Çiçek Bakımı

Tüm Detaylarıyla; Toprak pH’ı Nasıl Dengelenir?

Bitkilerin onları emebilmesi ve kullanabilmesi için topraktaki besin ve minerallerin çözülmesi gerekir. Toprak pH, besinlerin daha sonra bitkileriniz için uygun hale geldikleri toprakta ne kadar kolay çözüldüğünü etkiler. Çoğu mineral ve besin, toprak pH’ı 6,0 ile 7,0 arasında olduğunda bitkileriniz için hazırdır. Bununla birlikte, Georgia Extension Üniversitesi, 5.0 ile 6.5 arasında hafif asidik bir toprak pH’ının çoğu ev bitkisi için ideal olduğunu söylüyor.

Toprağın pH’ını Ölçmek Neden Önemlidir?

Ph, toprağınızın asitlik veya alkalilik seviyesini işaretler, bu nedenle içinde neyi yetiştirip yetiştiremeyeceğinizi bilmek çok önemlidir. 

Toprak, nötre yakın bir pH’a sahip olma eğilimindedir, ancak belirli toprakların doğal bileşimi, belirli yetiştirme teknikleri veya bazı gübre veya maddelerin kullanımının yanı sıra onu daha asidik veya alkali hale getirebilir.

  • Yeterli bir pH olmadan topraktaki faydalı mikroorganizmalar kendilerini koruyamaz, bitkiler de ihtiyaç duydukları besinleri ememez. 
  • Ortancalar, gardenyalar, açelyalar ve kamelyalar gibi sözde asidofilik bitkiler bu durumda bilinmektedir. Bu bitkiler, düşük pH’lı topraklarda düzgün gelişemezler, besinleri absorbe edemedikleri için alkali topraklarda kloroza maruz kalırlar.

Toprakta pH Nasıl Düşürülür?

Toprağınızın pH’ını evde nasıl düşüreceğinizi bilmeniz gerekiyorsa, en yaygın yol toprağa alüminyum sülfat eklemektir. Bunun toprağın asitlik veya alkalilik seviyesi üzerinde hemen etkisi vardır ve miktarları aşırıya kaçmazsanız, bitkiler üzerinde büyük bir etkisi olmaz. Ancak, bunu doğru miktarlarda yapmalısınız, çünkü aşırıya kaçarsanız, toprağın asit seviyesini yükseltirsiniz, bu da onu herhangi bir ürün türü için uygun hale getirmez.

Bahçecilikte Toprak pH’ı Nasıl Düşürülür?

Bahçecilikte toprağın pH’ını nasıl düşüreceğinizi bilmek istiyorsanız, örneğin bir sebze bahçesi kurmaya karar verdiğiniz için, bunu olabildiğince iyi ve acele etmeden yapmak istiyorsanız en yaygın yöntem, kükürt veya organik madde eklemektir. 

  • Bu yöntem, etkiyi elde etmek için birkaç ay sürdüğü için planlama gerektirir. Genellikle metrekareye yarım kilo ile bir kilo arasında kükürt kullanılması ve uygulamadan 3 ile 6 ay sonra pH’ın yeniden ölçülmesi normaldir. Bu yeterli olmazsa, ertesi yıl tekrar kükürt ekleyebilirsiniz.

Saksı Bitkilerinde Toprak pH’ı Nasıl Düşürülür?

Saksı toprağımın pH’ının çok yüksek olup olmadığını nasıl anlarım? 7,0 pH nötrdür, 7’nin altındaki sayılar asidik toprağı ve 7’nin üzerindeki sayılar alkali toprağı gösterir.

  • Bitki saksılarınızdaki toprak pH’ını ölçmek için bir pH metre de satın alabilirsiniz. PH metreler, toprağa yerleştirilen metal bir prob aracılığıyla toprak pH’ını ölçer. Sonuçlar, probun kadranı üzerinde görüntülenir. Bir pH metreyi okumak, pH’ı belirlemek için suyun rengini bir renk tablosuyla eşleştirmenizi gerektiren pH testlerinden daha kolaydır.

Saksı toprağımın pH’ının çok yüksek olduğunun işaretleri nelerdir? Bir toprak testi, toprağınızın pH’ının çok yüksek olup olmadığını anlamanın tek kesin yolu olsa da, izlenmesi gereken bazı işaretler vardır. Bitkilerinizde bu belirtilerden herhangi birini fark ederseniz, toprak pH’ı çok yüksek olduğu için bitkilerinizin ihtiyaç duydukları besinleri alamama ihtimali yüksektir.

  • Yapraklarda damarlar arasında sararma.
  • Özellikle yeni yapraklarda kahverengileşme veya ölmekte olan yaprak uçları.
  • Bodur, bozuk veya solmuş yapraklar.
  • Yapraklarda kahverengi lekeler.
  • Mor, bronz veya kırmızı ipuçlarıyla koyu yeşil yapraklar.

Ev bitkilerinde toprak pH’ını ayarlamanın en kolay yolu nedir? Mevcut toprağın pH’ını ayarlamak için kesinlikle çaba gösterebilirsiniz, ancak ev bitkileri veya küçük kaplarda yetiştirilen bitkiler söz konusu olduğunda, toprak pH’ını istenen seviyeye ayarlamanın en kolay ve en etkili yöntemi mevcut toprağı değiştirmektir.

Toprakta pH Nasıl Yükseltilir?

Asidik toprak pH’ını nasıl düzelteceğinize gelince, bilmeniz gereken şey, evde toprak pH’ını nasıl yükselteceğinizdir. Şu ipuçlarını izleyin:

  • Bu durumda, toprağa yayarak karıştırılması gereken öğütülmüş kireçtaşının kullanılması en yaygın olanıdır.
  • Toprağın pH’ını yükseltmek zor olabilir, ancak bazen kasıtsız olarak tekrarlanan başka bir yöntem, musluk suyu gibi sert su veya kireç açısından zengin su ile sulama yapmaktır. Bu su sonunda toprağın pH’ını yükseltir, bu nedenle asidofilik bitkiler musluk suyuyla sulanamaz. Bu şekilde sulama, toprağın pH’ını yükseltmenin başka bir yoludur, aslında en kolay ve en uygun olanlardan biridir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu