Çiçek Bakımı

Kauçuk Çiçeği Bakımı: Adım Adım Bakım Aşamaları

Kauçuk çiçekleri, yaşam alanlarınızın dekorasyonu söz konusu olduğunda sıklıkla tercih edilir. Kendine has yaprakları ile kauçuk çiçeği bakımı, oldukça kolay ve zahmetsizdir. Bu güzel bitki hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak istiyorsanız, Cicek.com’daki bu yazımızı okumalısınız!

Yakın Planda Kauçuk Bitkisi

Kauçuk kelimesi, Güney Amerikalı bir halk olan Keçuva’nın ana dilindeki “kauchuk” sözcüğünden geliyor. Bu sözcüğün anlamı ise oldukça ilginç… Kauchuk; ağlayan ağaç anlamına geliyor. Zaten kauçuk ağacına baktığınızda, gövde yapısının, akan bir suyu anımsattığını görebilirsiniz. Bilimsel olarak ficus elastica ya da ficus robusta olarak bilinen kauçuk bitkileri, isimlerini damarlarındaki süt beyazı lateks dokudan alır. Anavatanları Güney Çin, Güneydoğu Asya ve Endonezya olan kauçuk bitkileri, her dönem en çok tercih edilen ev bitkileri arasında yer alır. Çünkü iç mekanlardaki yaşam koşulları söz konusu olduğunda oldukça uyumludur ve havayı temizleme özelliği vardır. Siz de daha önce bu bitki ile tanışmadıysanız, rehber niteliğindeki bu yazımızı okumaya başlamalısınız!

Kauçuk Çiçeği Hangi Sıklıkla Sulanır?

Sulama Yapılan Kauçuk Bitkisi

Çoğu ev bitkisinde olduğu gibi, toprağın ne kadar kuru veya ıslak olduğu, bitkiyi sulamanız için size bir işaret verir. Sulama yapmadan önce toprağına parmağınızı batırarak nem kontrolü yapabilirsiniz. Eğer parmağınız çoğunlukla temiz ve kuru çıkıyorsa, sulama zamanı gelmiş demektir. Tam tersi olarak çok fazla toprak yapışmışsa ve nemli ise, birkaç gün sonra yeniden kontrol etmenizde fayda var. Sulama miktarının yaz ve kış aylarında farklılık gösterebileceğini unutmayın. Eğer ilkbahar ve yaz aylarında sulama yapacaksanız, toprağın daha hızlı kuruduğunu fark edeceksiniz. Bu nedenle sulama sıklığını artırabilirsiniz. Sulama yaparken her seferinde eşit miktarda su vermeye dikkat etmelisiniz. Ayrıca toprağın tüm yüzeyini kaplayacak şekilde sulama yapmanızda fayda var. Böylece her bir toprak parçasına kadar nemlilik sağlayabilirsiniz.

Kauçuk Çiçeği Güneş Işığını Sever Mi?

Yakın Planda Kauçuk Yaprağı

Her bitki kadar! Diğer tüm bitki türleri gibi kauçuk bitkisi de güneş ışığını sever ve ona ihtiyaç duyar. Ancak kauçuk çiçeğini doğrudan güneş ışığı altına koymak tehlikelidir. Aydınlık bir ortamda, direkt güneş ışığı almayan bir köşede konumlandırmanızda fayda var. Özellikle pencere önlerinden uzak tutmalı ve en az 1-2 metre kadar mesafe koymalısınız. Perde arkasından filtrelenmiş bir güneş ışığı, kauçuk çiçeği bakımı için oldukça önemlidir. Aynı zamanda zaman zaman yerini kaybetmeden kendi etrafında döndürerek, tüm gövdesinin ve yapraklarının güneş ışığı almasını da sağlayabilirsiniz. Dengeli bir şekilde sabah güneşi ve akşam güneşi alan kauçuk bitkisi, gelişimini sağlıklı bir şekilde tamamlar. Günde 6-8 saat aralığında aydınlık bir ortamda güneş ışığı alması, kauçuk çiçeği bakımı için çok değerlidir.

Kauçuk Çiçeğinin Saksı Değişimi

Saksıda Kauçuk Bitkisi

Kauçuk çiçeği, hızlı büyüyen bitki türlerindendir. Bu nedenle ilkbahar dönemlerinde köklerinin gelişip gelişmediğini kontrol etmeniz gerekir. Kökleri çok fazla büyüdüyse, bulunduğu saksının etrafını sarmış demektir. Böyle bir durumda bitkiyi güvenli bir şekilde saksısından ayırarak, en az 1 numara büyük bir saksıya yerleştirmelisiniz. Bu saksı değişimi sırasında yeni toprak kullanmanızı tavsiye ederiz. Aynı zamanda uzayan kökleri iç içe geçmişse bunları ayırmalı ve çürüyen kökleri de koparmalısınız. Bitki ihtiyaç duyduğu sürece saksı değişimi yaparak uzun ve sağlıklı bir ömür sürmesini sağlayabilirsiniz.

Kauçuk Çiçeği Bakımı Kolay Mıdır?

Bundan hiç şüpheniz olmasın! Yaprakları ile herkesi kendine hayran bırakan bu bitki, bakımı kolay olan bitki türleri arasında yer alır. Yukarıdaki bakım koşullarını sağladığınızda, kauçuk çiçeğinin hızlı bir şekilde büyüdüğünü ve yapraklarının sağlıklı kaldığını görebilirsiniz. Memnun etmesi kolay bitkilerden olan kauçuk çiçeğinin toprağının nemli olması, güneş ışığını yeterli miktarda alması ve ihtiyaç duyduğu zaman sulanması oldukça önemlidir. Tüm bu özellikleri göz önünde bulundurduğunuzda, kauçuk çiçeğine evinizde ya da ofisinizde yer açabilir ve güvenle yetiştirebilirsiniz.

Kauçuk Çiçeği Bakımı İçin Püf Noktalar

  • Kauçuk çiçeği bakımı için sadece toprağını sulamanız yeterli değildir. Birkaç günde bir su püskürterek yapraklarını da nemlendirmenizi öneririz.
  • Yapraklarının üzerindeki ve gövdesindeki gözeneklerden nefes alabilmesi için temiz ve nemli bir bezle zaman zaman bitkiyi silebilirsiniz. 
  • Büyüme dönemi olan ilkbahar ve yaz aylarında, ayda 1 kez olmak koşuluyla sıvı gübre kullanabilirsiniz. 
  • Sulama yapmak için toprağın kuruluğunu kontrol etmelisiniz. Toprağı neredeyse tamamen kuruduğunda su vermenizi öneririz. Yaz aylarında ise bu sulamayı, kış aylarına oranla daha fazla yapmanız gerekir.
  • Kauçuk çiçeğinin yaprakları sararıyorsa, kahverengiye dönüyorsa aşırı sulama yapmışsınız demektir. Böyle durumlarda sulama sıklığını azaltmanız gerekir.
  • Bitkinin yaprakları içe doğru kıvrılmaya başlarsa veya saksı karışımı kuruysa, bu daha sık sulamanız gerektiğinin bir işaretidir.
  • Yapraklarında bulunan lateks zehirlidir ve cilt tahrişine neden olur. Bu nedenle kauçuk bitkisini minik evcil hayvanlarınızdan ve küçük çocuklardan uzak tutmanız gerekir.

Bu yazımızda ev ve ofis bitkileri arasında son dönemde en popüler olan kauçuk çiçeği bakımı hakkındaki bilgileri sizinle paylaştık. Bakımı oldukça kolay olan, yaprakları ile ortamı bir anda ormana çeviren bu bitkiye hayatınızda yer açmaya hazırsanız, hiç geç kalmayın deriz!

Kauçuk Çiçeği Saksı Değişimi Nasıl Yapılır?

Kauçuk Çiçeği Nasıl Çoğaltılır?

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu