Çiçek Bakımı

Püf Noktalarla Karanfil Bakımı ve Renklerin Anlamları 

Özel günlerin yıldızı karanfil, evlerde yetiştirmek için de en pratik ve renkli seçeneklerden. Siz de bu anlamlı çiçeğin neşesini evinize taşımak için tüm ipuçlarını karanfil bakımı yazımızda keşfedebilir, zahmetsizce karanfil yetiştirebilirsiniz! 

top view of purple and white color sweet william or turkish carnation flowers isolated on pink background with copy space

Karanfil Nedir?

Aramızda kimlere karanfil buketi, yaka çiçeği ya da saksıda karanfil hediye edilmedi? Çok fazla hayır cevabı duymuyor gibiyiz! Dianthus (Dianthus caryophyllus) olarak bilinen karanfiller, kesme çiçek olarak kullanılmak üzere yaygın olarak yetiştirilen çok yıllık bir bitkidir. Karanfiller, pembeler olarak da bilinen çeşitli karanfillerdir, çünkü doğal renk aralıkları pembe, beyaz, mercan ve kırmızının birçok tonunu içerir. Beyaz karanfiller genellikle tatiller ve özel günler için çeşitli renklere boyanır. Gerçek karanfiller, çiçek aranjmanlarında kendine has olan kabarık bir görünüme sahiptir ve birçok kişi tarafından sevilen belirgin, baharatlı, hafif karanfil benzeri bir kokuya sahiptir.

Karanfil Anlamı Nedir?

 

Antik Yunan metinlerinde sözü edilen dianthus, iki bin yıldan fazla bir süredir yaygın olarak yetiştirilmektedir. Yerli yerini saptamak zordur, ancak bazı botanikçiler, Akdeniz’de bir yerde ortaya çıktığını teorileştirir. Dianthus, Yunancadan “ilahi çiçek” anlamına gelirken, “karanfil”, “taç” veya “çelenk” anlamına gelen Latince bir kelimedir.

Renklerine Göre Karanfil Çiçeği Anlamı Nelerdir?

Genel olarak karanfiller sevgi, büyülenme, ayrım, koruma, şifa ve güç anlamına gelir. Bununla birlikte, farklı renkli karanfiller de farklı sembolizmlere sahiptir. 

  • Beyaz karanfiller masumiyet, iyi şans ve saflık anlamına gelir.
  • Pembe karanfiller, bir annenin saf ve bitmeyen sevgisini temsil eder. Bazı kültürlerde ayrıca minnettarlığı da sembolize ederler. Hal böyle olunca da Anneler Günü’nde annelerine teşekkürlerini ve minnettarlıklarını ifade etmek için kullanılan çok yaygın bir çiçek olduğunu göreceksiniz.
  • Pembe karanfiller gibi kırmızı karanfiller de içten sevgiyi, sevgiyi ve hayranlığı ifade etmek için sıklıkla kullanılır. 
  • Turuncu karanfiller genellikle neşe, sıcaklık, başarı ve sağlık anlamına gelir.
  • Mor karanfil ise asalet ve derin sevgi anlamını ifade eder. Nadir bulunan bir renktir. Buket ve aranjmanlarda kullanıldığında güzel bir hava katar.

Karanfil Tohumu Nasıl Ekilir?

Tohumdan karanfil dikmek istiyorsanız, bölgenizdeki son don tarihinden altı ila sekiz hafta önce, güneşli bir pencerede iç mekanlarda ekerek işe başlayabilirsiniz. Tohumları saksı toprağına ekin, yüzeye tohum serpin ve çok hafif toprakla kaplayın. Özellikle başlangıç aşamalarında tohumları fazla sulamamaya dikkat edin. Haftada iki ila üç kez hafif bir sulama yapılmalıdır. Toprağı yalnızca nemli tutun ve bir sera etkisi yaratmak için ekim kabını gevşek bir şekilde plastikle sarın. Tohumlar çok geçmeden filizlenecektir. Don tehlikesi geçtiğinde fidelerinizi bahçeye ekebilirsiniz. 

Karanfil Çiçeği Nasıl Yetiştirilir?

Karanfiller, mükemmel drenaj ve “tatlı” toprak olarak da adlandırılan alkali bir toprak gerektirir. Alkali toprak, biraz daha yüksek kalsiyum, magnezyum ve sodyum konsantrasyonlarına sahip olma eğilimindedir. Toprağınız asidik olma eğilimindeyse, karanfil ekerken biraz kireç eklemek onları iyi bir başlangıç ​​yapacaktır.

Karanfil Dalından Nasıl Ekilir?

A closeup shot of pink and red dianthus caryophyllus

Profesyonel karanfil çiftçilerinin çoğu, kesimlerden karanfil yetiştiriyor. Bunu yapmak için, uç çiçeklerden kesimler kullanırlar. Yani gövde ve dalın buluştuğu yerden ziyade filizin sonunda oluşanlardan kesim yapmak en sağlıklısıdır. Bu kesimler en az 10-15 cm olmalıdır. 5 ila 30 gün içinde köklenme tamamlanır ve başka bir saksıya nakil için hazır olurlar. Daha fazla öneri için karanfil nasıl çoğaltılır ve karanfil saksı değişimi nasıl yapılır yazılarımıza göz atarak en pratik yöntemleri keşfedebilirsiniz.

Karanfil Çiçeği Nasıl Bakılır?

Tam güneşte en iyi sonucu vermelerine rağmen, karanfiller kısmi gölgede iyidir. Çok fazla parlak öğleden sonra güneşi, parlak renkli karanfillerin yapraklarının solmasına neden olabilir. Çiçeklerin taze ve renklerin parlak kalması için mümkünse karanfillerinizi öğleden sonra güneşi yerine sabah güneşi alacakları yerlere dikin. Düşük nem ve suyu sever fakat toprağın nemlendirilmesi önemlidir. İlkbaharda çiçek tomurcukları oluştuğunda düzenli suya ihtiyaç duyarlar. Yaz aylarında kuraklık dönemlerinde fazladan sulamaya ihtiyaçları olabilir. Ancak çiçeklerin zarar görmemesi için sulamayı tabandan yapmaya özen göstermelisiniz.

Karanfil Çiçeği Bakımı: Püf Noktalar

Karanfil bakımı kolay çiçek çeşitlerinden biridir. Bakımları basittir ve kesilmiş gövdeler vazoda birkaç haftaya kadar yaşayabilir. Saksı ve bahçe karanfilleri için birazdan sıralayacağımız püf noktalarını not etmek iseyebilirsiniz:

  • Karanfiller günde dört ila altı saat güneş ışığına sahip olmalıdır.
  • Bitkileri haftada iki ila üç kez sulayın. Yapraklar veya yapraklar sararmaya başlarsa, bu aşırı sulanma belirtisidir.
  • Yeniden çiçeklenmeyi teşvik etmek için, ölmekte olan çiçek veya yaprakları çıkarın.
  • Yeterli hava sirkülasyonunu engellediği için malçlama tavsiye edilmez.
  • Karanfiller genellikle zararlılar tarafından rahatsız edilmez, bu nedenle böcek ilacı uygulamasına gerek yoktur.
  • Küf, mantar ve küf oluşumunu önlemek için bitkiler arasında yeterli sirkülasyona izin verin.
  • Uzun boylu karanfil çeşitleri, bitki büyüdükçe sapı tutan bir desteğe ihtiyaç duyabilir.
  • Toprağın daha fazla besine ihtiyacı varsa, turba kullanabilirsiniz. Bu karanfil yetiştirmek için kullanılan yaygın bir gübredir.

Karanfil, aynı krizantem (kasımpatı) gibi mutlu ve hüzünlü anlarda yanı başımızdadır. Karanfil çiçeği bakımı ipuçlarımızı inceledikten sonra karanfil ustalığınızı bir sonraki adıma taşımak isterseniz karanfil ne zaman açar yazımızda daha fazla bilgi bulabilirsiniz. Ayrıca evinizi bir çiçek bahçesine çevirecek öneriler, çiçek ve bitki bakımına dair püf noktaları için sitemizdeki diğer makaleleri ziyaret etmeniz yeterli!

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu