Çiçek Bakımı

Bitkileri Sularken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Herkes bir bitkiye su dökebilir. Ancak bitkilerin suyu nasıl kullandığını ve devreye giren birçok değişkeni anlamak zaman ve deneyim gerektirir. Bunlar bitkinin türünü, boyutunu, toprak dokusunu, son hava durumunu, güneşe maruz kalmayı, günün ve yılın zamanını içerir. Kısacası bahçenizi sulamak ezberci bir iş olmamalı. Bir bitkinin ihtiyaç duyduğu su miktarı sürekli değişir, bu nedenle dikkat etmeniz gerekir.

1. Kökleri Sulayın

Suyu toprak seviyesinden dökün ve bitkinin kök topunun tamamı iyice ıslanana kadar uygulamaya devam edin. Köklerin muhtemelen bitki kadar geniş olduğunu ve 20 – 30 cm derinliğinde olabileceğini unutmayın.

2. Sulamadan Önce Toprağı Kontrol Edin

En iyi nem ölçer elinizin ucundadır. Toprak yüzeyi kuru göründüğünde, toprağın gerçekten kuru olup olmadığını görmek için parmağınızı toprağın birkaç cm aşağısına kadar sokun. Eğer öyleyse, sulama zamanı. Değilse, bir gün bekleyin.

3. Sulamayı Sabah Saatlerinde Yapın

Bitkilerinizi sulamak için en iyi zaman sabah saatleridir. Bu şekilde, eğer yapraklar ıslanırsa, tüm gün kururlar. Yapraklar kuruduğunda bitki hastalıklarının tutunması çok daha zordur. Sabahları sulayamazsanız, akşam sulamak ikinci en iyi seçenektir.

4. Yavaş Yavaş Sulayın

Toprak yüzeyi kuru ise, su birikebilir veya akabilir ve emilemez. Çözüm, yavaş yavaş başlamak ve kademeli olarak tam bir ıslanma oluşturmaktır. Üstteki birkaç santimlik toprak nemli olduğunda, su daha kolay emilecektir.

5. Her Damlayı Değerlendirin

Suyu doğrudan kök bölgesine yönlendirmek için bir sulama kabı – spreyi, damla sulama veya sulama hortumları kullanın. Günün erken veya geç saatlerinde sulama, toprak yüzeyinden buharlaşma nedeniyle nem kaybını en aza indirir. Bitkileri rüzgardan korumak da nem kaybını azaltacaktır.

6. Aşırı Sulamadan Kaçının

Bitkiler suya ihtiyaç duydukları kadar oksijene de ihtiyaç duyarlar. Çoğu bitki için, sulamalar arasında toprak yüzeyinin biraz kurumasına izin vermek en iyisidir. Derinden ve daha az sıklıkta sulamak her zaman en iyisidir.

7. Toprağın Kurumasına İzin Vermeyin

Günün sıcağında, bitkiler bazen nemi korumak için solurlar, ancak akşam olduğunda tekrar canlanmaları gerekir. Toprağın çok kurumasına izin verirseniz, köklerin uçlarındaki ince, tüy benzeri çıkıntılar zarar görebilir. Bitkiler bu kök kıllarını yeniden büyütmek zorunda kaldığında, aksi takdirde çiçek ve meyve üretimine gidecek olan enerjiyi tüketir.

8. Nemi Korumak İçin Malç Kullanın

Toprağı kompost, kıyılmış yapraklar, kıyılmış ağaç kabuğu veya çam iğneleri gibi ince bir organik malç tabakasıyla kaplamak, buharlaşmayı azaltmaya ve akışı en aza indirmeye yardımcı olacaktır. Malç 3 cm’den daha kalınsa, nemin köklere ulaşmasını önleyerek bitkinize zarar verebilir.

Daha fazla sulama ve bakım önerisi için diğer yazılarımıza göz atabilirsiniz!

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu