Çiçek Bakımı

Gelincik Çiçeği Çoğaltma: Güzelliğe Yer Açın

Güzelliği ile herkesi etkisi altına alan gelincik çiçeğine yaşam alanlarınızda daha fazla yer açmak istiyorsanız, çoğaltmaya ne dersiniz? Cicek.com’daki bu yazımızda, gelincik çiçeği çoğaltma yöntemlerini ve dikkat etmeniz gereken noktaları bir arada bulacaksınız!

Yakın Planda Gelincik

Gelincik çiçeğini bir kere gördüğünüzde, ona yaşam alanlarınızda daha fazla yer açmak isteyebilirsiniz. Evinizde, ofisinizde, bahçenizde ya da balkonunuzda yetiştirdiğiniz gelincik çiçeklerinin tüm bakım aşamalarını uyguladığınızda, ne kadar kolay ve zahmetsiz bir şekilde çoğaltabileceğinizi göreceksiniz. Dayanıklı olan ama aynı zamanda oldukça narin bir bakım isteyen gelincikleri çoğaltmak için bilmeniz gereken yöntemleri ve bu yöntemlerin uygulama adımlarını aşağıda sizin için derledik. Siz de bu yöntemler arasından çiçeğiniz için en uygun olanı seçerek çoğaltma işlemine zaman kaybetmeden başlayabilirsiniz!

Tohum Yöntemi ile Gelincik Çoğaltma

Kırmızı Gelincik Çiçekleri

Gelincik çiçeğini çoğaltmanın en kolay ve en pratik yolu, tohum yöntemi ile çoğaltmadır. Bu yöntem ile dilediğiniz sayıda gelincik çiçeğine sahip olabilir ve renkleri ile büyülenebilirsiniz. Gelincik çiçeği çoğaltma aşamasında ihtiyacınız olan tohumları dilerseniz satın alabilir, dilerseniz mevcut gelincik çiçeğinden elde edebilirsiniz.

Peki gelincik çiçeğinden nasıl tohum elde edersiniz? Gelincik, ince ve oldukça hassas bir sap üzerinde bulunur. Bu sapın içinde tomurcuklar oluşur ve çiçeklenir. Çiçekler dökülünce tohum kapsülleri ortaya çıkar ve çok tohumlu olan bu kapsüller kurutulur. Kuruduktan sonra siyah ya da kahverengi olan bu kapsüller, yeni tohumları oluşturur. Elinizde bir gelincik tohumu varsa, aşağıdaki adımları uygulayarak gelincik çiçeği çoğaltma sürecini tamamlayabilirsiniz.

  • Normal şartlarda gelincikler özgür çiçekler oldukları için kendi tohumlarını dökerek hızla çoğalırlar. Ancak elinizde bir tohum varsa doğal bir toprak üzerine bu tohumları serpebilirsiniz. 
  • Eğer bahçe toprağına gelincik ekecekseniz, sadece toprak üzerine tohumları serpmeniz yeterli olacaktır. 
  • Gelinciği bir saksıya ekmek istiyorsanız, gübresiz olan bir toprağın üzerine tohumları yaymanız ve sonrasında üzerini ince bir toprak tabakası ile kaplamanız gerekir. Ancak üzerinin tamamen örtülmemesine dikkat etmelisiniz. Tohumları yerine oturtmak için elinizle nazik bir şekilde bastırabilirsiniz.
  • Tohumların çimlenmesini sağlamak için hafif bir sulama yapmanızda da fayda var. Çimlenene kadar tamamen ıslanmayacak şekilde toprağı sulayabilirsiniz.
  • Bir süre sonra tohumlar çimlenmeye başlar ve çimler 5 cm’ye ulaştığında elde ettiğiniz fideleri 25-30 cm aralıklar ile düzenleyebilirsiniz. 

Kök Çelikleri ile Gelincik Çoğaltma Yöntemi

Yakın Planda Kırmızı Gelincikler

Gelincik çiçeği çoğaltma yöntemlerinden bir diğeri ise kök çelikleri ile çoğaltma yöntemidir. Bu yöntemi de doğru uyguladığınızda olumlu sonuçlar elde edebilirsiniz. Ancak gelincik çiçeği hassas bir bitki olduğundan, bu yöntemi uygularken ekstra dikkat etmeniz gerektiğini hatırlatırız. Gelin, bu yöntemin aşamalarını birlikte öğrenelim…

  • Gelincik bitkisi yeterli erişkinliğe ulaştığında kökleri de büyük bir hızla büyür. Eğer sağlıklı ve güçlü bir gelincik çiçeğine sahipseniz, bu yöntemi kullanabilirsiniz.
  • İlk olarak nazik bir şekilde bitkiyi bulunduğu saksıdan ya da topraktan çıkarmanız gerekir.
  • Çıkardıktan sonra köklerinde biriken fazla toprağı temizleyerek iç içe geçen kökleri dikkatli bir şekilde ayırabilirsiniz. 
  • Ayırdığınız köklerin bir kalem kalınlığında ve 5-6 cm uzunluğunda olmasına özen göstermelisiniz.
  • Ayırma işleminde köklerin hangi ucunun kök, hangi ucunun üst olduğunu da bilmeniz gerekir.
  • Elde ettiğiniz bu yeni kökleri toprağa dikebilirsiniz. Dikme işlemi sırasında kökler dik olmalı ve toprak yüzeyinin 4-5 cm altında kalacak şekilde yerleştirilmelidir. 

Gelincik Ne Zaman Çoğaltılır?

Vazoda Gelincik Çiçekleri

Gelincik çiçeğiniz ne kadar yetişkin ve sağlıklı olursa olsun, çoğaltma işlemi için belirli dönemleri beklemeniz gerekir. Eğer tohum yöntemi ile çoğaltma yapacaksanız, gelincik çiçeğinin tohumlarını ekmek için en güzel dönem ilkbahar ya da sonbahar aylarıdır. Çünkü gelincik tohumlarının çimlenmesi için, sıcaklığın ve nem oranının uygun olması gerekir. Eğer kök çelikleri ile bir çoğaltma işlemi gerçekleştirecekseniz, en uygun dönem sonbahar aylarıdır. Çünkü gelincikler Mart ve Ağustos ayları arasında kalan dönemde çiçek açar. Ve çiçeklenme döneminde çoğaltma yaparsanız, köklerine zarar verebilir, çiçeği şoka sokabilir ve ölmesine neden olabilirsiniz. Bu tarihlere dikkat ettiğinizde ve sizin için en uygun dönemi seçtiğinizde gelincik çiçeği çoğaltma sürecini de başarılı bir şekilde tamamlamış olursunuz.

Çoğaltıldıktan Sonra Gelincik Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Tepe Açıdan Gelincik Çiçeği

Her çiçek gibi gelincik çiçeği de çoğaltma işleminden sonra özel bir bakıma ihtiyaç duyar. Eğer tohum yöntemi ile çoğaltma yapacaksanız, bitkinin belirli süreçleri yaşamasına imkan vermeniz gerekir. Tohumları ektikten sonra çimlenme sürecini beklemelisiniz. Bu dönemde bitkiyi sıcak ve soğuk hava koşullarından korumanız gerekir. Sonrasında düzenli aralıklar ile suyunu vererek gelincik çiçeğinin büyümesini izleyebilirsiniz. Eğer kök çelikleri ile çoğaltma yöntemini kullanacaksanız, çoğalttığınız gelincik çiçeğini saksıya ya da bahçeye dikkatli bir şekilde dikmeniz gerekir. Hemen adapte olması için uygun sulama koşullarını sağlamanız ve güneş ihtiyacını karşılamanız gerekir. Hangi yöntemi seçerseniz seçin, gelincik çiçeğinin güneşe olan ihtiyacını ve sulama sıklığını unutmamanız gerekir.

Gelincik Çiçeği Çoğaltmanın Püf Noktaları

  • Kök çelikleri ile çoğaltma yöntemini tercih ediyorsanız, kökleri ayırmak için en uygun dönemin sonbahar ayları olduğunu unutmayın.
  • Gelincik çiçeklerinin gövdeleri oldukça narindir. Çoğaltma yaparken seçtiğiniz yönteme göre gelincik çiçeğinin gövdesini desteklemeniz gerekebilir. Bunun için ahşap bir saptan ya da tellerden destek alabilirsiniz.
  • Gelincik çiçeği çoğaltma işlemini gerçekleştikten sonra havalar soğuduysa, bitkiyi aşırı soğuklardan korumanız gerekir.
  • Bu güzel çiçek gübre ya da vitamin takviyesi gibi destekler karşısında farklı tepkiler verebilir. Bu nedenle en ideali doğal toprak kullanmak ve yalnızca organik besinlerle desteklemektir.

Gelincik çiçeği çoğaltma yöntemleri ve aşamaları hakkında yeterli bilgiye sahip olmak için rehber niteliğindeki bu yazımızı mutlaka okumalısınız! Göz kamaştıran gelincik çiçeği bakımı hakkında merak ettiğiniz tüm bilgileri ise, aşağıdaki yazılarımızda bulabilirsiniz!

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu