Çiçek Bakımı

Adım Adım Rehber Anlatım: Nilüfer Çiçeği Bakımı

Nilüfer çiçeği, ilginç yaprakları ve çarpıcı çiçekleri olan bir su bitkisidir. En çok su bahçelerinde yetiştirilir. Çok istilacıdır, bu yüzden onu büyütürken dikkatli olunmalıdır, yoksa çevresini hızla ele geçirecektir. Lotus bitkisi bakımı ve bir nilüfer bitkisinin nasıl yetiştirileceği dahil olmak üzere daha fazla ipucu öğrenmek için okumaya devam etmeniz yeterli! İşte tüm detaylarıyla nilüfer çiçeği bakımı…

Nilüfer Nedir?

Nilüferler (Nymphaea) ve lotus (Nelumbo) su dünyasının mücevherleridir. Hem antik hem de modern çağda sembolik olarak, güzellikleriyle kutlanırlar ve sanatta ve dinde ölümsüzleşirler. Birçoğunun yetiştirilmesi kolaydır ve bahçıvanları hazirandan ekime kadar kokulu ve görkemli çiçeklerle ödüllendirir. Her iki bitki de en iyi ilkbaharda ekilir. Nilüferler daha hızlı başlar ve tipik olarak, başlamaları çok yavaş olan ve sıcaklığa ve çiçek için bol güneşe ihtiyaç duyan nilüferlerden daha hızlı bir büyüme hızına sahiptir.

Nilüfer Çiçeği Bakımı

Nilüfer çiçeklerinin bakımı nispeten kolaydır. Onları tam güneş alan bir yere koyun ve orta derecede gübreleyin. Lotus yumruları donmaya dayanamaz. Havuzunuz katı halde donmuyorsa, nilüferiniz donma hattından daha derine yerleştirildiğinde kışı geçirebilmelidir. Dondan endişeleniyorsanız, nilüfer yumrularınızı topraktan kazarak çıkartıp, onları kışı geçirebilecekleri bir iç mekanda muhafaza edebilirsiniz.

  • Işık: Nilüferinizin yeterince güneş ışığı aldığından emin olun – en az dört saat, ancak ideal olarak altı saat veya daha fazla. Bazı nilüferler, günde altı saat güneş ışığı almadıkça çiçek açmaz.
  • Toprak: Daima herbisit ve böcek ilacı içermeyen üst toprak kullanın. Yüzecek elementlere sahip saksı toprağı kullanmayın. Saksınız, köklerin yayılmasına izin verecek kadar büyük olmalıdır. Rizomlar toprağın yüzeyi boyunca süründüklerinden, daha derin olana daha geniş bir saksı tercih edilir.
  • Su: Bitkiler ve havuzun yüzey alanı arasında bir denge kurun; bitkiler yüzey alanının yaklaşık yüzde 65’ini kaplamalıdır. Ayrıca su bitkilerinizi dikerken derinliğe de dikkat edin. Yeni dikimlerde, ilk olarak saksıyı yüzeyin hemen altına yerleştirin ve bitki büyüdükçe yavaş yavaş alçaltın. Bitki kurulduktan sonra saksı istenilen derinlikte kalabilir.
  • Çok yüksek dikim yapmak, dayanıklı bitkilerin kışın donmasına neden olur; çok düşük olması genç bitkilerin yeterince güneş ışığı almasını engeller. Nilüferler yüzeyin en az 10 cm ve en fazla 50 cm altına dikilmeyi tercih ederler.
  • Sıcaklık ve Nem: Nilüferler, yumrulu rizomları donmazsa dayanıklı olacaktır. Kapları, toprak çizgisi havuzunuzdaki donma işaretinin altında olacak şekilde yerleştirin. Lotus çiçekleri, ılık havayı tercih ettikleri için ilkbaharda ortaya çıkmak için geç kalır ve su sıcaklığı 21 derecenin üzerine çıktığında büyümeye başlar.
  • Gübre: Bitkilerinizi bitkinin etrafındaki toprağa bastırdığınız tabletlerle gübreleyin. Suyun pH’ını değiştireceğiniz ve hem bitkilere hem de balıklara zarar vereceğiniz için doğrudan suya gübreleme yapmayın. Bitkileri ayda bir kez gübreleyin. Tropikal nilüferler ağır beslenmeye ihtiyaç duyarlar ve büyüme mevsimi boyunca cömertçe gübrelenmelidir.

Daha fazla bilgi için saksıda nilüfer çiçeği yetiştirme ve nilüfer çiçeği budama ve çoğaltma rehberi yazılarımızı da ziyaret edebilirsiniz!

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu