Çiçek Bakımı

Tüm Detaylarıyla: Yasemin Çiçeği Saksı Değişimi Nasıl Yapılır?

Saksısını nasıl değiştireceğinizden emin olmadığınız bir yasemin çiçeğiniz mi var? Yaseminler, köklerinden sadece biraz daha büyük olan rahat bir saksıda büyümeyi severler. Ancak çok uzun kökleri olan güzel bitkilerdir, bu da saksı değiştirmenin mükemmel bir şekilde zamanlanması gerektiği anlamına gelir. Zamanlama doğruysa, bitkinin tüm yıl boyunca büyüme şansı yüksektir. Peki yasemin çiçeğinizin saksısının ne zaman değiştirilmesi gerektiğini nasıl anlarsınız? İşte tüm detaylarıyla yasemin çiçeği saksı değişimi…

Yasemin Saksısı Ne Zaman Değiştirilir?

Yasemininizin saksısını değiştirirken bitkinize zarar verme konusunda endişeleniyor musunuz? Paniğe gerek yok. Yaseminlerin, evinizde yetiştirdiğiniz çoğu bitki kadar sık ​​saksı değişimine ihtiyacı yoktur. Aslında, genellikle yasemin çiçeğinin saksısını her üç yılda bir değiştirmeniz yeterli olacaktır. Yasemininizi başka bir saksıya aktarmanız gerektiğinin ilk işareti köklerin ekildiği saksıdan dışarı sarkmasıdır. Bir Yasemin bitkisinin kökleri sürekli olarak kendilerini saracak ve bir zamanlar saksıda bulunan toprağı yerinden oynatacaktır. Bu, toprağın daha az nem tutacağı anlamına gelir; bitkinin daha sık sulanmasına neden olur. Yasemin bitkinizin her iki ila üç günde bir suya ihtiyaç duymaya başladığını fark ettiğinizde, bitkinin saksı değiştirme zamanı gelmiştir.

Yasemin Saksısı Nasıl Değiştirilir? 

Yasemin yılın herhangi bir zamanında yeniden ekilebilir, ancak en iyi çiçekler için, onları yılın ilkbahar veya yaz aylarında yeniden yerleştirmek en iyisidir. 

  • Bir yasemin saksısını değiştirirken göz önünde bulundurmanız gereken ilk şey, onu aktaracağınız saksıdır. Saksının dibinde bol miktarda drenaj deliği olması gerekir. Ek olarak, bitkinin şu anda içinde yaşadığı saksıdan yaklaşık 4-5 cm daha büyük olmalıdır. Ne tür bir saksı kullanacağınızdan emin değilseniz, plastik fidanlık saksıları bile iyi bir sonuç elde etmenizi sağlar.
  • Daha sonra, yasemin çiçeğini ekeceğiniz toprağın türünü düşünmeniz gerekecek. Konu toprak olduğunda, yaseminler gerçekten seçici bitkiler değillerdir. Bu nedenle yaseminin büyümesini hızlandırmak için düzenli saksı toprağı ve biraz gübre kullanın. Toprağın drenaj deliklerinden düşmesini önlemek için tencerenin dibine bir kahve filtresi yerleştirin ve ardından neredeyse yarısına kadar toprakla doldurun.
  • Dikkatinizi bitkiye çevirerek, şimdi onu içinde bulunduğu saksıdan yavaşça çıkarabilirsiniz. Eğer saksıda sabitlenmiş görünüyorsa, köklerin serbest kalmasına yardımcı olmak için saksının kenarlarına hafifçe vurun. 
  • Kökler saksıdan çıktıktan sonra, kök çürüklüğü veya hastalık bulunmadığından emin olmak için onları inceleyin. Fazlalıkları silkelerek temizleyin.
  • Kök top ile iç içe kökler varsa, onları da kesin. Kök büyümesini desteklemek için kök topu üzerinde birkaç küçük kesik yapın; bu kesikler, kök topun derisini zar zor kesen dikey kesimler olmalıdır. 
  • Kök topunu, kenardan en az 3-4 cm derin bir saksıya yerleştirin ve ardından saksıyı toprakla doldurmayı bitirin.
  • Yasemin saksısını değiştirdikten sonra bol güneş ışığı aldığından ve saksıdaki toprağın nemli kaldığından emin olun. 

Yasemin Çiçeği Saksı Değişimi: Püf Noktalar

  • Diğer ev bitkilerinin çoğuyla karşılaştırıldığında, yasemin bitkileri saksı değiştirilmeden önce uzun zaman geçebilir. Yasemin, saksısında rahat durmayı sever, bu yüzden ona yeni bir ev vermeden önce neredeyse saksıya bağlı olana kadar beklemeniz gerekir.
  • Yasemin saksısını değiştirmek, uğraşmak zorunda kalacağınız aşırı miktarda kök dışında, diğer bitkilerin saksısını değiştirmekten pek farklı olmayan basit bir işlemdir. Başarınızın sırrı, yaseminleri nasıl yeniden saksılayacağız değil, ne zaman saksı değişimi yapacağınızdır.Zamanlamayı doğru yapın ve bitkiniz yıl boyunca büyümeye devam etsin. 
  • Bir yasemin bitkisi büyüdükçe, kökler, diğer bitkiler gibi, kendilerini saksının içine sarar. Köklerin saksı toprağına oranı, topraktan daha fazla kökünüz olana kadar yavaşça değişir. Bu, nemi tutan malzeme miktarının ilk ektiğiniz zamana göre daha az olduğu anlamına gelir. 
  • Kökleri inceleyin. Siyah veya koyu kahverengi parçalar görürseniz, bunları temiz ve keskin bir maket bıçağıyla kesin. Düğümleri çözmek ve eski saksı toprağını mümkün olduğunca çıkarmak için kökleri elinizle gevşetin. Kök topunun etrafına sarılmış uzun kök tellerini kesin.
  • Kök topun kenarlarında yukarıdan aşağıya doğru dört dikey dilim yapın. Dilimleri kök topun etrafına eşit aralıklarla yerleştirin. Bu, taze yeni köklerin büyümesini teşvik edecektir.

Saksı Değişiminden Sonra Yasemin Bakımı

Bitkiyi yeni evine yerleştirdikten sonra, yasemin bakımı iç mekanlarda biraz zor olabilir. Bu çiçek, çok parlak ışığı seven, ancak doğrudan öğlen güneşinden korumanız gereken bir bitkidir. Sonbaharda içeri getirildikten sonra kötü performans gösteren çoğu yasemin, bunu yeterli ışık almadıkları için yapar. Saksıyı, bitki ile cam arasında şeffaf bir perde bulunan doğu penceresine veya aynı kurulumla güneye bakan bir pencereye yerleştirmeyi deneyin. Yasemin tropik bir bitkidir, bu nedenle sürekli nemli olan ancak ıslanmayan toprağı sever. Toprağın tamamen kurumasına asla izin vermeyin. Parmağınızı saksı toprağına sokarak nem seviyesini kontrol edin. Yüzeyin yaklaşık 1 cm altında kuruysa, bitkiye tam bir sulama yapın.

Daha fazla yasemin bakımı yazısı için Yasemin çiçeği bakımı ve Yasemin çiçeği nasıl çoğaltılır yazılarımıza da mutlaka göz atın!

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu