Çiçek Bakımı

Gül Çiçeği Bakımı: Pratik Sulama, Saksı Değişimi ve Budama Rehberi

Şarkı ve şiirlere konu, aşıklara ilham ve tercüman olan gül çiçeği, bir bitkiden çok daha fazlası. Konu aşk ve tutku olduğunda akla gelen ilk çiçek olduğu kadar, seneler boyunca yüzlerce çeşidi ve rengiyle birçok duygunun simgesi haline de gelmiştir. Asya’dan tüm dünyaya yayılan gül, bugün özel günlerin ve gösterişli bahçelerin vazgeçilmezi. Peki bu narin görünüme sahip güçlü çiçek gül nasıl yetiştirilir? Gül bakımı püf noktaları ve evde gül bakımı için tüm pratik yöntemler, sizler için derlediğimiz bu yazıda. Hadi, gülllerin içinden koşarak gelelim ve rehberimizdeki gül bakımı ipuçlarını birlikte keşfedelim!

Gül Nedir?

Gül, yalnızca bizim edebiyatımızda değil, gerek batı ve gerekse doğu toplumların mitoloji edebiyatlarında önemli bir unsurdur. Gül yapraklı ve gülden elde edilen su kozmetikten giyime, tarih boyunca birçok farklı alanda kullanılmıştır. Güller, bahçelerinden parklara, mezarlıklardan kutlamalara kadar tüm mekanlarda en çok tercih edilen çiçektir. Kesme çiçek olarak kullanılan gülün, renkleri ve sayılarına göre farklı anlamlar ifade etmesi de özellikle gülün diğer çiçeklerden çok daha farklı bir dili olduğunu göstermektedir. Peki nedir bu gül çiçeği?

Güller, çeşitli renklerde bulunan çok yapraklı çiçeklerdir. Geniş renk ve boyut yelpazesi ile karakterizedir. Hala vahşi doğada yetişen çeşitler olmasına rağmen, birçok tür artık bahçe ve saksılarda kolaylıkla yetiştirilmektedir. Güneşli ortamlarda ve iyi drene edilmiş topraklarda gelişir. Özellikle killi toprakları severler ve gülleri diğer bitkilerden uzakta yetiştirmek köklerinin bozulmaması için en iyisidir. Gül gibi melez çiçeklerin farklı koşullara daha uyumlu hale geldiğini hatırlamak önemlidir, bu nedenle güllerinizi satın alırken optimum koşulların ne olduğunu kontrol edin. Bahçede yetiştirilirken güller kasım-şubat ayları arasında dikilmelidir. Güller tüm yıl boyunca mevcuttur ve tohum veya fide olarak satılmaktadır. Bir saksıda yetiştiriyorsanız, herhangi bir zamanda ekilebilirler. Güllerin düzenli olarak beslenmesi gerekir ve beslenme miktarı ekildikleri toprağın türüne bağlı olacaktır. Budama da önemlidir ve budama, sürekli don olmayan bir dönemde şubat ortasından mart ortasına kadar yapılmalıdır.

Gül Bakımı Nasıl Yapılır?

Gül bakımı düşündüğünüzden daha kolaydır. Hemen herkes onları başarıyla yetiştirebilir. Güllerinizi drenajı iyi olan ve güneşli bir yere dikin. Tüm komşuların bakışlarını üzerine toplayacak etkileyici çiçekler için onları düzenli olarak gübreleyin. Toprağı nemli tutmak için eşit şekilde sulayın. Yine de bir gül bahçesi kurmak gözünüzü korkutuyorsa, gül bakımı nasıl yapılır öğrenmek için birazdan sıralayacağımız adımları takip etmeniz yeterli!

  1. Gül bakımı püf noktaları, çiçeğiniz için doğru yeri bulmakla başlar.

En sağlıklı açan çiçekler ve en göz alıcı renkler için, gül çalıları günde altı ila sekiz saat güneş ışığı almalıdır. Ayrıca organik maddece zengin, iyi drene edilmiş topraklara ekilmelidirler. Özellikle sıcak iklimlerde, güller sıcak öğleden sonra güneşinden korunduklarında en iyi sonucu alabilirsiniz. Soğuk iklimlerde, güneye veya batıya bakan bir çitin veya duvarın yanına bir gül fidanı dikmek kışın donma hasarını en aza indirmeye yardımcı olabilir. Balkonunuzda ya da ev içinde bir saksıda yetiştirecekseniz, uygun ışık ve sıcaklığı sağlayabileceğiniz noktaları seçmeniz önemlidir. Yakıcı güneşten korunabilecekleri aydınlık köşeler ve drenaj delikli saksılar, hayalinizdeki sonucu elde etmenizi sağlar. 

  1. Sağlıklı bir gül bakımı için doğru dikim önemlidir.

Çıplak köklü veya saksı güllerinizi düzgün bir şekilde dikmek, iyi bir başlangıç ​​yapmalarını sağlayacaktır. Dikim deliği, bitkinin köklerini barındıracak kadar derin ve geniş olmalıdır. Güller ıslak kökleri sevmediği için alanın drenajının iyi olması gerekir. Dikim deliğinden çıkarılan toprakla bol miktarda bahçe kompostu, turba yosunu veya diğer organik maddeleri karıştırın. Bu karışımın bir kısmını ekim çukurunun dibine sürün ve deliğe gül fidanını yerleştirin. Bitkinin tepesi, ılıman iklimlerde zemin seviyesinde ve soğuk iklimlerde zemin seviyesinin 4 – 5 santim altında olmalıdır. Deliği kısmen toprak karışımıyla doldurun ve yavaş salınan bir gübre ekleyin. İyice sulayın ve ardından deliği kalan toprakla doldurmayı bitirin.

Tekrar sulayın, ardından gülü yeni yerine alışırken korumak için sapların etrafına gevşek toprak sürün. Birlikte birkaç gül çalısı ekiyorsanız, olgunlaştıkça geniş bir yetiştirme alanı sağlamak için aralarında en az 1 metre boşluk bırakın. 

Gül çiçeği saksı değişimi içeriğimizi ziyaret edebilir ve daha detaylı bilgi alabilirsiniz.

  1. Gül çiçeği bakımı yaparken düzenli gübreleme unutulmamalıdır.

Etkileyici bir çiçek gösterisi için bir gül çiçeğinin düzenli olarak gübrelenmesi gerekir. Organik yöntemler, yavaş ve sabit bir besin kaynağı sağlar. Organik kompost gübresi ve diğer doğal gübrelerin aylık uygulamaları iyi sonuç verir. Organik değişiklikler ayrıca faydalı toprak mikroplarını ve iyi dengelenmiş bir toprak pH’ını teşvik etmeye yardımcı olur. Yavaş salınan gübreler tercih etmeniz, azot, fosfor, potasyum ve diğer küçük besinlerin doğru dengesini sağlar. Ayrıca gül çalılarına optimum büyüme için ihtiyaç duydukları beslenmeyi sağlarlar. Yeni dikilmiş çıplak köklü bitkilerde yeni kökleri yakmamak için tam güçte gübreler uygulamak için bitkinin ilk çiçeğini açmasını bekleyin.

  1. Evde gül bakımı yaparken sulama akıllıca yapılmalıdır.

Büyüme mevsimi boyunca toprak eşit derecede nemli tutulmalıdır. Sulama miktarı ve sıklığı, toprak tipinize ve yaşadığınız iklime bağlı olacaktır. Güller, büyüme mevsimi boyunca haftada 1 sulamayla en iyi haline ulaşır. Kumlu topraklarda yetişen güller, ağır killi topraklarda yetişen güllerden daha fazla sulamaya ihtiyaç duyacaktır. Sıcak, kuru ve rüzgarlı koşullar da gülleri çabucak kavurur. Nasıl suladığınız da, sulama sıklığı kadar önemlidir. Gülleri sağlıklı tutmak için yaprakları ıslatmaktan kaçının. Sağanak bir hortum, uzun ağızlı sulama kabı veya doğrudan toprağa doğrultulmuş bir sulama çubuğu kullanın.

  1. Profesyoneller gibi budama yapmak da gül bakımı püf noktalarındandır.

Bir gül çalısını aşırı budayarak öldürmek neredeyse imkansızdır. Ancak birkaç basit kuralı izlerseniz, sonuçlar daha profesyonel ve çiçeğiniz daha sağlıklı görünecektir. Örs tipi olmayan iyi bir çift budama makası ve gül budama eldivenleri işi daha da kolaylaştırabilir. Büyük budama erken ilkbaharda yapılmalıdır. Tüm güller için, ölü veya hasarlı sağları, özellikle kahverengi görünenleri, çıkararak işe başlayın. Sert budama gerektiren örnekler için, dalların içinde sağlıklı, beyaz merkezler bulana kadar önceki yılın büyümesinin üçte biri ila yarısı kadar kesin. Güllerinizi bakımlı tutmak için tüm mevsim boyunca hafifçe budama yapabilirsiniz. Bazı yeniden çiçek açan gül çeşitleri, sezon boyunca yeniden çiçek açmayı teşvik etmek için çıkmaza ihtiyaç duyacaktır. Yeniden büyümeyi teşvik etmek için harcanan çiçekleri ilk beş yapraklı sapa kadar kesin.

Tüm bunların yanında gülünüzü çoğaltmak istiyorsanız “Gül Çoğaltma Rehberi” içeriğimizi ziyaret edebilirsiniz.

Gül Çiçeği Bakımı: Püf Noktalar

  • Güllerinizi akıllıca seçin: Mikro-minyatürlerden grandifloralara, yer örtücülerden sarmaşık güllere kadar çok sayıda gül sınıfı vardır ve bazı sınıflarda yüzlerce çeşit bulunur. Gül bahçenizi geniş bir çeşitle doldurmak cazip gelse de, düzensiz bir dizi ve alan için hayalinizdeki gibi büyümeyen güllere sahip olmanız muhtemeldir. İyi seçilmiş birkaç çeşit, uyum içinde çalışmayan düzinelerce uyumsuz bitkiden daha fazla memnuniyet verecektir. Daha az bakım gerektiren güller istiyorsanız, japon gülü bakımı ya da çalı veya peyzaj güllerini deneyin. Yetiştirdiğiniz gül çeşitlerinin sayısını sınırlamak, düzensiz ve uyumsuz bir dizi oluşturmaktan kaçınmanıza yardımcı olacaktır.
  • Acemi bir gül yetiştiriciyseniz köklerle başlayın: Halihazırda toprakta saksılanmış gülleri veya çıplak köklü bitkiler olarak satın alabilirsiniz. Her türün avantajları vardır. Örneğin konteyner gülleri, acemi bahçıvanlar için harikadır çünkü dikilmesi ve hızlı bir şekilde kurulması kolaydır. Büyüme mevsimi boyunca yerel fidanlıklardan da satın alınabilirler. Bu, iklim koşulları ideal olduğunda, tercihen serin ve bulutlu bir günde onları ekmenizi sağlar. Çıplak köklü güllerin avantajlarından biri, daha fazla çeşit çeşidinin mevcut olmasıdır. Ayrıca, ekonomiktirler ve çevrimiçi olarak sipariş edilebilirler. Bununla birlikte, kap güllerinin aksine, çıplak köklü bitkilerin ekimden önce köklerinin bir gece suda ıslatılması gerekir. Ayrıca ekimden sonraki ilk birkaç ay kökler nemli tutulmalıdır. Birçok farklı gül fidanı çeşidini uygun fiyatlarla satın alabilir, şık bir şekilde süslenmiş olanları sevdiklerinize hediye etmek üzere tercih edebilirsiniz.

Gül bakımına dair bilinmeyenleri, pratik yöntemleri ve tüm püf noktalarını sizlerle paylaştık. Evinizi çiçek bahçesine çevirecek daha fazla bitki bakımı ipucu için, sitemizdeki diğer yazıları ziyaret ederek çiçek bakımına dair diğer yazılarımızı okuyabilirsiniz! 

Gül Çiçeği Bakımı: Sıkça Sorulan Sorulan Sorular 

Gül Kaç Günde Bir Sulanır?

Yazın günde iki defa, kışın ise daha seyrek sulanmalıdır. Kışın bulunacağı ortamın sıcaklığı 12 derece altına düşmemelidir. Bu şartları sağladığınızda haftada bir kez sulama yapmanız yeterli olacaktır. Daha sıcak ortamlarda yetiştireceğiniz gülleri, topraklarını kontrol ederek daha sık sulayabilirsiniz. Fakat şunu not edin; güller hiçbir zaman aşırı suyu ve güneş altında sulanmayı sevmez.

Gül İçin Hangi Gübre Kullanılır?

Doğal gübre türleri ve kompostlar gülleri daha çok mutlu eder. Eğer güller için özel olarak üretilen gübreleri tercih edecekseniz, azot ağırlıklı bir içeriğe sahip olmasına özen gösterin. Azotlu gübreler, gül fidanlarında kök, yaprak, dal gibi bölgelerin gelişmesini ve çiçeğin renginin daha albenisi yüksek olmasını sağlar. Fosfor kullanımı da gül fidanlarında, daha güçlü sap ve kök gelişiminin oluşumunu destekler. Ayrıca erken çiçeklenme ve daha kaliteli tomurcuklanma için de fosfor içeren gübreler kullanabilirsiniz. 

Vazoda Gül Nasıl Bakılır? 

Vazoya yerleştirilen ya da vazolu satılan güller, oldukça popüler hediye seçeneklerinden. Onları taze tutmak da sandığınızdan daha kolay! Eğer saksıdan ya da bahçeden kesecekseniz, çiçeğinizi vazoya koymadan saplarının su altında kalacak bölümündeki yaprakları temizleyin. Sapıların boyunun vazodan uzun olmasına dikkat edin. Çiçeğinizin ihtiyaç duyduğu suyu alabilmesi için vazonun en az dörtte üçünü suyla doldurun. Tercihen ılık su kullanın. Kullandığınız suyu her gün değiştirin. Sulu ve vazolu gelen güllerin de suyunu düzenli olarak değiştirin. Daha uzun yaşamalarını sağlamak için bir aspirini ezerek çiçek suyuna ekleyebilirsiniz. Aspirinli suyu üç günde bir değiştirerek, çok daha uzun süre canlı kalan güller elde edebilirsiniz. Güllerinizin güzelliğini ortaya çıkaracak vazo çeşitlerine göz atarak evinizi süsleyebilir ya da bahçenizdeki gülleri şık vazolarla sevdiklerinize hediye edebilirsiniz.

Kurumuş Gül Nasıl Canlandırılır?

Gül çalınızın dibine yakın bir dal kesin. Dalın dış kabuğunu dikkatlice kazıyın. Kabuğun altında yeşil varsa, bu, gül çalınızın hala hayatta olduğu ve onu canlandırabileceğiniz anlamına gelir. Kabuğun altındaki dal kahverengiyse, gülünüz ölmüş ve yenisini almanız gerekecek demektir. Ölü dalları 45 derecelik bir açıyla budayarak gülünüzü kurtarabilirsiniz. Soğuk su dolu bir kasede 10-15 dakika bekleterek de ona ikinci bir şans yaratabilirsiniz. Son olarak bitkinizin köklerini kaplayacak miktarda buz koyarak onları şoklayabilirsiniz. İşleminize buzların üzerine sıcak su dökerek devam edin. Bu işlemin işe yaradığını gözlemlediyseniz, belirli aralıklarla tekrarlayarak kurumuş gül çiçeklerinizi canlandırabilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu