Çiçek Bakımı

Tüm Adımlarıyla Küstüm Çiçeği Saksı Değişimi

Pembe ve mor renkli çiçekleri ile yaşam alanlarınızı süsleyen küstüm çiçeği bakım aşamalarından en önemlisi saksı değişimidir. Peki tüm adımlarıyla küstüm çiçeği saksı değişimi nasıl yapılır? Cicek.com’daki bu yazımızda bu sorunun cevabını bulacaksınız!

Tüm Adımlarıyla Küstüm Çiçeği Saksı Değişimi

Küstüm çiçeği hızlı büyüyen, çok yıllık bir bitkidir. İyi bakıldığında boyu 1,5 metreye kadar ulaşabilir. Oldukça narin bir bitki olan küstüm çiçeği bakımı için önemli aşamalardan biri de saksı değişimidir. Aslında küstüm çiçeği saksısının değiştirilmesinden pek hoşlanmaz. Çünkü ona dokunmak, yapraklarının kapanmasına ve aslında bitkinin küsmesine neden olur. Saksı değişimi işlemi de oldukça yüksek temas içerdiğinden, küstüm çiçeği saksı değişimi yapmak pek de önerilmez. Ancak bazı durumlarda saksı değişimi yapmanız gerekir. Çünkü küstüm çiçeği büyüyebilir ve yeni bir saksıya ihtiyaç duyabilir. Ya da toprağında, bitkinin gövdesinde böceklenmeler meydana gelebilir.

İşte bu anlarda saksı değişimi yapabilmek için küstüm çiçeği saksı değişimi adımlarını doğru bilmeniz ve uygulamanız gerekir. Bu yazımızda, küstüm çiçeğinin saksısını değiştirirken dikkat etmeniz gereken adımları, saksı değişimi için uygun dönemleri ve diğer püf noktalarını sizin için derledik! Tüm bu adımları uygulayarak küstüm çiçeğinin saksısını değiştirebilirsiniz.

Adım Adım Saksı Değişimi

Yaprakları Kapanan Küstüm Çiçeği

Küstüm çiçeği bakımı için en önemli adımlardan biri, saksı değişim sürecidir. Çünkü saksısının küstüm çiçeğine uygun olması, gelişimi için oldukça belirleyicidir. Küstüm çiçeği saksı değişimi için uygulayacağınız adımlar, bitkinin yeni saksıya kolay bir şekilde adapte olmasını sağlar.

  • Küstüm çiçeğinin gövdesi oldukça narin ve ince yapıdadır. Bu nedenle mevcut saksısından çıkarırken tutup çekmeniz doğru olmaz. Bunun yerine saksıdaki toprağı, bitkinin köklerini görene kadar ellerinizle kazıyabilirsiniz. 
  • Bir süre sonra küstüm çiçeğinin köklerini göreceksiniz. Bu aşamada köklere en yakın olan kısımdan bir elinizle tutarak bitkiyi yavaşça çekmeniz gerekir. Ancak bunu yaparken oldukça yavaş hareket etmeli ve nazik davranmalısınız.
  • Bitkiyi çıkardığınızda, diğer bitkilerden farklı olarak köklerindeki toprakları temizlememenizi öneririz. Çünkü yeni toprağa ve saksıya adapte olabilmesi için, eski köklerinin eski toprakla çevrili olması önemlidir.
  • Çok kuru olmayan, hafif nemli bir toprak ile yeni saksının 3’te 1’ini doldurabilirsiniz. Sonrasında küstüm çiçeğini saksının tam ortasına yerleştirerek kalan kısımları da toprakla doldurabilirsiniz.
  • Son olarak toprağın yüzeyini bastırarak, bitkin tam olarak oturmasını sağlayabilirsiniz. Ancak çok bastırmamanızda fayda var.

Saksı Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Küstüm Çiçeği Saksı Değişimi İçin Boş Saksılar

Küstüm çiçeği hem bahçe toprağında hem de saksıda yetişen bir çiçektir. Eğer bu güzel çiçeği saksıda yetiştirmek istiyorsanız, seçeceğiniz saksının belirli özelliklere sahip olması gerekir. Özellikle saksı değişim sürecinde doğru saksı seçimi yapmak, oldukça önemlidir. Siz de küstüm çiçeği saksı değişimi sürecini tamamlamak ve küstüm çiçeği için doğru seçimi yapmak için aşağıdaki adımlara mutlaka dikkat etmelisiniz!

  • Küstüm çiçeğinin köklerinin büyümesi için yeterli bir alana ihtiyacı vardır. Ancak yine de yeni saksısının çok büyük olmaması gerekir.
  • Küstüm çiçeği saksı değişimi için en uygun saksı, mevcut saksıdan sadece 1 numara büyük bir saksıdır. Bundan daha büyük bir saksıya gerek yoktur.
  • Bu güzel çiçek, küçük bir saksıda çok daha fazla çiçek açar. Aynı zamanda dekoratif anlamda daha güzel görünür.
  • Küstüm çiçeği susuzluğa dayanabilen bir bitki olduğu için fazla su verilmemesi gerekir. Fazla suyun atılabilmesi için saksının altında drenaj deliklerinin olması gerekir.
  • Aynı zamanda saksının altında bir saksı tabağı da olmalıdır. Çünkü fazla su, bu saksı tabağına da birikir ve su biriktiğinde hızlı bir şekilde bu tabağın boşaltılması gerekir.

Küstüm Çiçeği Saksı Değişimi Ne Zaman Olur?

Küstüm Çiçeği Saksı Değişimi

Bu güzel bitkinin saksı değişim zamanının geldiğini anlamanın birkaç yolu vardır. Eğer küstüm çiçeği çok fazla büyümüşse, bitkinin kökleri saksıdan çıkar ve taşar. Böyle bir durumda saksı değişim zamanı gelmiş demektir. Bir diğer önemli nokta ise bitkinin kök topunun saksıyı tamamen doldurmasıdır. Çünkü bu aşamadan sonra bitkinin büyüyebileceği bir alan kalmaz. Bu nedenle saksı değişimi yapmanız gerekir. Bitkinin köklerinin büyümesi için yeterli alana ihtiyaç vardır ve bu tür durumlar yaşandığında saksının değişimi zamanı gelmiş demektir.

Saksı değişimi yapmak için en uygun zaman ise ilkbahar aylarıdır. Özellikle çiçeklenme döneminden önce değişim yapmanız oldukça önemlidir. Bu narin bitki, mayıs ve haziran ayından itibaren çiçek açmaya başlar. Bu nedenle bu aylardan önce saksı değişimi yapmanızı öneririz. 

Küstüm Çiçeği Saksı Değişiminin Püf Noktaları

  • Saksı değişiminden sonra küstüm çiçeğini günde birkaç saat güneş altında tutmanız gerekir. Çünkü güneş ışığı, küstüm çiçeğinin gelişimi ve yeni yerine adapte olması için önemlidir.
  • Küstüm çiçeği saksı değişimi sürecinden sonra dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta sulamadır. Bitkiye çok su verilmemeli, toprağı kurudukça sulanmalıdır.
  • Yeni toprağının kalitesi, küstüm çiçeği bakımı için oldukça önemlidir. Saksı toprağının kompost bazlı olması gerekir. Turba bazlı bir substrat kullanmak yerine, kompost bazlı bir karışım daha iyi gelecektir.
  • Küstüm çiçeği saksı değişimi yaptıktan sonra, çiçeği gübrelemeniz gerekmez. Çünkü küstüm çiçeği, gübreyi seven bir tür değildir. Sadece yaşlı olan küstüm çiçekleri zaman zaman gübre uygulaması isteyebilir.

Yukarıda yazdığımız tüm aşamalara ve püf noktalara dikkat ettiğinizde, küstüm çiçeği saksı değişimi sürecini de sağlıklı bir şekilde tamamlamış olursunuz. Saksı değişimi her ne kadar zor gibi görünse de, doğru adımları uyguladığınızda ve doğru saksı seçimi yaptığınızda ne kadar pratik olduğunu siz de göreceksiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu