Çiçek Bakımı

Aloe Vera Bakımı: Sulama Yöntemleri, Saksı Değişimi ve Budama Aşamaları

Yeşil yaprakları, mucizevi jeli ve şık görünümü ile aloe vera bitkisinin tüm bakım aşamalarını sizin için derledik. Yazımızı okuyarak siz de aloe vera bakımı konusunda bir uzman olacaksınız.

Tıbbi sarısabır, ölümsüz bitkisi ya da aloe vera… Şifalı bitki dendiğinde akla ilk gelenlerden biri olan aloe vera bitkisinin ana vatanı Afrika. Balta girmemiş ormanların esintisini taşıyan, yaşam alanlarınıza şifa getiren sihirli jeli ile aloe vera bitkisi, en sevilen süs bitkileri arasında yer alıyor.

Aloe vera çiçeği bakımı zor gibidir. Birkaç püf noktası ve bakım aşaması ile en doğru ve sağlıklı bakımı yapabilirsiniz. Yazımızı okuduktan ve aşamaları uyguladıktan sonra, “Aloe vera çiçeği nasıl yetiştirilir?” sorusunun cevabını bulacaksınız. Sonrasında bakımının düşündüğünüz kadar zor olmadığını göreceksiniz.

Aloe Vera Nedir?

Geçmişten günümüze bir miras niteliğinde gelen bitkiler arasında, şifacı özelliği ile ilk olarak aloe vera geliyor. Eski Mısır’da Kleopatra’nın güzellik ritüelleri arasında önemli bir yeri olan aloe vera, günümüzde de aynı öneme sahip. Aloe vera, hem güzellik hem de ilaç sektöründe önemli yere sahip bitkiler arasında yer alır. Zambakgiller ailesinin bir türü olan aloe vera bitkisinin 350’ye yakın türü vardır. Bazı türlerinin tıbbi anlamda büyük bir kullanım alanı mevcut. En yaygın türler arasında Ağaçsı Aloe, Benekli Aloe ve Dikenli Aloe bitkileri bulunuyor. Bu türler tıbbi amaçla kullanılan türler arasında da ilk sıralarda yer alıyor.,

Yapraklarında bulunan jel kıvamındaki sıvı, içerisindeki yararlı besinler sayesinde oldukça değerli. Aminoasit, vitamin ve mineral deposu bu jel sayesinde aloe vera bitkisinin faydaları saymakla bitmiyor. Sabun, şampuan, krem gibi birçok alanda kullanılan aloe vera, popüler süs bitkileri arasında üstünlüğünü koruyor. Şık görünümü ile dikkat çeken aloe vera bitkisi çeşitlerini ÇiçekSepeti’nde bulabilirsiniz.

Aloe Vera Bakımı Nasıl Yapılır?

Farklı türleri ile evde en sevdiğiniz köşeyi ayırmak isteyeceğiniz aloe vera bitkisinin dünyasına “Merhaba!” demeye hazır olun! Doğru teknikleri ve bakım aşamalarını uygulayarak aloe vera bakımı konusunda söz sahibi olabilirsiniz. Bunun için aşağıdaki maddeleri incelemenizi öneririz!

  1. Güneş neredeyse, aloe vera bitkisi de orada!

Aloe vera bitkisi, güneş ışığını çok seviyor. Güneş ışığı alan aydınlık ortamlarda nasıl da kolay bir şekilde büyüdüğünü gördüğünüzde şaşıracaksınız. Aloe vera bitkisinin bulunduğu ortamın oda ısısının en az 10-15 derece olması gerekiyor. Soğuk havalarda da yaşayabilir ancak bu süre uzun soluklu olmaz. Aloe vera bitkisi, yapraklarını güneş ışığını aldığı yere doğru büyütüyor. Bu nedenle saksısının güneş ışınlarına olan konumu oldukça önem taşıyor. Tüm yapraklarının eşit oranda ve aynı zamanda uzamasını sağlamak için saksıyı kendi etrafında döndürmeniz gerekiyor.

Sıcak ve kurak yaz aylarında aloe verayı balkonda günde birkaç saat kalacak şekilde yerleştirebilirsiniz. Ancak kış aylarında mutlaka korunaklı bir yerde bakmanızı öneririz. Aloe vera bitkisini rüzgarlı ve yağışlı havalardan korumanız gerekiyor. Bitkiyi konumlandıracağınız en güzel alanlar arasında pencere önleri geliyor. Aloe vera bitkisi görünümüyle ortama farklı bir hava katıyor ve güneş ışınlarından yeteri kadar faydalanabiliyor. Güneş dostu olması sayesinde aloe vera bakımı işinizi kolaylaştırıyor.

  1. Doğru zamanda doğru miktarda gübreleme yapmak, aloe vera bakımı için oldukça önemli. 

Güneş ışığını seven aloe vera, ilkbahar aylarından sonbahar başlangıcına kadar olan süreçte oldukça hızlı büyür. Yeterli düzeyde güneş ışığı alan bir aloe vera bitkisi bazen büyüyemez. Böyle durumlarsa gübre takviyesi yapmak gerekir. Genel olarak kuru ve kumlu toprağı seven aloe vera bitkisi, nemli toprakta büyümez ve çürür. Toprak, kum ve çakıl karışımından oluşan toprağı ile aloe vera, oldukça sağlıklı ve hızlı büyüyecektir.

Çoğu durumda içinde aloe vera için yüksek besin değerlerinin olduğu gübreleme işlemini yapmak gerekir. Suyla seyrelteceğiniz az miktarda gübreyi, ayda bir ya da iki kere aloe vera bitkisine ekleyebilirsiniz. Bu işlemi yaparken sulama yapacağınız günleri tercih edebilirsiniz. Aloe vera bitkisinin sürekli topraktan nem almasını ve tatsız sonuçlar ile karşılaşmasını da önleyebilirsiniz. Gübrelemeyi kış aylarında değil, yaz aylarında yapmaya özen göstermelisiniz. Bitkinin büyümesi ile doğru orantılı olarak gübreleme yapmanız daha etkili olacaktır. 

  1. Aloe vera sulama konusunda bonkör davranmaktan kaçının.

Sulama konusunda belki de en zahmetsiz bitkiler arasında aloe vera geliyor. Her gün sulanmayı beklemeyen ve az miktarda sulama ile uzun süre dayanabilen aloe vera bitkisini sularken dikkat etmeniz gereken birkaç nokta var. Öncelikle sulama yaparken suyun yapraklarına gelmemesine özen göstermenizde fayda var. Yapraklarından sürekli su alan aloe vera bitkisinin zamanla çürümeye başladığını göreceksiniz. Kış aylarında aloe vera bitkisinin toprağı kurur ancak yine de çok fazla sulamamak gerekir. Kışın ayda 2 kere sulamak aloe vera çiçeğinin bakımını yapmanızda yeterli olacaktır. Yaz aylarında ise yine az miktarda ama daha sık bir şekilde sulayabilirsiniz. Yazın haftada 1 kere sulamanızda fayda var. Aloe vera bitkisinin yeterli miktarda suya sahip olduğunu anlayabilmek için yüzeyinin 4-5 cm altındaki toprağın nemini kontrol edebilirsiniz. Parmağınızla kontrol ederek bu toprağın kuruluğuna bakabilirsiniz. Bu alan kuruyana kadar sulama yapmamanızı öneririz. Aksi takdirde bitkinin köklerinde mantar enfeksiyonu hastalıkları olur ve bitkiniz çürür.

  1. Doğru budama yaparak yeni aloe vera filizlerine yer açın.

Aloe vera bitkisinin yaprakları zaman zaman solar. Birkaç yaprağın solması, diğer tüm yaprakları etkileyeceğinden çürümüş yaprakların budanması gerekir. Budama işlemini aloe vera bitkisinde daha çok bu amaçla yapabilirsiniz. Solmuş yaprakların temizlenmesi şeklinde gerçekleşen budama sayesinde, sağlıklı yapraklar daha iyi bir şekilde büyür ve ömürleri uzar. Aloe vera bitkisinin budanması sadece solmuş yaprakların seçilmesi şeklinde değil, sağlıklı yaprakların içindeki jeli çıkarmak için de gerçekleştirilir. Kökten ya da gövdenin yarısından budanan aloe vera yapraklarının içindeki jeli kolaylıkla kullanabilirsiniz. Bunun için ihtiyacınız olan şey, küçük bir budama makasıdır. 

Budama işlemini yeni aloe vera filizleri elde etmek için de yapabilirsiniz. Aloe vera bitkisini kökten ayırma yöntemiyle kolayca çoğaltabilirsiniz. Sonrasında evinizde küçük bir süs bahçesi oluşturabilirsiniz. Aloe vera bitkisinin köklerinden yetişmeye başlayan yeni yaprakları gördüğünüzde, tüm yaprakların sağlıklı bir şekilde büyümesi için yeni oluşan bitkiyi kök kısmından ayırıp, yeni bir saksıya dikmeniz gerekir. Her bir yaprağı küçük saksılara ekerek birden fazla aloe vera bitkisine sahip olabilirsiniz. Kökten ayrılan ve en az 10 ya da 15 cm boyutuna ulaşan yavru aloe vera bitkilerinin yeni saksıya alınması ve çoğaltılması için en uygun zamanın ise ilkbaharda olduğunu hatırlatmak isteriz.

  1. Toprağı doğru seçin, saksıyı zamanında değiştirin ve aloe vera bitkisini güçlendirin.

Büyümeyi seven bitkilerden olan aloe vera, bu nedenle büyük saksıya ihtiyaç duyar. Aloe vera bitkisi genelde küçük saksılar içinde yer alır. Ancak bu bitkiyi aldıktan sonra aloe vera bitkisinin büyümesine imkan sunan daha büyük bir saksıya geçmeniz gerekir. Yeni saksının süzgeç deliklerinin olmasına dikkat etmenizi öneririz. Böylece bitkiniz hem alttan hem de üstten hava alır ve sulama sırasında fazla suyu saksının deliklerinden atar. Aloe vera hızlı büyüyen bir bitki olduğu için bir süre sonra saksının dışına doğru büyümeye başlar. Bu durumda bitkinizi gözlemleyerek daha büyük bir saksıya geçiş yapabilirsiniz. Ancak hiçbir bitkinin sürekli saklı değişiminden hoşlanmayacağını da hatırlatmak isteriz. Bu nedenle ilk başta kullanacağınız saksının, aloe vera bitkisinin gelecek zamandaki büyüme kapasitesini kaldırabilmesi daha uygun olacaktır. 

Aloe vera bitkisi, diğer tüm bitkiler gibi sürekli saksı ve toprak değişimine iyi bir tepki vermez. Doğru yaşam alanında, doğru ışıkla ve sulama ile yetişen bir aloe vera bitkisi, değişim için 2-3 yıl bekler. Saksı ve toprak değişimi yaparken ilkbahar aylarını tercih etmeniz uygun olacaktır. Saksı değişimi sırasında ise yeni saksının bir kısmını yeni toprak ile doldurmanız, sonrasında aloe vera kök topunu ortaya yerleştirip üzerini toprakla kapatmanız en doğru yöntem olur.

Aloe Vera Bakımı: Püf Noktalar

  • Aloe vera bitkisinin toprağı üzerine çakıl taşları yerleştirerek aloe veranın tıpkı doğal ortamındaki gibi nemi içerisinde hapsetmesini sağlayabilirsiniz. Çakıl taşı yerine deniz kabuğu da kullanabilirsiniz. Bu işlem ile bitkinin ömrünü uzatabilirsiniz.
  • Aloe vera bitkisi evde nasıl yetiştirilir? Doğru sulama ve bakım ile! Bitkinizi sularken saksının altındaki tabakta kalan fazla suyu dökmenizi öneririz. Böylece aloe vera bitkisinin köklerinin çürümesini engelleyebilirsiniz.
  • Aloe vera çiçek bakımı yaparken, saksı ve toprak değişiminin öneminden bahsetmiştik. Yeni saksıya geçerken kullandığınız eski saksının boyutuncan 1 numara büyük olmasına dikkat etmelisiniz. Daha büyük saksı kullandığınızda, istediğiniz verimi alamayabilirsiniz.
  • Aloe vera bitkisi hava temizleyen bitkiler arasında yer alır. Bulunduğu ortamın havasını şık görünüşüyle ve yaprakları sayesinde değiştirir. Bu bitkiyi özellikle yatak odası gibi alanlarda rahatlıkla kullanabilirsiniz.
  • Aloe vera ile saç bakımı yapmak mümkün! Aloe vera bitkisinin yapraklarından elde ettiğiniz jeli saç diplerinize masaj yaparak uygulayabilirsiniz. Sonrasında saçlarınızı yıkayabilirsiniz. Bu sayede kepek sorunu, egzama gibi olumsuz durumların önüne geçebilirsiniz. Banyodan sonra nemli saçınıza bir krem gibi uyguladığınız jel, saçlarınızın elektriklenmesini azaltır.
  • Aloe vera, sadece saç bakımında değil cilt bakımında da kullanılıyor. Tahriş, yanık gibi durumlarda aloe vera bitkisinin içerisinde vitaminler ve mineraller bulunan jelinden faydalanabilirsiniz.
  • Aloe vera bitkisinin yapraklarını kopardıktan sonra buzdolabında muhafaza edebilirsiniz. Böylece ihtiyaç duyduğunuz anlarda kullanabilirsiniz. Ancak yine de çok uzun süre saklamamanızı ve ihtiyacınız olduğu kadar koparmanızı tavsiye ederiz. 

Aloe Vera Bakımı: Sıkça Sorulan Sorular

Aloe vera evde nerede durmalı?

Bu bitki için en uygun konum, evinizin en aydınlık köşesidir. Ancak doğrudan güneş almamasına da dikkat etmelisiniz. Fazla güneş ışığı aloe vera yapraklarını kızartarak çürümesine ve solmasına neden olacaktır. Aynı şekilde rüzgarı direkt alan ortamlarda da aloe vera bitkisini korumanızı tavsiye ederiz. Fazla güneş ışığı kadar, fazla rüzgarlı ortamlar da aloe vera bitkisinin gelişimini olumsuz etkiler. Bitkiyi köklerine ve yapraklarına uygun olacak bir saksı içerisinde, aydınlık bir ortamda konumlandırarak ömrünü uzatabilirsiniz. Aloe vera bitkisine uygun saksı çeşitlerini ÇiçekSepeti’nde bulabilirsiniz.

Aloe vera güneş sever mi?

Evet! Aloe vera, güneş ışığını en çok seven bitkiler arasında yer alır. Hatta yaprakları da güneş ışığını alma yönüne doğru gelişir ve büyür. Ancak bu özelliği onun yoğun güneş ışığına maruz kalmasını gerektirmez. Eğer aloe vera bitkisinin yaprakları kızarmaya başladıysa, bunun nedeni çok fazla güneş ışığının altında kalmasındandır. Böyle bir durumda ideal ışık açısını bularak yerini değiştirmenizi öneririz.

Aloe vera yaprağı nasıl koparılır?

Aloe vera yapraklarının içinde bulunan jeli kullanmak için yapraklarını kesmeniz gerekir. Bunun için öncelikle aloe vera yaprağının uygun boyuta ulaşması beklenmelidir. En az 8-10 cm uzunluğundaki yaprağını kesmek için temiz ve keskin bir bıçak kullanabilirsiniz. Veya küçük bir budama makasından yardım alabilirsiniz. Bitkinin yaprağına zarar vermeden, dikkatli bir şekilde kesmelisiniz. Bunun için bıçağınızın ya da makasınızın tek hamlede kesecek düzeyde bir keskinliğe sahip olması önemlidir. Böylece yaprakları çok yormadan ihtiyacınız olan büyükteki kısmı kesebilirsiniz.

Aloe vera yaprakları neden yumuşar?

Bakım konusunda her ne kadar zahmetsiz bir bitki olsa da, fazla suya maruz kaldığında çürüyebilir. Yumuşamanın bir diğer nedeni de toprağın kalitesidir. Yeterince hava almayan bir toprak, kökten başlayarak yapraklara kadar yumuşamaya ve dolayısıyla çürümeye neden olur. Eğer aloe vera bitkinizin yaprakları yumuşadıysa köklerini kontrol etmeniz gerekir. Çamurumsu kıvamda ve kahverengi renkte olan kökler, çürümenin habercisidir. Böyle bir durumda aloe vera bitkisini saksıdan çıkarıp köklerini temizleyin. Sonrasında yeterli düzeyde nemli olan başka bir toprakla yeniden dikin. Doğru su seviyesinde ve doğru toprakta aloe veranın yaprakları yeniden dolgunlaşacaktır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu