olarak oluşur. Belirli koşullarda, yaralanan bir bitki köklenmeye başlayacak ve iki kök sistemine sahip tek bir bitki haline gelecektir. Bir süre sonra yeni kök sistemi yeniden dikilmeye hazır olacak ve ayrı bir bitki olarak büyümeye devam edecektir.

  • Genel olarak, bitkinin en güçlü şekilde büyüyeceği zaman olduğu için, ilkbahardan yaz sonuna kadar herhangi bir zamanda bitkinizi havayla katmanlamayı denemek en iyisidir.
  • Ana bitkide uygun bir dal bulun. Aradığınız şey, birçok sağlıklı yaprağı olan yaklaşık yarım cm çapında bir sap. Kesi yerini belirlemek için gövdenin ucundan 15 cm kadar bir uzunluk ölçün.
  • Temiz bir maket bıçağı kullanarak gövdenin üçte birini kesin. Sapı çok fazla zayıflatmamaya dikkat ederek, sapı hafifçe bükerek kesimi daha da açın.
  • Kesilen yeri tamamen kaplayacak şekilde kesimi nemlendirilmiş sfagnum yosunu veya turba ile paketleyin. Yosunu bir streç film sarın ve plastiği her iki ucunda ve dikiş boyunca elektrik bandıyla sabitleyin.
  • Dalı doğrudan güneş ışığından uzak tutarak sapı dehidrasyondan koruyun. Bitkiyi düzenli olarak sulayın ve streç film kaplı yosunun her zaman nemli kalmasını sağlayın. Yüksek nemi koruyun ve bitkinizin genel bakımını iyi yapın.
  • Yaklaşık 3-4 hafta sonra, katmanlı dal kökleri filizlendirecektir. En az 4 – 8 cm uzunluğunda birden fazla kök olduğunda, streç ve sfagnum yosununu veya turbayı köklerin çevresinden çıkarabilir ve sapı tamamen yeni kök kümesinin altında kesebilirsiniz.
  • Sapı nemli bir toprakla saksılayın. Benjamin ağacınızı dolaylı güneş ışığı alacağı aydınlık bir alana yerleştirin.

Benjamin Bitkisi Nasıl Çoğaltılır: Püf Noktalar

  • Hava daldırma ile Benjamin çiçeği çoğaltma yöntemi, kesimleri su veya toprakta çoğaltmaktan daha düşük bir başarı oranına sahiptir. Büyük yararı olduğu yerde, daha büyük kesimleri yayabilmek ve daha kısa sürede daha büyük bitkilere yol açabilmektir. Arızanın en yaygın nedeni yosunun kurumasıdır, bu nedenle bunu en az iki günde bir kontrol etmeye özen gösterin. Gerekirse farklı bir gövde veya ana bitki seçip prosedürü tekrar denemek için büyük bir kayıp yoktur.
  • Suda köklendirmenin getirdiği önemli bir sorun, kök çürüklüğüdür. Şaşırtıcı bir şekilde, bu durumlarda ana suçlu su değil, mantarlar ve diğer patojenlerdir. Bu, çoğu bitki için yaygın bir sorundur, ancak su, bu patojenlerin gelişmesi için ideal bir ortam sağladığından, suyun yayılma süreci tarafından hızlandırılır. Çözüm, kesmeden önce tüm ekipmanın iyice temizlenmesini ve suyun mümkün olduğunca steril olmasını sağlamaktır. Bu, süreçte kesime zararlı bakterilerin geçme şansını sınırlar ve en iyi gelişme şansına sahip olmasını sağlar.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu