Çiçek Bakımı

Begonya Saksı Değişimi: Adım Adım Tüm Bilgiler

Begonya harika bir iç mekan bitkisidir ve özellikle iyi aydınlatılmış odalardan daha azı için harikadır. Begonya çiçek grubu çok büyüktür. Cinsinde 2000’den fazla tür bulunan begonyalar, dünyadaki en büyük çiçekli bitki cinslerinden biridir. Tüm begonya türleri için doğru saksılama çok önemlidir. Bitkinizin gelişip gelişmeyeceğini büyük ölçüde saksının boyutu ve türü belirleyecektir. Begonya saksı değişimi hakkında tüm bilgileri içeriğimizde bulabilirsiniz.

İç mekan begonyaları, yumru kökleri mevcut saksılarını aştığında, saksı karışımı üç yıllıktan fazla olduğunda ya da karışım uygun olmadığında saksı değişimine ihtiyaç duyar. Özellikle büyüdükçe ve olgunlaştıkça ilk birkaç yılında, iyi olmaları için düzenli saksı değişimi çok önemlidir. Bitkiler olgunlaştıktan ve istenilen maksimum boyuta ulaştıktan sonra, yeni bir saksıya taşınmadan birkaç yıl gidebilirler. İyi haber şu ki, bitkinin yeniden büyümeye başladığı ilkbahar en iyisi olsa da, saksı değiştirme yılın herhangi bir zamanında yapılabilir.

Adım Adım Begonya Saksı Değişimi

  • Kırılgan yumru köklerine zarar vermemeye dikkat ederek, begonyanızı kenarlarından hafifçe sıkarak kabından çıkarın.
  • Gevşek, eski saksı karışımını sallayın.
  • İki kısım saksı karışımını ve bir kısım perliti karıştırın. Bu, iç mekan begonyanız için hafif, iyi drene edilmiş bir saksı karışımı oluşturacaktır. Bir sürü farklı tarif var ama benim tercih ettiğim tarif bu.
  • Karışımınızın çok hafif nemli olduğundan emin olmak için biraz su ekleyin.
  • Bir sonraki boyutta olan bir tencere seçin. Yapraklardan ziyade kök bilya boyutuna ve sarkan yumrulara dikkat edin ve bitki ile tencerenin kenarı arasında bir inç boşluk olduğundan emin olun. İpucu: Drenaj delikleri olan sığ, plastik bir kap seçin. Plastik, begonya gibi nemi seven bitkiler için en iyi sonucu verir.
  • Tencerenin tabanına biraz saksı karışımı koyun ve bitkinizi yerleştirin. Sarkan yumru kökleriniz varsa, onlar için biraz boşluk bırakın.
  • Saksı karışımınızla doldurun ve parmaklarınızla sıkın.
  • Yeni saksı begonyanıza biraz su verin. Yeni saksı begonyaları, özellikle kışın saksı değiştiriyorsanız, bu aşamada aşırı sulamaya kötü tepki verir, bu nedenle daha azı çoktan iyidir.
  • Aynı büyüklükte saksıda tutmayı düşündüğünüz bitkilerde bile, bitkinin kuvvetli büyümesini sağlamak için ekim karışımı her yıl değiştirilmelidir. Saksı karışımınızın elementleri zamanla bozulur ve karışım, oksijeni tutmak için boşaltma özelliklerini ve hava boşluklarını kaybeder. 

Begonya Saksı Değişimi Ne Zaman Yapılır?

Saksı değiştirmeden önce bir bitkinin saksısını kökleriyle doldurmasını beklemelisiniz. Bitkiyi saksısından nazikçe çıkarırsanız hazır olup olmadığını anlayabilirsiniz. Bitkinin kökleri tüm saksı karışımını bir arada tutuyorsa, yukarı taşınmaya hazırdır. Bitkiyi çıkardıktan sonra saksıda gevşek bir karışım kalırsa, daha fazla zamana ihtiyacı vardır. Dikkatli yapılırsa bitkiyi saksıdan çıkarmak ona zarar vermez. Çok uzun süre beklediyseniz ve bitki gerçekten kök salmışsa, saksı değiştirmeden önce kökleri nazikçe gevşetmelisiniz.

Bazen olması gerektiği gibi büyümeyen bir bitkiniz varsa, saksı değişmini tekrarlamanız gerekebilir. Saksıyı köklerle doldurmamış olsa bile, aynı saksıya taze karışımla tekrar yerleştirmek patlamaya neden olabilir.

Doğru Saksıyı Seçmek

Bir begonyayı çok daha büyük bir saksıyı koymayın. Genel olarak, her seferinde bir saksı boyutunu 3-5 cm artırın. Aşırı büyük bir saksı seçmek, toprak karışımının çok ıslak kalmasına, ekşimesine ve kökleri çürümesine neden olur. Begonyalar kökleri kalabalık ve iyi drene edilmiş gibi. Bitkiniz çok iyi köklenmedikçe ve oldukça iyi bir boyuta sahip olmadıkça saksı boyutunu hızlı bir şekilde artırmamaya özen gösterin. 

Daha fazla begonya bakımı önerisi için diğer yazılarımıza da mutlaka göz atın!

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu