Çiçek Bakımı

Kaktüs Saksı Değişimi Nasıl Yapılır? Kaktüs Saksı Değiştirme Rehberi

Bugün sizlerle kaktüs saksı değişimi ile ilgili, sırları ve ipuçlarını paylaşacağız. Ayrıca kaktüsünüzü ne zaman ve kendinize zarar vermeden veya iğnelenmeden bir kaktüsü nasıl saklayacağınızı tartışacağız. Son olarak, saksı değiştirdikten sonra kaktüslerin bakımından bahsedeceğiz. Hadi başlayalım!

Kaktüsler, tonlarca karaktere ve çok çeşitli biçimlere sahip, ev için az bakım gerektiren bitkilerdir. Seyrek sulama ve yıllık yem dışında nispeten bakım gerektirmezler. Birçok amatör bahçıvan “kaktüsümü saksıyı değiştirmeli miyim?” diye soruyor. Sık sık saksı değiştirmeye ihtiyaç duymazlar, ancak arada bir toprak yenileme için ve bitkinin daha büyük bir tencereye ihtiyacı olduğunda. Bir kaktüs bitkisinin ne zaman nakledileceği, bitkiye ve durumuna bağlıdır. Bir kaktüsün saksısının nasıl değiştirileceğine dair ipuçları için okumaya devam edin ve bunu günün geri kalanını ellerinizden dikenler toplamakla harcamadan yapın.

Kaktüs Saksı Değişimi Araç Gereçleri

Kaktüsler sulu meyvelerdir ve kuru, sıcak koşulları tercih etme eğilimindedir. Pedlerinde nemi depolarlar ve dikenlerini hem savunma hem de yakıcı güneş ışınlarından bir miktar koruma sağlamak için kullanırlar. Evde yetişen kaktüsler neredeyse görmezden gelinebilir, ancak toprağı yenilemek için ışık, sıcaklık, su ve saksı değişimi gerektirirler. Kaktüs nakli, özel bir toprak karışımı, iyi drene olan bir kap ve bir miktar taktik koruma gerektirir.

Ele alınması gereken ilk konu, dikenli bir bitkinin işlenmesidir. Bu konuda gitmenin birkaç yolu var. Bitkiyi birkaç kat gazeteye sarabilir ve bant veya sicim ile hafifçe sabitleyebilirsiniz. Ayrıca bir çift deri eldiven kullanabilir veya daha küçük bitkiler için fırın eldiveni alabilirsiniz.

En güvenli saksı değiştirme ipuçlarından biri mutfak maşası kullanmaktır. Ayrıca satın alabileceğiniz veya yapabileceğiniz bir kaktüs karışımına da ihtiyacınız olacak. İyi bir kombinasyon, eşit miktarda kum veya kuş çakılı, saksı toprağı ve yaprak küfüdür. 

Kaktüs Saksısı Nasıl Olmalı?

Saksınız mükemmel drenaj deliklerine sahip olmalı ve tercihen kilin aşırı nemi uzaklaştırabilmesi ve buharlaştırabilmesi için sırsız olmalıdır. 

Kaktüs Saksı Değişimi Ne Zaman Yapılır?

Saksının altından köklerin çıktığını görürseniz, bir kaktüs bitkisinin ne zaman saksı değiştirileceğini bileceksiniz. Bu aşırı kök bağlı olduğunu gösterir. Çoğu kaktüs, küçük alanları çok rahat bulur ve saksılarında yıllarca kalabilir. Köklerin görünümü, çok fazla genişlediğini ve yeniden saksıya ihtiyaç duyacağını size bildirecektir.

Kaktüs Saksı Değişimi Hangi Ayda Yapılır?

Bir sonraki boyuttaki saksı, rahat olmasını sevdikleri için uygun olacaktır. Genel bir kural, her 2 ila 4 yılda bir yeniden saksılama yapmaktır. Yıllık gübreleme yaparsanız, ikincisi daha uygundur, ancak gübreleme yapmazsanız, toprak verimliliğini yenilemek için iki yıl içinde saksı değişimi yapın. En iyi zaman, ocak veya şubat aylarında aktif büyüme sırasındadır. Kışın kaktüs saksı değişimi yapmak her zaman en iyi sonucu elde etmenizi sağlar.

Kaktüs ve Sukulent Saksı Değişimi Nasıl Yapılır?

“Kaktüs saksısı nasıl değiştirilir?” sorusuna cevap verdikten sonra, aletlerinizi toplamanın ve eski toprak veya saksıda ticaret yapmanın zamanı geldi. Her kaktüsün yeni bir saskıya ihtiyacı yoktur, ancak taze toprak iyi bir fikirdir. Sadece saksıya bağlı bitkiler daha büyük bir tencereye ihtiyaç duyar. Bitkiyi saksısından nazikçe sarın, eldivenle veya maşayla çıkarın. Toprak kuruysa genellikle kolayca çıkarlar, ancak toprağı gevşetmek için kenarlardan bir mala çalıştırmanız gerekebilir. Eski toprağı silkeleyin ve kaktüsü eski toprakta yetiştiği derinlikte dikin. Ortamınızla köklerin etrafını doldurun ve güneşli bir güneydoğu veya doğu penceresine yerleştirin. Önemli saksı değiştirme kaktüs ipuçlarından biri, işleme ve yeni toprak koşullarına uyum sağladığı için bitkiyi henüz sulamamaktır. Birkaç hafta sonra bitkiyi sulayabilir ve tekrar sulamadan önce kurumasını sağlayabilirsiniz.

Kaktüs Saksı Değişimi Sonrası Bakım 

Kaktüslerinizi saksı değiştirdikten sonra 7-10 günlük bir dinlenme süresi sağlamalısınız. Kaktüslerinizi sulamayın, bu dinlenme süresi. Ayrıca bu 7-10 gün boyunca kaktüslerin sapındaki suyun buharlaşmasını önlemeniz gerekir. Bu çok önemlidir, yoksa gövde kurur.

Kaktüsünüzün gövdesindeki suyu buharlaştırmadığından emin olmak için, onu serin ve karanlık bir yere götürün ve beyaz şeffaf plastik bir sebze torbasıyla örtün. Oda çok ısınırsa, 4-5 gün sonra kaktüsünüzü biraz ılık su ile püskürtün ve tekrar örtün. 7-10 gün sonra kaktüsleri çıkarın ve kalıcı yerlerine yerleştirin. Ayrıca, saksı değiştirdikten sonra ilk kez sulayın. Saksı değiştirme başarılı olduysa, ilk bir veya iki ayda ekstra büyüme ve hatta çiçeklenme fark edeceksiniz.

Bu yazı ilginizi çektiyse, kaktüs bakımına dair diğer yazılarımıza göz atarak kaktüs yetiştirmedeki uzmanlığınızı artırabilirsiniz!

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu