Çiçek Bakımı

Ahtapot Çiçeği Bakımı Nasıl Olur?

Ahtapot Çiçeği, son zamanlarda popülerlik kazanan ve ev dekorasyonunda sıkça tercih edilen bir bitki haline geldi. Ancak, bu güzel bitkiyi sağlıklı ve canlı tutmak için bazı bakım ipuçlarına dikkat etmek gerekiyor. Bu yazıda, ahtapot çiçeği bakımı hakkında tüm püf noktalarını öğrenebilir ve evinizdeki bu özel bitkinin daha sağlıklı olmasını sağlayabilirsiniz.

Ahtapot Çiçeği Bakımı

Ahtapot çiçeği olarak da adlandırılan Callisia fragrans, yeni başlayanlar için harika bir subtropikal bitki. Genellikle yeşil veya alacalı yeşil ve krem rengi olan bu bitkilerin bir sırrı var; çok fazla ışığa maruz kaldıklarında yapraklarında mor renkler görünüyor. Hatta zaman zaman yeşil yapraklardan daha çok, mor yaprakları görebilirsiniz.

Callisia fragrans yayılan bir bitkidir ve 25 cm uzunluğa ulaşabilen eliptik ve sivri yapraklara sahiptir. Etli gövdeler 90 cm uzunluğa kadar büyüyebilir ve iyi koşullarda bitki yaklaşık genişleyerek ihtişamlı bir hale kavuşabilir.

Ahtapot çiçeği, ara sıra çiçek açar ve çiçekler uzun çiçekli gövdelerin uçlarında görülür. Çiçekler ağırlıklı olarak kümelenmiş, beyaz ve kokuludur. Tüm çiçekler uzun beyaz dallar üzerinde kümelenir. Çiçeklerin benzersiz güzel bir şekli vardır. Hatta bu şekil, bir sepete de benzetilir. Bu nedenle bitkiye “sepet bitkisi” adı da verilir.

Callisia fragrans ile şansınızı denemek isterseniz, seçebileceğiniz iki çeşit var. İlk ve en yaygın olanı, yaprakları tamamen yeşil olan, ancak çok fazla ışıkta mora dönüşebilen Callisia fragrans’tır. İkinci tür, alacalı olan Callisia fragrans Melinkoff’tur. Yapraklar daha açık yeşil bir renge sahiptir ve birçoğunda şeritlenme gelişir. Bu yapraklar çoğunlukla yeşil kalır, ancak onları parlak ışığa maruz bıraktığınızda mora döner.

Ahtapot Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?

Ahtapot çiçeği bakımı için dikkat etmeniz gereken birkaç nokta bulunuyor. Callisia fragrans, kaygısız bitkiler arasında yer alıyor ve büyümeleri için minimum bakım gerekiyor. Pek çok kötüye kullanımın üstesinden gelseler de, çok sağlıklı ve güçlü bir bitki yetiştirmek istiyorsanız karşılamanız gereken bazı gereksinimleri vardır.

Toprak

Toprak, ahtapot çiçeği bakımı için oldukça önemlidir. Callisia fragrans yani ahtapot çiçeği bitkisi, verimli topraklarda en iyi şekilde gelişir. Bu nedenle, onu dikmek için en iyi toprak kumlu topraktır. Toprağı ıslandığında kolayca top haline getirmelisiniz, ancak aynı zamanda kolayca parçalanabilir de olmalıdır. Toprağa kumlu bir his vermek için bir miktar toprağa ihtiyacınız var. Ancak saf kumun olabileceği kadar fazla olmamalıdır. Bu; su basmasını önlemek için, suyu mükemmel bir şekilde tahliye etmesini sağlar. Doğurganlığı artırmak için Callisia fragrans’ınızı ekmeden önce toprağa biraz kompost karıştırabilirsiniz. Pek çok farklı pH seviyesinde iyi sonuç verir. Yaklaşık 6’lık düşük bir pH’tan 7.8’lik yüksek alkali duruma kadar ekebilirsiniz.

Güneş ışığı

Işık, tüm bitkiler için gereklidir. Bitkinizin özellikle mor yapraklara sahip olmasını istiyorsanız, bitkinin yaklaşık 8-10 saat parlak ışık almasını sağlayın. Bunun 3-4 saati ise doğrudan güneş ışığı olsun. Tüm gün ışık alan bir pencerenin yakınına veya sabah veya öğleden sonra güneş ışığı alan bir pencerenin yanına yerleştirebilir, ardından yapay ışık sağlamak için yetiştiricilerin ışığını kullanabilirsiniz. Büyümeyi ve renklenmeyi teşvik etmek için tüm parçaların aynı miktarda ışık alması gerekir. Bunun için bitkiyi düzenli olarak kendi etrafınızda çevirdiğinizden emin olun.

Sıcaklık

Ahtapot çiçeği, subtropikal bir bitki olduğu için daha yüksek sıcaklıkları tercih ediyor. Bu nedenle, Callisia fragrans bitkiniz için en iyi sıcaklıklar 21 derece ve üzerinde olmalıdır. Kışın, bitkinizin doğal bir kış dönemini sağlıklı şekilde geçirmesini sağlamak için sıcaklığı bir veya 2 ay boyunca yaklaşık 10-15 dereceye düşürmeye çalışın.

Su ve nem

Aktif büyüme dönemlerinde, bitkiyi bol bol sulayın. Toprağı iyice sulayabilirsiniz, ancak durgun suda kalmasına izin vermemelisiniz. Dinlenme döneminde çok sulamamanızı tavsiye ederiz. Önce fazla suyun akmasına izin verin ve bitkiyi tekrar sulamadan önce toprağın neredeyse tamamen kuru olduğundan emin olun. Daha yaşlı bir bitki, biraz kuraklığa dayanabilir. Bu da onu sulamayı unutsanız bile hayatta kalabileceği anlamına gelir. Ancak küçük bitkiler için onları canlı tutmak için sulama dönemine çok dikkat edin.

Diğer subtropikal bitkilerin aksine, nem söz konusu olduğunda Callisia fragrans seçici değildir. Yüksek nemi seven diğer bitkilerin yanına dikerseniz, bu nem oranını tolere edebilir. Eğer tek başına ekiyorsanız, düşük ve orta nem seviyelerinde de iyi sonuç verdiği için nem seviyesini artırmanıza gerek yoktur.

Gübreleme

Ahtapot çiçeği bakımı için önemli noktalardan biri de, gübrelemedir Bitkiyi iç mekanda yetiştiriyorsanız, bitkinizi beslemenin en kolay yolu sıvı gübre kullanmaktır. 3-3-3 gibi dengeli ancak düşük etkili bir gübre kullanın. En iyi sonuçlar için, iki haftada bir gübre kullanabilirsiniz. Ayrıca, çiçekli bitkiler için olan bir gübre de kullanabilirsiniz. Ancak yüksek nitrojen seviyelerine sahip olmadığından emin olmanız gerekir. Çünkü bu durum, bitkinin aşırı büyümesine ancak çiçek açmamasına neden olabilir. Sıvı gübre yerine 3-4 ayda bir toprağa uygulamanız gereken yavaş salınımlı bir gübre kullanabilirsiniz. 

İşte ahtapot çiçeği bakımı bu kadar kolay! Siz de bu adımları takip ederek bu özel bitkiye hayatınızda yer açabilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu