Çiçek Bakımı

Akşam Sefası Bakımı: Gece Gelen Güzellik

Tüm çiçekler gece uyur ve gündüz mis kokularını etrafa yayarak uyanırlar. Ancak bir çiçek var ki, akşamın en güzel saatinde kokusuyla tüm sokakları, evleri doldurur… Akşamsefası çiçeğinin kendine hayran bırakan güzelliği, yaşam alanlarınızda ona yer açmanızı sağlayacak! Cicek.com’daki bu yazımız, akşam sefası bakımı hakkında merak ettiğiniz tüm bilgileri size sunacak!

Yakın Planda Pembe Akşam Sefası

Ana vatanı Amerika, latince adı ise “Mirabilis Jalapa” olan akşamsefası bitkisi, akşamsefasıgiller familyasına ait olan bir türdür. Tropik bölgelerde kendine yaşam alanı bulan bu güzel çiçek, uzun yıllar boyunca yaşamasıyla bilinir. Boyları 1 metreye kadar uzayabilen hatta bu ölçüyü de geçen akşamsefası bitkileri; pembe, sarı, beyaz ve kırmızı renkte çiçek açarlar. Taç yaprakları düz, çizgili ya da benekli şekilde olan bu çiçekler, yaşam alanlarını zenginleştirirler. 

Adını gündüzleri uyuyup akşamları çiçek açmasından alan akşamsefası çiçeği, özellikle yaz akşamlarının en renkli eşlikçileri olur. Çiçeklerini genelde öğleden sonra 4 gibi açan akşamsefası çiçeği, benzersiz kokusuyla da dikkat çekiyor. Akşam sefası bakımı ise oldukça kolaydır. Güzelliği ile göz kamaştıran, bakımı ile herkesin kolayca yetiştirebileceği bu güzel çiçeği daha yakından tanımak istiyorsanız, yazımızı okumaya başlayabilirsiniz!

Akşamsefası Çiçeği Hangi Sıklıkla Sulanır?

Sarı ve Pembe Akşamsefası Çiçekleri

Suyu seven bir bitkiler söz konusu olduğunda, ilk sıralarda akşamsefası çiçeği yer alır. Suyu ve nemli ortamları seven bu çiçek, yeterli miktarda sulandığında çiçeklerini herkese açar. Akşamsefası çiçeğinin toprağının nemli olması gerekir. Sulama yaparken toprağının nem oranı kontrol edilerek su verilmelidir. Bunun için parmağınızı toprağa batırarak nem oranını anlayabilirsiniz. Eğer toprağı ıslaksa, sulama yapmanız akşamsefası çiçeğinin köklerini çürütebilir. Kontrollü bir sulama yapmak bu nedenle çok önemlidir. Özellikle yaz aylarında ve havaların çok sıcak olduğu günlerde, akşamsefasının sulama sıklığını da artırmanız gerekir. Akşamsefası çiçeği her ne kadar suyu ve nemi sevse de, fazla sulama yapmak solmasına neden olur. Bu nedenle drenajlı bir saksı tercih etmenizde fayda var. Böylece fazla su, saksı deliklerinden akar ve köklerin çürümesini engeller.

Akşam Sefası çoğaltma rehberini incelemek için “Akşam Sefası Çoğaltma” içeriğimizi ziyaret edebilirsiniz.

Akşamsefası Çiçeği Güneş Işığını Sever Mi?

Yakın Planda Sarı Akşam Sefası

Akşamları çiçek açan bu güzel bitki, güneşi çok seven ve güneş ışığı sayesinde büyüyen bir türdür. Bu nedenle gün içinde en az 6 saat boyunca güneş ışığı alması, gelişimi için oldukça önemlidir. Gün içinde güneş ışığına maruz kalan yapraklar kurur gibi görünür. Ancak sıcaklığın düşmeye başladığı akşam saatlerinde cansız görünen bu yapraklar yeniden hayata döner. Güneşi bu kadar sevmesine rağmen, gölge ortamlarda da yaşamak için dayanıklı bir çiçektir. Ancak yine de yaz kış fark etmeksizin güneş ışığı alması oldukça önemlidir. Eğer akşamsefası çok fazla gölge altında kalırsa, gövdesi uzun ve ince olur. Böyle bir şekle büründüğünde ise genelde çiçek vermez. Soğuk bir iklimde yaşıyorsanız, bitkiniz sürekli gölgede kalıyorsa ve hava koşullarından etkileniyorsa mutlaka yerini değiştirmeniz gerekir. 

Akşamsefası Çiçeğinin Bakımı Kolay Mıdır?

Beyaz Renkli Akşam Sefası Çiçekleri

Renkleri ile herkesi büyüleyen akşamsefası çiçeği, bahçe ortamında daha rahat büyüyen bir çiçektir. Bu durum onun saksıda yetiştirilmediği anlamına gelmez. Akşamsefası çiçeğini bahçenizde ya da saksınızda yetiştirebilirsiniz. Ancak hızlı büyüyen bir çiçek olduğu için saksıda yetiştirmek, bahçe toprağında yetiştirmekten biraz daha zordur. Genel olarak bakımı kolay olan akşamsefası çiçeğini saksıda yetiştirecekseniz geniş ve büyük bir saksı tercih etmenizde fayda var. Akşamsefasını, doğru oranda ve doğru sıklıkla sulandığında hızlı bir şekilde büyür. Aynı zamanda doğru oranda güneş ışığı aldığında çiçeklerini açar. Özellikle yaz aylarında daha fazla bakıma ihtiyaç duyan bu çiçek, hem yetiştirilmesi hem de rengarenk çiçeklerini izlemesi oldukça keyifli bir bitkidir. Siz de yaşam alanlarınızda renklere ve mis kokulara daha fazla yer açmak istiyorsanız, bakımı kolay olan akşamsefası bitkisini tercih edebilirsiniz. Bu güzel bitkiyi isterseniz balkonunuzda, isterseniz bahçe toprağınızda, isterseniz iç mekanlarda saksıda yetiştirebilirsiniz.

Akşam sefaseı çiçeği saksı değişimi hakkında bilgi almak için “Akşam Sefası Saksı Değişimi” içeriğimizi ziyaret edebilirsiniz.

Akşamsefası Çiçeği Bakımı İçin Püf Noktalar

  • Bitkiyi bahçenizde yetiştiriyorsanız, kış mevsimi geldiğinde köklerini topraktan söküp temizlemenizi öneririz. Söktükten sonra ilkbahar mevsimine kadar evde serin bir yerde saklayabilir ve sonra yeniden dikebilirsiniz. Balkonda ya da iç mekanda yetiştiriyorsanız, bu uygulamaya gerek yoktur.
  • Akşamsefası çiçeği hızlı büyür ancak kökleri çok fazla derine inmez. Bu nedenle saksı seçimi yaparken geniş ancak derin olmayan saksıları tercih edebilirsiniz. Geniş saksı seçmeniz oldukça önemlidir. Çünkü kendiliğinden çoğalan bir bitki türü olduğu için yayılmaya ihtiyaç duyar.
  • Bu güzel çiçek renkleri ile masum görünse de, hem insanlar hem de hayvanlar için zehirlidir. Bu nedenle evcil hayvanlardan ve küçük çocuklardan uzakta büyütmenizde fayda var. 
  • Eğer akşamsefası çiçeğinin yaprakları içe doğru kıvrılıyorsa, bunun iki nedeni vardır. Biri bitki böcekleri, diğeri ise bitki hastalıklarıdır. Problemi bulup uygun bir çözüm uyguladığınızda, yapraklarının eski kıvrımını aldığını göreceksiniz.
  • Bazen akşamsefası bitkisi çiçek açmayabilir. Bunun nedeni ısı seviyesidir. Akşamsefası genellikle akşam 4-5 saatlerinde çiçek açmaya başlar. Özellikle yaz aylarında havanın çok sıcak olduğu günlerde bu saatlerde çiçek açmaz. Havanın soğumaya başladığı gece saatlerinde çiçek açabilir ancak bunu görmeniz epey zordur.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu