Çiçek Bakımı

Yeni Bir Başlangıç: Hanımeli Çiçeği Saksı Değişimi

Çok az şey güzel kokulu hanımeli çiçeklerinden daha güzel kokar. Ancak en çekici bitkiler bile bazen bahçede hareket ettirilmelidir. Bir asma veya çalınız olsun, ne yaptığınızı bildiğiniz sürece hanımeli nakli çok zor değildir. Yakın gelecekte çalı hanımeli ekmeyi veya bir hanımeli asmasını taşımayı planlıyorsanız, bu makalede size yardımcı olacak ipuçlarını bulacaksınız. İşte hanımeli çiçeği saksı değişimi…

Hanımeli Özellikleri

Birçoğumuz hanımelilerini duvarları, çitleri ve pergolaları kaplamak için mükemmel olan güzel, kokulu tübüler çiçeklerle sarmaşık tırmanıcılar olarak düşünürüz. Tırmanıcı hanımeli yaz aylarında beyaz, krem, limon sarısı, pembe, turuncu ve ahududu kırmızısı tonlarında çiçek açar. Gayri resmi bir görünüm veya yazlık bahçe için mükemmel bitkilerdir ve romantik bir görünüm için güllerle birlikte iyi görünürler. Ayrıca yaban hayatı için bir mıknatıs görevi görürler. Nektar bakımından zengin çiçeklerinin kokusu gündüzleri arıları ve kelebekleri, geceleri ise güveleri cezbeder – tozlaştıktan sonra renkleri hafifçe değişir. Bahçede olduğu kadar saksıda da hanımeli yetiştirebilirsiniz.

Hanımeli Saksı Değişimi Ne Zaman Yapılır? 

Hanımeli saksı değişimi yapabilirsiniz, sadece doğru zamanda hareket ettiğinizden emin olun. Asma alışkanlığına rağmen hanımeli odunsu bir çalıdır. Serin ve ılıman iklimlerde, sonbaharda uykuya dalan yaprak döken bir bitkidir. Bu, nakil için ideal bir zamandır.

Hanımelilerin uykuya dalmadığı çok sıcak bir iklimde yaşıyorsanız, zamanlama konusunda daha fazla seçeneğiniz vardır. Hanımeli nakli, yılın hemen her zamanında mümkündür, ancak aşırı yaz sıcağı dönemlerini hariç tutsanız iyi edersiniz.

Hanımeli Çiçeği Saksı Değişimi Nasıl Yapılır?

Çalı hanımeli dikmeyi veya hanımeli asmalarını taşımayı planlıyorsanız, bitkiyi kök budamak için önceden plan yapmak isteyeceksiniz. Bunu ilkbaharda, kök topunun etrafındaki toprak yüzeyinde büyük bir daire çizerek ve ardından bu daireyi keskin bir kürekle keserek yapın. 

  • Kök budaması, en uzun kökleri ayırdığı için hanımeli naklinin önemli bir parçasıdır. Kök topu ile yeni, daha kısa kökler ekilebilir. 
  • Bir hanımeli asmasını hareket ettiriyorsanız, kök budama ile aynı anda yaklaşık üçte bir oranında kesin.
  • Çalı hanımeli ekiyorsanız, bitkinin yaklaşık üçte birinin iyi bir budaması, nakil şokunu önlemeye yardımcı olur.
  • Hanımeli naklinde bir sonraki adım yeni bir delik kazmaktır. Sahip olduğunuz türlerin ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak konumunuzu iyi seçin ve kök topundan biraz daha büyük bir delik açın. Kompostu yerel toprağa karıştırın.
  • Ardından saksıya geri dönün. Bir kürek veya kürek kullanarak kök topunun etrafındaki daireyi altına bir kürek sıkıştırana kadar yeniden açıp genişletin.
  • Kök topunu dikkatlice kaldırın ve daha kolay taşınması için bir muşamba üzerine koyun. Yeni konumuna taşıyın. 
  • Deliği suyla doldurun ve hanımeli kök topunu içine koymadan önce süzülmesini bekleyin. 
  • Etrafını doldurmak için kompostla karıştırılmış çıkarılan toprağı kullanın, ardından su toprağın yüzeyinde durana kadar yavaşça sulayın. 
  • Sulamayı haftada birkaç kez tekrarlayın.

Nakil Sonrası Hanımeli Bakımı Nasıl Yapılır?

Yaz aylarında tüm hanımeli kuru dönemlerde sulayın. İyi büyümeyi ve bol miktarda çiçeği desteklemek için ilkbaharda genel amaçlı bir gübre ile besleyin.

Yağmurun toprağa nüfuz etmediği duvar ve çitlerin diplerinde oluşabilecek ‘yağmur gölgesine’ dikkat edin. İlkbaharda, iyi çürümüş gübre veya bahçe kompostu ile tırmanan hanımeli tabanının etrafını malçlamak, nemin tutulmasına yardımcı olabilir.

Hanımeli, gövdelerin odununun esnek ama sağlam olduğu temmuz ve ağustos aylarında yarı olgun çelikler alarak çoğaltılabilir.

Tırmanan hanımelileri katmanlayarak da çoğaltabilirsiniz – bir sürgünü toprak seviyesine kadar bükerek ve kök salmasını teşvik ederek.

Tırmanıcı hanımeli meyvelerinden çoğaltılabilir. Tohumları meyvelerden çıkarın ve hemen bahçe toprağı saksılarına ekin. Tohumları soğuk bir çerçeve içinde çimlenmeye bırakın veya tohumları kışın buzdolabına koyun, ardından ilkbaharda tekrar dışarı çıkarın – tohumların çimlenmesi için 15°C’lik bir sıcaklık gerekir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu