Çiçek Bakımı

Leylak Nasıl Çoğaltılır?

Görür görmez size yaz mevsimini hatırlatan, baharın habercisi olan leylaklar, renkleri ile yaşam alanlarınızı zenginleştiriyor. Siz de leylak nasıl çoğaltılır merak ediyorsanız, cevabını Cicek.com’daki bu yazımızda bulacaksınız!

Yakın Planda Leylak Çiçeği

Ana vatanı Güney Avrupa, Batı Asya ve Türkiye olan leylak çiçeği, güzelliği ve renkleri ile oldukça benzersiz. Bahçelerde ve balkonlarda görmeye alışık olduğunuz leylaklar, oldukça dayanıklıdır ve her yere uyum sağlar. Kokusuyla baş döndüren leylak çiçeğine yaşam alanlarınızda daha fazla yer açmak için çoğaltabilirsiniz. Bakımı diğer bitkilere göre biraz daha aşamalı olan leylak çiçeğinin çoğaltılması ise bir hayli kolay. Leylak çiçeği 3 farklı yöntem ile çoğaltılabiliyor. Tohum yöntemi, kök çeliği yöntemi ve sürgün ayırma yöntemi ile çoğaltılabilen bu güzel çiçeği isterseniz evinizde isterseniz ofisinizde konumlandırabilirsiniz. Tüm yöntemleri ve aşamalarıyla leylak nasıl çoğaltılır sorusunun cevabını sizin için derledik!

Tohum Yöntemi ile Çoğaltma

Mor Leylak Çiçeği

Leylak çoğaltmak için uygulayabileceğiniz ilk yöntem, tohum yöntemi ile çoğaltma yöntemidir. Tohumu satın alabileceğiniz gibi, başka bir leylak çiçeğinden de elde edebilirsiniz.

  • Öncelikle farklı bir leylak çiçeğinden tohum alarak işe başlamalısınız. Bitkinin tepesinde oluşan tohum kapakçıklarından bu tohumları alabilirsiniz. Bu tohumların oluşması ise eylül ya da ekim ayında gerçekleşir.
  • Elde ettiğiniz bu tohumları birkaç gün bekletmeniz gerekir. Bunun için en iyi yol suda bekletmektir. Buna ek olarak ıslak bir pamuk içerisinde de dinlendirebilirsiniz.
  • İyice dinlenen bu tohumları toprağa ekip büyütebilirsiniz. Bunun için en uygun zaman ise sonbahar ve kış aylarıdır.
  • Can suyunu verdikten sonra leylak çiçeğinin büyümesini izleyebilirsiniz. Böylece yeni bir leylak elde edebilirsiniz!

Kök Çeliği Yöntemi ile Çoğaltmak

Dalda Leylak Çiçeği

Tohum ile çoğaltma yönteminden sonra tercih edebileceğiniz bir diğer yöntem, kök çeliği yöntemi ile çoğaltmadır. Bu yöntem, leylak çoğaltmak için en çok tavsiye edilen ve başarılı sonuç veren yöntemdir. 

  • Bu yöntem için öncelikle mevsim koşullarının uygun olması gerekir. Kök çeliği ile çoğaltma yöntemi, kış aylarında uygulanabilen bir yöntemdir.
  • Leylak bitkisinin kök kısmını hafifçe kazımalısınız. Bu kazıma işlemini yaparken oldukça dikkatli olmanızda fayda var.
  • Biraz kazıdıktan sonra ana gövdeye bağlı halde olan sürgünleri göreceksiniz. Bu sürgünlerden yetişkin halde olanları dikkatlice ayırmalısınız.
  • Ayırma işlemini dikkatlice çekip kopararak ya da keskin ve temiz bir bıçak yardımıyla yapabilirsiniz.
  • Ana gövdeden ayırdığınız sürgünleri yeni toprağına ve saksısına ekerek büyümelerini sağlayabilirsiniz. Böylece yeni bir leylak çiçeği elde etmiş olursunuz.

Sürgün Ayırma Yöntemi ile Çoğaltmak

Saksıda Leylak Çiçeği

Leylak çiçeği için tercih edebileceğiniz üçüncü çoğaltma yöntemi ise, sürgün ayırma yöntemi ile çoğaltmadır. Bu yöntem, kök çeliği yöntemi ile benzer aşamalara sahiptir. Farklı olan nokta; sürgünlerin daha da büyüdüğü bir dönemde uygulama yapmaktır.

  • Çok sevdiğiniz leylak çiçeklerinin sürgünleri bazen kökte yaşamak yerine büyüyerek toprağın yüzeyine çıkar. 
  • Bu çıkan sürgünleri gövdeden ayırabilirsiniz. Ancak sürgünlerin yaklaşık 15 cm uzunluğunda, kalın ve sert dallara sahip olmasına dikkat etmelisiniz.
  • Sürgünleri ayırmak için dikkatlice tutup çekebilir ya da temiz ve keskin bir bıçaktan yardım alabilirsiniz.
  • Ayırdığınız sürgünleri yeni toprağa ve saksıya ekerek yeni bir leylak çiçeği kazanabilirsiniz.

Leylak Ne Zaman Çoğaltılır?

Yakın Planda Dalda Leylak Çiçeği

Her çiçek gibi leylak çiçeğini çoğaltmak için uygun zamanlar vardır. Ancak bu zamanlar, seçeceğiniz çoğaltma yöntemine göre farklılık gösterir. Eğer tohum ile çoğaltma yöntemini tercih ettiyseniz, tohumları eylül ayında ekmeniz gerekir. Çünkü tohumlar sonbahar aylarında çimlenir ve soğuk hava koşullarından etkilenmeden kışı atlatabilirler. İlkbahar aylarında gelişir ve çiçek açarlar. Kök çeliği ile çoğaltma ya da sürgün ayırma yönteminde ise kış mevsimini tercih etmenizi öneririz. Kış aylarında sürgünler daha olgun olacağı için ayırmak da büyütmek de daha da kolaylaşır. İlkbahar mevsimine kadar olan süreçte sürgünler köklenecek ve toprağa alışacaktır. 

Leylak Çoğaltmanın Püf Noktaları

  • Leylak çiçeği pH oranı düşük olan toprakta yetişmez. Bu nedenle çoğaltma işleminden sonra en uygun toprak, kireçli su süzdürme özelliği olan drenajlı bir topraktır. Böylece daha hızlı ve daha sağlıklı yetişecektir. Aynı zamanda yapraklarının renginin canlı olması da toprak seçimidir. 
  • Eğer çoğaltma yaptıktan sonra eski olan leylak bitkisi eskisi kadar çiçek açmıyorsa, gençleştirme budaması yapmanız gerekebilir. Çiçeklenme döneminden hemen sonra yapacağınız bu işlem ile en eski dalları belirleyerek bunların 3’te 1’ini budayabilirsiniz. Birkaç yıl bu yöntemi tekrarladığınızda yeni dalların çiçek açtığını göreceksiniz.
  • Leylaklar, güneş ışığı alan yerlerden hoşlanır. Bu nedenle çoğaltma yaptıktan sonra yeni saksıyı aydınlık ama doğrudan güneş ışığı almayan bir yere koymanız gerekir.
  • Leylak çiçeği, suyu en seven bitkiler arasında yer alır. Bu nedenle çoğaltma işleminden sonraki yaz döneminde hem eski leylak çiçeğini hem de yeni çiçeği bol bol sulamanız gerekir. Böylece her iki bitki de kendini toparlar ve su kaybı yaşamaz.

Bu yazımızda leylak nasıl çoğaltılır sorusunun cevabını size farklı yöntemleri ve farklı aşamaları sunarak vermeye çalıştık. Renkleri ile sizi ilk bakışta büyüleyen leylak çiçeğini evinizin ya da ofisinizin her yerinde görmek istiyorsanız, yukarıdaki yöntemleri uygulayarak çoğaltabilirsiniz. Bu güzel çiçek hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak ve sağlıklı leylak çiçeklerine kavuşmak için, aşağıdaki yazılarımıza da göz atabilirsiniz.

Leylak Bakımı Nasıl Yapılır?

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu