Çiçek Bakımı

Para Çiçeği Bakımı: Şansınız İçin Doğru Ortamı Oluşturun

Pilea Peperomioides, Çin para bitkisi, UFO bitkisi, dostluk bitkisi veya misyoner bitkisi de dahil olmak üzere birçok isimle bilinir. Yeşilin göz alıcı parlak bir tonunda benzersiz ped benzeri yapraklarıyla dikkat çeken bu bitki, yıllardır İskandinavya’da popüler olmuştur. Bitkinin kesimleri, Avrupa’da yayılmasına ve orada popülaritesinin artmasına yardımcı olan Norveçli bir misyoner tarafından anavatanı Çin’den alındı. Son birkaç yılda hızla dünyanın bu tarafındaki bitki meraklılarının da favorisi haline geldi. Peki para çiçeği bakımı nasıl yapılır?

Pilea peperomioides, bir pencerenin yakınındaki parlak bir noktada gelişen, az bakım gerektiren bir türdür, ancak çok fazla doğrudan güneş yaprakların yanmasına neden olabileceğinden, bitkiyi doğrudan güneş ışığından uzak tutmak en iyisidir. Bununla birlikte, çok az ışık yaprakların solmasına ve bitkinin genel sağlığının zarar görmesine neden olabilir, bu nedenle doğru olan bir yer bulmak için zaman ayırın.

Bu muhteşem çiçeğin hikayesini öğrenmek için “Para Çiçeği Hikayesi: Şansın Yeşil Simgesinin Kökeni” içeriğimize göz atabilirsiniz.

Para çiçeği bakımı ve suda çoğaltılması en kolay ve en ilginç bitkilerden biridir. Çelikler ve yavrular onu dünyaya yaydı ve birçok takma adından biri olan Dostluk Bitkisini kazandı. Bu bitki vermeye devam eden bir hediye!

Para Çiçeği Sulama 

Pilea, sulama konusunda kolay bir bitkidir. Pilea Peperomioides nemli toprakta olmayı sever, ancak 1-2 gün kuruması gerekir. Bu, sulamayı çok kolaylaştırır, çünkü kolay bir sulama programına bağlı kalabilirsiniz: haftada bir kez sulayın. Pilea’nızı haftada bir suladığınızda ideal toprağına ekildiğinde yaklaşık 5 gün nemli toprakta kalacaktır.

Pilea’nızı sularken, tencerenizde drenaj delikleri olması önemlidir. Bu drenaj delikleri, fazla suyun tencereden dışarı akmasını sağlar. Fazla sudan kurtulmak önemlidir, çünkü tencerede kalan su kök çürümesine neden olabilir. Drenaj delikli saksılarınız yoksa, Pilea’nızı drenaj delikleri olan plastik bir fidanlık saksısına da yerleştirebilir ve saksınızın içine koyabilirsiniz.

Pilea’nızda kıvrılan yapraklar

Pilea’nızın yapraklarının kıvrıldığını fark ederseniz, susamış demektir ve onu sulamalısınız. Yapraklar kıvrılır çünkü artık yeterince nem içermezler. Sulayarak yapraklar nemle dolacak ve tekrar düzleşecektir.

Pilea üzerinde sarkan yapraklar

Üst yapraklar sarkmaya veya gevşekleşmeye başlarsa Pilea’nızı fazla sulamışsınız demektir. Bu durumda yapılacak en iyi şey, tekrar sulamadan önce toprağın tamamen kurumasını sağlamaktır. Bitkiniz için uygun saksı boyutuna sahip olup olmadığınızı kontrol etmek de önemlidir, çünkü bunun büyük bir etkisi olabilir.

Pilea’nızı buğulamak

Pilea Peperomioides yapraklarına su bulaştırmamalıdır çünkü bu su izleri bırakacaktır. Bu, bitkiye hiçbir şekilde zarar vermez, ancak harika görünmez. Bu, Pilea’nızı buğulamamanız ve sularken dikkatli olmanız, yapraklara su damlası gelmemesine dikkat etmeniz gerektiği anlamına gelir.

Para Çiçeği Bakımı İçin Işık Gereksinimleri

Pilea Peperomioides, parlak dolaylı güneş ışığı alan yerler için harika bir bitkidir. Düzgün büyümek için güneş ışığına ihtiyaç duyar ve düşük ışıklı yerlerde iyi sonuç vermez. Pilea’yı parlak güneş ışığına maruz bırakmamak da önemlidir.

Pilea’nızı doğrudan güneş ışığına maruz bıraktığınızda, güneş yanığı olur. Bu güneş yanıkları yapraklarda küçük sarı lekeler gibi görünür. Çok küçük noktalarsa ve Pilea’nız çok uzun süre doğrudan güneş ışığına maruz kalmadıysa zamanla iyileşebilirler.

Pilea’nızı yeterince güneş ışığı almadığı bir yere koyduğunuzda Pilea’nız size söyleyecektir. Sulu meyveler gibi, bir Pilea da uzun bacaklı olacak ve yeterince almak için ışığa doğru büyüyecek. Bunun olduğunu gördüğünüzde, onu daha parlak bir noktaya taşıdığınızdan emin olun. Ne yazık ki, Pilea’nız uzun bacaklı olmayan şekline geri dönmeyecek, ancak yeni bir bitki ile tekrar denemek için onu çoğaltabilirsiniz.

Para Çiçeği İçin En İyi Toprak

Pilea için en iyi toprak, nemi birkaç gün tutabilen ve fazla suyu hızla tahliye edebilen bir topraktır. Bu toprak türü genellikle hindistan cevizi hindistan cevizi ve Perlit içerir. Hindistan Cevizi Hindistan Cevizi ve Perlit toprağın nemi daha uzun süre tutmasına yardımcı olur, aynı zamanda fazla suyun tencerenin dibine akmasını sağlar. Fazla su, bitkinizin çevresinde toprakta kalırsa, bitkinizi aşırı sulayabilir. Hindistan Cevizi Hindistan Cevizi ve Perlit ayrıca toprağın sıkışmasını önlemek için toprağınıza iyi bir yapı kazandırmaya yardımcı olur.

Toprak sıkıştığında ve/veya hiç kurumadığı zaman, oksijenin bitkinizin köklerine ulaşma şansı olmaz. Bu sık sık olursa, bu kök çürümesine neden olur ve bitkinizi öldürebilir. Pilea’nızı tekrar sulamadan önce toprağın bir veya iki gün kuruması da önemlidir. Toprak kuruduğunda oksijenin Pilea’nın köklerine ulaşması çok daha kolaydır.

Bu tür toprak bulmak zor değil. Bu toprağı önceden karıştırılmış olarak satın alabilir veya kendiniz karıştırabilirsiniz. Kendiniz karıştırmak istiyorsanız, bu kılavuzda biraz daha yardım bulabilirsiniz: Toprağınızın daha fazla su tutmasını nasıl sağlarsınız?. Önceden karıştırılmış toprak satın almayı tercih ederseniz, Palm için kullandığınız toprağın aynısını kullanabilirsiniz.

Pilea Gübreleme

Girişte Pilea’nın hızlı büyüyen bir houseplant olduğunu gördük. Diğer hızlı büyüyen bitkilerin çoğu gibi, Pilea da büyümek için çok fazla enerjiye ihtiyaç duyar. Bu çok ihtiyaç duyduğu enerjiyi gübreleme yaparak vermesine yardımcı olabilirsiniz.

Pilea’nızı gübrelemek basittir: İlkbahar ve Yaz aylarında ayda bir kez gübreleyin. Sonbahar ve kış aylarında Pilea’nızı gübrelemeyin, çünkü uyku halinde olacağından ve dinlenmeye ihtiyacı olacaktır. Kullanılacak en iyi gübre sıvı gübredir, çünkü Pilea’nız bunu daha hızlı emer ve büyümek için bu yeni enerjiyi kullanabilir.

Pilea’nızı sonbahar ve kış aylarında gübrelemeye devam ederseniz, tüm besinleri ememez. Kalan besin maddeleri toprakta kalır ve zamanla onu tuzlu hale getirir. Burası bitkinin büyümesi için kötü bir yer. Pilea’nızı bol sulayarak ve kalan gübreyi yıkayarak bunu düzeltebilirsiniz.

Pilea İçin İdeal Saksı Boyutu

Pek çok bitki için saksının boyutu o kadar önemli değil ama Pilea için önemli. Pilea’nızın (hızlı bir şekilde) büyümediğini fark ederseniz, çok küçük veya çok büyük bir tencerede olabilir. Potunuz çok küçükse, Pilea’nızın büyüyecek yeri olmayacak, bu yüzden büyümeyecektir. Tencereniz çok büyükse, bitkinizi aşırı sulamak oldukça kolaydır. Bitkinizi aşırı sulamak kolaydır, çünkü Pilea’nın henüz tencerenin her yerinde kökleri olmayabilir, böylece toprak muhtemelen asla kurumaz. Daha önce keşfettiğimiz gibi, kök çürümesini önlemek için toprağınızın kuruması gerekir.

İdeal saksı boyutu şudur: bitki genişliğinden biraz daha küçüktür. Bir referansa ihtiyacınız varsa, bu bitki bakım kılavuzundaki ilk resme bakabilirsiniz. Saksı bitkiden biraz daha küçüktür, bu da bitkiye büyümesi için bolca alan sağlar. Bu boy saksı ayrıca bitkinizin aşırı sulanmasını önlemeye yardımcı olur.

Para Çiçeği bakımı, yeni başlayan bitki sahipleri için harika bir ev bitkisidir, çünkü size neye ihtiyacı olduğunu gösterir. Çok fazla suladığınızda sarkık ve gevşek hale gelir. Pilea’nızı çok az suladığınızda yaprakları kıvrılarak susadığını size gösterir.

Pilea’nız, aldığı güneş ışığından memnun olup olmadığını bile size söyleyecektir. Çok fazla güneş ışığı aldığında yapraklarında sarı lekeler belirir. Çok az güneş ışığı aldığında, Pilea’nız uzun bacaklı olacak ve ışığa doğru büyümek için uzanacaktır.

Bu acemi dostu ev bitkisi size neye ihtiyacı olduğunu gösterir, ancak aynı zamanda çok hızlı büyüyen bir bitkidir. Bu, yeni başlayan bitki sahipleri için harikadır, çünkü çok hızlı bir şekilde heyecan verici bir büyüme elde edersiniz. Bitki yolculuğunuza başlamanın daha iyi bir yolunu düşünebiliyor musunuz?

Bu yazıyı okuduğunuz için teşekkür ederiz! Umarım bitkilerinizi sağlıklı ve güzel tutmanıza yardımcı olur! Belirli bitkiler hakkında daha fazla rehber arıyorsanız, diğer yazılarımıza da göz atmayı unutmayın!

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu