Çiçek Bakımı

Tüm Adımlarıyla: Begonya Nasıl Çoğaltılır?

İster çiçek ister yeşillik tercih edin: Her ev bitkisi meraklısına uygun bir begonya türü vardır. Hepsini toplamak bağımlılık yapabilir! Begonya sevgisini yaymak veya sadece kendi koleksiyonunuzu genişletmek istiyorsanız, çoğu begonyanın çoğaltılmasının çok kolay olduğunu bilmek sizi mutlu edecektir. Peki begonya nasıl çoğaltılır?

Begonya çoğaltma yöntemleri ve bir bitkinin nasıl ücretsiz olarak birçok bitkiye dönüştürüleceği hakkında bilmeniz gereken her şey için okumaya devam edin.

Kesimlerden Begonya Çoğaltma

Yeni bitkiler için başlangıç olarak kullanmak üzere begonya’nızdan bir kesim almanın çeşitli yolları vardır. Bitkiden bir parça koparıp yeniden köklendirmenin yaygın bir yolu var ama begonyaların tek bir yaprak parçasından çoğalabilen bitkiler arasında olduğunu biliyor muydunuz?

Begonya kesimi yapmanın farklı yollarına geçelim.

Bir ev bitkisini çoğaltmanın muhtemelen en iyi bilinen yolu bir gövde kesimi yapmaktır. Ev bitkisi begonyaların çoğunun filiz bırakan baston benzeri sapları vardır.

  • Bitki gövdelerden çok kolay bir şekilde yeniden büyüyecektir. 5 -6 cm’lik bir kesimle başarı için hazırsınız demektir. Sapın ucu olmak zorunda değildir: 5 cm veya üstü herhangi bir parça işe yarayacaktır.
  • Yaprak kesimi yapmak begonyalara özgü bir tekniktir. Bunu yapmak için, yaprak sapıyla buluştuğu noktada sağlıklı, büyük bir yaprağı kesmeniz yeterlidir.
  • Köksap kesimi yapmak, mutlaka yaprakları dahil etmemeniz dışında, gövde kesimi yapmaya benzer. Rhizomatous begonyalar o kadar kolay büyür ki, bir köksapı 2 inçlik parçalara ayırabilirsiniz; Parçalar büyüme düğümlerine sahip olduğu sürece yaprak ve kök yetiştirme kapasitesine sahip olacaklardır.

Suda Begonya Çoğaltma

Begonyanızdan kök kesimler almaya karar verdiyseniz, üreme çok daha kolay olacaktır. Bunun en sevilen yöntemlerden biri olmasının bir diğer sebebi de büyümeyi gözlemleyebilmeniz ve büyüyen köklerin güzel vazoların içinde dekoratif bir görünüm de sunması.

  • Begonyanızı su ile çoğaltmak için tek yapmanız gereken, gövdeyi kısmen suya batırmak ve yaprakları dışarıda bırakmaktır. 
  • Ardından, mükemmel yetiştirme koşullarını sağlamak için bitkinin bulunduğu vazoyu veya bardağı hafif ve sıcak bir yere koyun. 
  • Tam güneşten kaçının, çünkü berrak bir kaptaki su hızla ısınabilir ve begonyalar zaten fazla güneşin hayranı değildir.
  • Birkaç gün veya hafta sonra (mevsime ve koşullara bağlı olarak) begonya kesimleriniz bir kök sistemi geliştirecek ve hatta belki de ilk yeni yapraklarını çıkarmış olacak. Tebrikler!
  • Yeni bitkileri dikmek ve hafifçe nemli tutmak için biraz hafif ama zengin toprak (perlitle karıştırılmış turba yosunu bazlı bir toprak iyi çalışır) alın. Toprağa geçiş konusunda biraz huysuz olabilirler, ancak kısa bir uyum süresinden sonra büyümeye devam etmelidirler.

Toprakta Begonya Çoğaltma

Toprakta çoğaltma, hassas mini bitkilerin suya girdikten sonra toprağa uyum sağlamada sorun yaşama ihtimalini ortadan kaldırdığı için bazıları tarafından tercih edilmektedir.

  • Toprakta çoğaltmak için, birkaç küçük saksıyı aynı hafif ama zengin toprakla doldurun ve kesimleri yarıya kadar oraya yapıştırın. Toprağı çok hafif nemli tutun. İşte bu kadar!
  • Kesimlerin başarılı bir şekilde köklenip köklenmediğini göremeyeceksiniz, bu nedenle ilk birkaç hafta iyi olup olmadıklarını bilemeyebilirsiniz. 
  • Gövde bir kök sistemini dışarı atmaya çalışırken yaprakların biraz gevşemesi normaldir. Korkmayın! İlk yaprak büyümesinin ortaya çıktığını gördüğünüzde, çoğaltma girişiminizin başarılı olduğunu bileceksiniz.

Yapraktan Begonya Çoğaltma

Bütün Yaprak: Begonyanızı, ev bitkisi olarak yetiştirilenlerin çoğunda mümkün olan yapraklar kullanarak çoğaltmaya karar verdiyseniz, en kolay seçeneğiniz plastik bir fide tepsisi kullanmaktır. Sonuçta ortaya çıkan bitkiler ilk başta çok küçük olacaktır.

Yaprakla çoğaltmanın en kolay yolu yaprakları bütün olarak kullanmaktır. 

  • Önce bir yaprak sapını bulun: Yaprağın yaprak sapına bağlandığı kısımdır. Elinizde varsa, bunu köklendirme hormonuna batırın.
  • Yaprak sapı örtülüp gerisi örtülmeyecek şekilde yaprağı toprağa yapıştırın ya da alternatif olarak yaprak sapı toprağa değecek ama gömülmeyecek şekilde yaprağı aşağı doğru bastırın.
  • İkinci yöntemi seçerseniz, sadece yaprak sapı yerine birden fazla noktadan yeni büyüme sağlamak için her yaprak damarında küçük kesikler/çentikler bile yapabilirsiniz.
  • Yapraklarınız hazır olduğunda, hafif ve sıcak bir pencere pervazına veya hatta bir çimlenme istasyonuna (tohumları başlatmak için kapalı mini sera) taşınabilirler.
  •  Ardından, toprağı hafif nemli tutarken sabırlı olun. Ana bitkinin küçük bir versiyonu yaprak sapı noktasından çıkmalı ve hem yapraktan hem de kendi küçük kök sisteminden besin almalıdır.

Kısmi Yapraklar: İşleri gerçekten bir sonraki seviyeye taşımak istiyorsanız, tek bir begonya yaprağını, tamamı yeni bitkiler yetiştirmek için kullanılabilecek parçalara ayırabilirsiniz. Ana bitkinin koparabileceğiniz çok fazla yaprağı yoksa, bu muhtemelen iyi bir seçenektir.

  • Temiz bir bıçak alın ve yaprağı, her biri bir damar parçası içeren parçalar halinde kesin. Ardından, yukarıdaki talimatları izleyin ve bol miktarda yeni mini begonya elde edin!

Begonya bakımına dair daha fazla bilgi için diğer begonya bakımı yazılarımıza göz atmayı unutmayın!

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu