Çiçek Bakımı

Yasemin Çiçeği Nasıl Çoğaltılır? Yasemin Çiçeği Çoğaltma Rehberi

Yasemin çiçeği herkese güzel gelen çiçeklerin başında gelir. Peki elinizdeki Yasemin çiçeğini fazlalaştırmak istemez misiniz? Yasemin çiçeği nasıl çoğaltılır sorusuna bu içeriğimizde yanıtladık. İşte detaylı şekilde yasemin çiçeği çoğaltma rehberi.

Yasemin Bitkileri Ne Zaman ve Nasıl Çoğaltılır?

Yasemin çiçeği nasıl çoğaltılır içeriğimizde elinizdeki çiçeği çoğaltmayı sizlere detaylıca anlattık. Kendi yasemin bitkinizi çoğaltmak, çevrenizde iyi performans göstereceklerini garanti ederken daha fazla bitki elde etmenin en iyi yoludur. Yasemin bitkilerini bahçenizden çoğalttığınızda, yalnızca sevdiğiniz bir bitkinin kopyalarını yapmakla kalmaz, aynı zamanda yerel hava koşullarında gelişen bitkiler elde edersiniz. Yasemin yayılımı iki farklı şekilde mümkündür: yasemin kesimlerinin köklenmesi ve yasemin tohumlarının ekilmesi. Her iki yöntem de daha sonra bahçenize ekilebilecek sağlıklı genç yasemin bitkileri oluşturur.

Yasemin tropik bölgelerden gelir, bu nedenle hava yaz sıcaklıklarına yaklaştığında ve açık havada ekildiğinde en iyi şekilde büyür. Yerel sıcaklıkların gün boyunca ortalama 21 derecede seyrettiği bir günü belirleyin ve yasemin çelikleri üretin. Çelik yaseminden veya bir bitkiden köklendirmek üzere alınan bir parçaya verilen isimdir. Çeliği alırken yaseminin ezilmemesi için keskin bir makas kullanmak önemlidir.

Yasemin bakımı hakkında daha fazla detaylı bilgi için “Yasemin Çiçeği Bakımı” içeriğimizi ziyaret edebilirsiniz.

Tohumdan Yasemin Çiçeği Çoğaltma

Yasemin tohumlarını dış mekan ekim tarihinizden yaklaşık üç ay önce bir iç mekanda yetiştirmeye başlayın. Ekimden önce tohumları 24 saat bekletin. Kullanacağınız ekim ünitesini saksı toprağı ile doldurun ve toprağı tamamen ıslatın. Bunun için yumurta kutusu gibi hücreli bir kutu kullanabilirsiniz. Ekimden önce suyun süzülmesine izin verin, ardından her hücreye bir tohum ekin. Nemi muhafaza etmeye yardımcı olması için tohum ünitesini streç film ya da poşetle kaplayın ve doğrudan güneş ışığına maruz bırakın.

Fideler filizlenirken toprağı nemli tutun. Fideleri, iki çift gerçek yaprak aldıklarında, her fideyi yaklaşık 4 litre toprak alabilecek bir saksıya yerleştirin. Bundan sonra bitkileri en az bir ay içeride tutun ya da dış mekan naklinden önceki ilk yıl yasemininizi bir ev bitkisi olarak büyütün. 

Kesimlerden Yasemin Çiçeği Çoğaltma

Yasemin bitkisini yasemin kesimlerini köklendirerek başlatmak, çoğaltmayı tercih ettiğiniz yolsa, işe sağlıklı bir yasemin bitkisinden kök uçlarını keserek başlayın. Kesimleri yaklaşık 15 cm uzunluğunda yapın ve her birini doğrudan bir yaprağın altında kesin. Kesimin alt kısmındaki yaprakları soyun ve köklendirme hormonu tozuna daldırın. Her kesimi bir ekicideki nemli kumdaki bir deliğe yerleştirin ve nemi tutmak için ekiciyi plastik bir torbaya yerleştirin. Saksıyı 24 derecelik bir odada doğrudan güneş ışığından uzak tutun. Kökler bir ay içinde gelişecektir, bundan sonra yasemin bitkilerini bahçeye koymadan önce kök sistemlerini güçlendirmek için saksı toprağına nakledebilirsiniz.

Yasemin çiçeğinizin saksı değişimi hakkında bilgi almak için “Yasemin Çiçeği Saksı Değişimi” içeriğimizi ziyaret edebilirsiniz.

Yasemin Çoğaltma İpuçları

  • Yasemin tropikal bir bitkidir ve her zaman nemli tutulmayı sever. Yeni fideleri günde birkaç kez buğulayamıyor veya sulayamıyorsanız, nemi tutmaya yardımcı olmak için otomatik sulama sistemleri ve plastik örtüler kurun. 
  • Toprağı nemli tutmak, bitkinin köklerinin suda ıslanmasına izin vermek anlamına gelmez. Kapsamlı bir sulamadan sonra, ekicinin suyunu boşaltmasına izin verin ve bir ekiciyi asla bir su tepsisinde oturarak bırakmayın.
  • Yıldız yasemin, ara sıra yumuşak yeni büyümede yaprak bitleri tarafından saldırıya uğrayabilir. Gerekirse böcek öldürücü sabun veya piretrum bazlı sprey ile tedavi edin.

Aradığınız tüm çiçeklerin detaylı bakım rehberine “Çiçek Bakımı” kategorimizden erişebilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu