Çiçek Bakımı

Küstüm Çiçeği Nasıl Çoğaltılır? – Küstüm Çiçeği Çoğaltma Rehberi

Çok yıllık bitkilerden olan küstüm çiçeği, narin görünümüyle herkesin beğenisini kazanıyor. Bu özel çiçeğe yaşam alanlarınızda daha fazla yer açmak istiyorsanız ve küstüm çiçeği nasıl çoğaltılır merak ediyorsanız, Cicek.com’daki bu yazımızı mutlaka okumalısınız!

Pembe Çiçekli Küstüm Çiçeği

Küstüm çiçeği, hızlı gelişim gösteren ve doğru bakıldığında boyu 1,5 metreye ulaşabilen bir çiçektir. Belirli bir olgunluk dönemine geldiğinde bu güzel çiçek doğru yöntemler ile çoğaltılabilir. Ya da tohum yöntemi ile sıfırdan yetiştirmeye başlayabilirsiniz. Burada dikkat edilmesi gereken nokta, seçeceğiniz çoğaltma yöntemini belirlemek ve bu yönteme uygun adımları uygulamaktır.

Küstüm çiçeği yaygın olan iki farklı yöntem ile çoğaltılır. Biri tohum yöntemi ile çoğaltmadır, diğeri ise çelik yöntemi ile çoğaltmadır. Her iki yöntem de, bitkinin farklı aşamalarında uygulanması gereken yöntemlerdir. Biri ilk adımdan itibaren dilediğiniz kadar küstüm çiçeği çoğaltmak için, diğeri ise var olan bir bitkiden çoğaltma yapmak için kullanılır.

Tohum Yöntemi ile Çoğaltma

Tohum ile Küstüm Çiçeği Nasıl Çoğaltılır

Küstüm çiçeği nasıl çoğaltılır sorusunun ilk cevabı, tohum yöntemi ile çoğaltmadır. En yaygın ve en kolay çoğaltma yöntemlerinden olan tohum yöntemi, küstüm çiçeği için de en sık kullanılan yöntemdir. Bunun için kaliteli ve sağlıklı küstüm çiçeği tohumlarına ihtiyacınız vardır. Küstüm çiçeği tohumlarını satın alarak ya da kendi bitkinizden elde edebilirsiniz. Aşağıdaki adımları uygulayarak dilediğiniz sayıda küstüm çiçeğini çoğaltabilirsiniz.

  • Öncelikle elinizdeki tohumları 1 gün boyunca ılık suda bekletmeniz gerekir. Böylece tohumlar şişer ve dış kabukları yumuşayarak çimlenmeleri hızlanır.
  • Beklettiğiniz tohumları sonrasında uygun bir toprağa ekebilirsiniz. Ancak ekim yaparken çok derine gömmemeniz gerekir. Çünkü derine gömdüğünüz zaman, filizler toprak yüzeyine çıkmakta zorlanır.
  • Ektiğiniz tohumların üzerini toprakla hafifçe örtebilirsiniz. Üzerini örttüğünüz tohumlar, hafif nemli bir şekilde kalmalıdır.
  • Tohumları ektiğiniz küçük saksıları çok soğuk olmayan, aydınlık bir yere koymanız gerekir. Doğrudan güneş ışığı altına koymak filizlerin kurumasına neden olabilir.
  • Bir süre sonra tohumlar filizlenir ve toprak yüzeyine çıkar. Sonrasında bu filizleri doğru bir şekilde topraktan ayırarak daha geniş bir saksıya ekebilirsiniz.

Çelik Yöntemi ile Çoğaltma

Çelik ile Küstüm Çiçeği Nasıl Çoğaltılır?

Küstüm çiçeği çoğaltma yöntemlerinden bir diğeri ise çelik yöntemi ile çoğaltmadır. Bu yöntem, söz konusu küstüm çiçeği olduğunda oldukça pratik ve kolaydır. Kısaca; bitkiden alınan dalların yani sürgünlerin yeni toprakla buluşması ve burada büyümesidir. Ancak bu yöntemi yaparken uygulamanız gereken belirli adımlar vardır. Bu adımları aşağıda sizin için derledik!

  • İlk önce çelik yöntemi ile çoğaltma yapacağınız bitkinin sağlıklı ve yetişkin olması gerekir. 
  • Bitkiniz bu özelliklere sahipse, bitkinin köklere yakın olan gövde kısmından çıkan dalları belirleyin.
  • Dalların üzerinde en az 2-3 yaprak olmasına dikkat edin. Üzerinde yaprak olmayan dalların yeni toprakta yetişmesi ve çiçek açması oldukça zordur.
  • Belirlediğiniz dalları dikkatli bir şekilde gövdeden ayırmanız gerekir. Bunun için keskin ve temiz bir makas kullanabilirsiniz.
  • Dalları gövdeden ayırdıktan sonra su dolu bir bardağa yerleştirmeniz gerekir. Burada dalların köklenmesini belirleyebilirsiniz.
  • Küstüm çiçeği dalları, çok hızlı bir şekilde köklenebilir. Kökler 3-4 cm uzunluğa ulaştığında, sudan çıkarabilirsiniz.
  • Sudan çıkardığınız köklenmiş dalları önceden hazırladığınız uygun toprak dolu bir saksıya dikebilirsiniz. Bunu yaparken köklere bastırmamaya dikkat etmelisiniz. 
  • Bir süre sonra dalların üzerinde yeni yapraklar çıkmaya başlar. Bu yapraklar çıktıktan sonra dalları daha geniş bir saksıya almanız gerekir.

Küstüm Çiçeği Ne Zaman Çoğaltılır?

Çoğaltılan Küstüm Çiçekleri

Küstüm çiçeği; mayıs ve haziran aylarında çiçek açmaya başlar ve sonrasında hava sıcaklığının düştüğü ekim ayının ortalarına kadar çiçek açmaya devam eder. Eğer küstüm çiçeğini çoğaltmak istiyorsanız, erken ilkbahar dönemini seçmenizde fayda var. Çünkü çiçeklenme dönemi başlamadan bu işlemlerin yapılması oldukça önemlidir. İlkbahar mevsiminin sıcak bir gününde çoğaltma işlemi yapabilirsiniz. Çünkü serin ve soğuk havalarda çoğaltma yaparsanız, bitkinin gelişimini olumsuz yönde etkilersiniz. Özellikle tohum ile çoğaltma yönteminde hava sıcaklığı oldukça önemlidir. Çünkü serin havalarda küstüm çiçeğinin filizlenmesi epey zordur. Siz de küstüm çiçeğini çoğaltmak istiyorsanız, ilkbahar mevsimini beklemelisiniz.

Çoğaltıldıktan Sonra Küstüm Çiçeği Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Saksıda Küstüm Çiçeği

Küstüm çiçeği nasıl çoğaltılır sorusunun cevabını yazımızda verdik. Peki çoğaltma işleminden sonra küstüm çiçeği bakımı nasıl olmalıdır? Öncelikle bakım yaparken küstüm çiçeğinin narin bir tür olduğunu unutmamak gerekir. Tohum yöntemi ile çoğaltma yaparken, tohumların nemli kalmasına dikkat etmeniz gerekir. Küstüm çiçeği normalde susuzluğa dayanıksız olsa da, filizlenme döneminde neme ihtiyaç duyar. Aynı şekilde çelik yöntemi ile çoğaltma yaparken de dalların suyun içinde bir süre bekletilmesi gerekir.

Bir diğer dikkat edilmesi gereken nokta, çoğaltma yaptıktan sonra küstüm çiçeğinin güneş ışığı ihtiyacını karşılamaktır. Çünkü küstüm çiçeği güneşe aşık bir çiçektir. Ancak yine de filizlenme ya da köklenme döneminde doğrudan güneş ışığı altına koymamanız gerekir. Bu, bitkinin kurumasına ve solmasına neden olur. Aynı zamanda gelişimini de yavaşlatır. Tüm bunlara dikkat ettiğinizde, küstüm çiçeğinin daha hızlı ve daha sağlıklı bir şekilde büyümesini sağlayabilirsiniz.

Küstüm Çiçeğini Çoğaltmanın Püf Noktaları

  • Tohum yöntemi ile çoğaltmayı seçtiyseniz, tohumları karıncalardan ve diğer böceklerden uzak tutmanızı öneririz. Böylece tohumların hastalanmasını önleyebilirsiniz.
  • Tohum yönteminde tohumları 1 gece suda bekletmek yerine nemli bir bez içinde saklamayı da tercih edebilirsiniz.
  • Çelik yöntemi ile köklendirdiğiniz dalları sonrasında daha geniş bir saksıya alabilirsiniz. Böylece köklerin hızlı bir şekilde toprakta yayılmasını sağlayabilirsiniz.
  • Hangi yöntemi seçerseniz seçin, çoğaltma işlemini yaparken ortam sıcaklığının 15 derecenin altına düşmemesine dikkat etmelisiniz.

Bu yazımızda, küstüm çiçeği çoğaltma yöntemlerini ve püf noktalarını sizin için derledik. Küstüm çiçeği nasıl çoğaltılır merak ediyorsanız, rehber niteliğindeki bu yazımızı mutlaka okumalısınız!

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu