Çiçek Bakımı

Akşam Sefası Çoğaltma: Tüm Adımlarıyla Çoğaltma Rehberi

Hızlı bir şekilde büyüyen, bakımı oldukça kolay olan ve yaşam alanlarını güzelleştiren akşam sefası çoğaltma süreci hakkında merak ettiğiniz her şey bu yazıda! Cicek.com’daki bu rehberde, akşam sefası çoğaltma adımlarını ve püf noktalarını bulacaksınız!

Yakın Planda Sarı Akşam Sefası

Akşamsefası çiçeği, güzel renkleri ile yaşam alanlarınızı süslüyor ve canlandırıyor. Siz de bu güzel çiçeğe evinizde, ofisinizde, bahçenizde ya da balkonunuzda daha fazla yer açmak istiyorsanız, onu çoğaltabilirsiniz. Peki akşamsefası çiçeği nasıl çoğaltılır? Aslında birkaç kolay adımda akşamsefası çiçeğinin ne kadar kolay bir şekilde çoğaltıldığını siz de göreceksiniz. Çünkü akşamsefası, yayılma ve kendiliğinden çoğalma eğilimi olan bir türdür. Seçeceğiniz yöntem ve uygulama adımları sayesinde, yaşam alanlarınızı akşamsefası çiçeği ile çevreleyebilirsiniz. Size ve çiçeğinize en uygun yöntemi seçmeye hazırsanız, başlayalım!

Tohum Yöntemi ile Akşam Sefası Çoğaltma

Akşam Sefası Tohumu

Akşamsefası çiçeğini çoğaltmak genelde oldukça kolaydır. En kolay yöntemlerden biri de tohum yöntemi ile çoğaltma yapmaktır. Aslında akşamsefası çiçeği, kendi tohumlarından hiçbir müdahale olmadan da çoğalabilir. Ancak daha kontrollü bir süreç geçirmek istiyorsanız, aşağıdaki adımları uygulayabilirsiniz.

  • İlk olarak tohumları toplamak ile işe başlamalısınız. Dilerseniz hali hazırda yetişkin bir akşamsefası bitkisinden tohum alabileceğiniz gibi, tohum satan yerlerden de temin edebilirsiniz. Eğer akşamsefası çiçeğinden tohum alacaksanız, bunun için kış aylarını tercih etmelisiniz.
  • Öncelikle elinizdeki tohumları bir kağıt havlu üzerinde güneş görmeyecek bir ortamda saklamanız gerekir. Ortamın çok karanlık olmaması, ışık alabileceği bir ortam olması önemlidir. Bu şekilde 2 hafta kadar tohumları kurutmalısınız.
  • Sonrasında ilkbahar aylarının başına kadar hava almayacağı ve aynı zamanda serin kalabileceği bir yerde saklamanız gerekir. Eğer tohumları ilkbahar mevsiminde hazır olarak aldıysanız, bu aşamayı beklemenize gerek kalmaz.
  • Sakladığınız tohumları, perlit ve torf karışımı olan bir toprağa ekmeniz gerekir. Çünkü akşamsefası çiçeği, drenajlı toprak karışımlarında yetişebilir.
  • 2 hafta geçtikten sonra, akşamsefası tohumlarının filizlendiğini ve çimlenmeye başladığını göreceksiniz. Büyüyen filizlerin yaprakları 2’den fazla olduğunda ekime hazır demektir.
  • Filizleri dikkatli bir şekilde topraktan ayırarak, yetiştireceğiniz bahçe toprağına ya da saksıya dikmeniz gerekir.
  • Birkaç hafta sonra filizlerin çiçeklenmeye başladığını ve bu çiçeklerin kış ayları gelene kadar yaşam alanlarını süslediğini göreceksiniz.

Akşam Sefası çiçeğini saksı değişimi hakkında bilgi almak için “Akşam Sefası Saksı Değişimi” içeriğimize göz atabilirsiniz.

Çelik ile Akşam Sefası Çoğaltma Yöntemi

Yakın Planda Pembe Akşam Sefası

Akşam sefası çoğaltma için bir diğer yöntem çelik ile çoğaltma yöntemidir. Bu yöntemin de uygulaması oldukça kolaydır. Yeni bir bitki elde etmek için mevcut bitkiden kök, dal ya da yapraklarından parça kesilerek ayrılan parçalara çelik denir. Ayrılan bu parçaların uygun koşullar altında çoğaltılmasına ise çelik yöntemi ile çoğaltma denir. Hazırsanız, çelik ile çoğaltma yönteminin tüm adımlarını okumaya başlayabilirsiniz!

  • İlk olarak akşamsefası çiçeğinden gövdeye yakın olan bir bölge belirleyin ve sağlıklı bir dal seçin.
  • Temiz ve keskin bir bıçak ya da makas yardımıyla bu daldan 10-15 cm’lik bir parça kesebilirsiniz.
  • Kestiğiniz dalın üzerinde mutlaka 4-5 yaprak olmasına dikkat etmelisiniz. Bu, akşamsefası çiçeğinin gelişimi için oldukça önemlidir.
  • Kesilen dalı, su dolu bir cam bardağa ya da kavanoza yerleştirebilirsiniz. Bir süre sonra köklendiğini göreceksiniz.
  • Yeterli miktarda köklenme olduktan sonra akşamsefası çiçeğini perlit ve torf karışımı olan bir bahçe toprağına ya da saksıya dikebilirsiniz.

Akşamsefası Ne Zaman Çoğaltılır?

Beyaz Renkli Akşam Sefası

Akşamsefası çiçeği, ilkbahar mevsiminde çiçeklenmeye başlayan ve sonbahar sonuna kadar çiçeklerini açan bir türdür. Eğer tohum yöntemi ile çoğaltmayı seçtiyseniz ve tohumları kendiniz elde edecekseniz, en uygun dönem kış dönemidir. Elde ettiğiniz tohumları ise ilkbahar döneminde ekmeniz gerekir. Bunun için uygun saklama koşullarında birkaç ay da olsa tohumları bekletmelisiniz. Eğer hazır bir tohum alacaksanız, ekmek için en uygun dönem yine ilkbahar aylarıdır.

Çelik yöntemi ile çoğaltma yapacaksanız, ilkbahar aylarının başlarında çelik almaya başlayabilirsiniz. Çünkü mevsimin sıcaklığı ve nem oranı, çelik almak ve çoğaltma yapmak için uygundur. Aynı zamanda elde ettiğiniz çeliğin köklenmesi de bu mevsimde daha kolaydır. 

Çoğaltıldıktan Sonra Akşamsefası Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Mor Renkli Akşam Sefası

Akşam sefası çoğaltma işleminden sonra dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, bakımdır. Tohum yöntemi ile çoğaltma yaptıktan sonra uygun toprağa ektiğiniz tohumlar filizlenmeye başlar. Büyüyen filizlerin bakımı ise oldukça önemlidir. Akşamsefası çiçeğinin toprağı her zaman nemli olmalıdır. Bunun için sulama miktarını iyi ayarlamanız gerekir. Ek olarak güneşi seven bir tür olduğu için, gün içinde en az 6 saat güneş alabileceği bir ortama konumlandırmanız gerekir.

Çelik yöntemi ile çoğaltma yaptıktan sonra da akşamsefası çiçeğinin bakımına dikkat edilmesi gerekir. Burada hem çelik elde ettiğiniz bitkiye, hem de yeni bitkiye bakım yapmanız gerekir. Sulama miktarına, güneşe olan ihtiyacına ve toprağının uygun olmasına dikkat ettiğinizde, her iki bitkinin de bakımını tamamlamış olursunuz.

Akşam Sefası çiçeğinizin bakımı hakkında bilgi almak için “Akşam Sefası Bakımı” içeriğimizi ziyaret edebilirsiniz.

Akşamsefası Çiçeğini Çoğaltmanın Püf Noktaları

  • Akşamsefası çiçeğini çoğaltmak için iyi bir şekilde drene edilmiş bir toprak gerekir. Toprağın ph 5-7 bandında olması, akşamsefası çiçeğinin adapte olmasına ve hızlı bir şekilde büyümesine yardımcı olur.
  • Bu güzel çiçeğin çoğaltma işleminden sonra çimlenmesi ve büyümesi için ortam sıcaklığının 20-22 derece aralığında olması gerekir.
  • Akşam sefası çoğaltma yöntemlerinden tohum ile çoğaltma yöntemini seçtiyseniz, ekim yapacağınız ortamın güneşli veya yarı gölge olmasına dikkat etmelisiniz.
  • Tohum yöntemini tercih ettiyseniz, 6 metrekare alan için ortalama 1000 akşamsefası çiçeği tohumunun gerektiğini unutmamalısınız. 
  • Çelik ile çoğaltma yöntemi ile tohum yönteminin farkı; bu yöntem ile çoğaltma yaptığınızda bitkinin bir kopyasını elde edersiniz. Yeni akşamsefası çiçeklerinin rengine varana kadar aynı olma ihtimali yüksektir. Tohum ile çoğaltma yönteminde ise yavrular genelde birbirinden farklı olur.

Tüm çiçeklerin bakımı hakkında bilgi sahibi olmak istiyorsanız “Çiçek Bakımı” kategorimizi ziyaret edebilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu