Çiçek Bakımı

Doğal Yöntemler: Bitkilerdeki Karınca Nasıl Uzaklaştırılır?

Bu yazımızda bitkilerden karınca nasıl uzaklaştırılır sorusunun cevabını vereceğiz ancak karıncaların bitkiler için her zaman kötü olmadığını bilmelisiniz. 

Tüm böcekler gibi, karıncalar da rollerini bir bahçe veya bir bitki grubu içinde oynarlar. Temel olarak, yumurtalarını ve yavrularını yiyerek zararlıları kontrol etmeye yardımcı olurlar. Karıncalar ayrıca yiyecek aramak için çiçekten çiçeğe giderek tozlaşmayı artırır.

Sadece bu değil, karıncalar toprağı havalandırarak ve su, oksijen ve besin maddelerini bitkilerin köklerine taşıyan tüneller kazarak sağlıklı bir ekosistemin parçasıdır. Ayrıca bitkileri gübreleyerek organik maddenin ayrışmasını da hızlandırırlar.

Bu nedenle birkaç karıncanın varlığı sorun değildir. Ancak nüfus orantısız bir şekilde arttığında, bu bir endişe nedenidir, çünkü bitkiyi öldürebilir ve yaprak bitinin büyümesini destekleyebilir. Sonuçta, salgıladığı özsu ile beslenir.

Saksı Bitkilerimde Neden Karıncalar Var?

Normalde karıncalar bitkilere doğrudan saldırmazlar. Karıncalar, tatlı özsu adı verilen tatlı bir madde salgılayan yaprak bitleri ve et böceği gibi diğer böcekleri takip eder. Bu nedenle, bitkilerinizin başka böceklere de sahip olması muhtemeldir ve bu nedenle karıncalar saksı bitkinizin üzerindedir.

  • Karıncalar ayrıca ölü bitki yaprakları gibi çürüyen organik maddelere de ilgi duyarlar, bu yüzden saksı bitkinizden her zaman tüm ölü yaprakları çıkarmalısınız. Bu, saksı bitkinizin ölü yapraklarına karıncaların çekilmesini önleyecektir.
  • Karıncalar, tüm canlılar gibi su içerler ve su kaynaklarını kolayca tespit edebilirler. Bitkileriniz çok ıslaksa ve karıncaların başka su kaynağı yoksa, saksı bitkinizdeki suyu ararlar.

Endişelenmenize gerek yok çünkü saksı bitkilerinde karıncalardan doğal olarak kurtulmak çok kolay ve burada tüm yolları anlatacağız.

Saksı Bitkilerindeki Karıncalardan Doğal Yoldan Kurtulmak için Neem Yağı Kullanın

Bitkilerden karınca uzaklaştırmanın ilk yollarından biri Neem yağıdır. Neem yağı kullanmak, saksı bitkilerindeki karıncalardan doğal olarak kurtulmanın mükemmel bir yoludur. Neem yağı, Neem ağacının meyvelerinden ve tohumlarından elde edilen doğal bir üründür. Bu ağaç aslen ticari amaçlar için yaygın olarak yetiştirildiği Hindistan’dandır. Bilimsel bir çalışma, neem yağının Afrika’daki ekinler üzerindeki etkinliğini göstermiştir.

  • Neem yağı, böcekle temas yoluyla değil, yutma yoluyla etki eder. Acil eylem değildir; zararlılara karşı harekete geçmek için birkaç güne ihtiyacı var. Tüm saksı bitkilerinizde neem yağı kullanmalısınız, güvenli ve çevre dostudur. Bitkinizin çok fazla güneş aldığı zamanlarda neem yağı uygulamamanızı tavsiye edilir.

Saksı Bitkilerindeki Karıncalardan Doğal Yoldan Kurtulmak için Tarçın Kullanın

Karıncaların diğer böceklere göre 5 kat daha fazla koku alıcısı vardır, bu yüzden kokuları çok uzaklardan algılayabilirler. Karıncalar genellikle yaprak bitlerinin salgıladığı şeker veya bal özü gibi tatlı kokular gibi görünürler ancak tarçın gibi karıncaların sevmediği bazı kokular vardır.

  • Saksı bitkilerindeki karıncalardan doğal olarak kurtulmak için saksı bitkinizin toprağına biraz tarçın tozu sürün. Karıncaları kovmak için tarçın yağı kullanabilirsiniz. 5 damla tarçın yağını bir sprey şişesinde suyla karıştırın ve saksı bitkisine püskürtün. 

Saksı Bitkilerinde Karıncaları Ortadan Kaldırmak için Toprağı Değiştirin

Saksı bitkinizde zaten çok fazla karınca varsa veya muhtemelen toprakta bir karınca kolonisi varsa, saksı toprağını değiştirmek en iyisidir. Saksı toprağını değiştirmek, saksı bitkilerindeki karıncalardan doğal olarak kurtulmanın iyi bir yoludur.

  • Bitkiyi saksıdan dikkatlice çıkarın, bunu ev dışında yapmanızı tavsiye ederim çünkü saksıda karınca kolonisi olabilir. Köklerden mümkün olduğunca fazla toprak alın ve saksıyı mümkün olduğunca temizleyin. Saksıyı olabildiğince iyi temizlediğinizden emin olmak için saksıyı biraz çamaşır suyu ile yıkayabilirsiniz.
  • Ardından saksıyı bitkinize uygun toprakla doldurun, en önemli şey drenajının iyi olmasıdır. Ek olarak, karıncaların geri dönmesini önlemek için saksı bitkinizin toprağına biraz tarçın tozu veya diyatomlu toprak serpebilirsiniz.

Bitki ve çiçeklerin toprah Ph’ının nasıl ayarlayabileceğinizi öğrenmek için konuyla ilgili “Tüm Detaylarıyla; Toprak pH’ı Nasıl Dengelenir?” içeriğimizi ziyaret edebilirsiniz.

Bitkilere Uygulanacak Ev Yapımı Karınca Kovucu

Yukarıda belirtildiği gibi, karıncaların mükemmel bir koku alma duyusu vardır ve bu nedenle tatlı şeyleri veya suyu çabuk bulurlar, ancak sevmedikleri ve itildikleri bazı kokular da vardır. Saksı bitkilerindeki karıncalardan doğal olarak kurtulmak için uçucu yağlar ve su karışımı yapabilirsiniz.

Bir bardak ılık suda aşağıdakileri karıştırın:

  • 10 damla çay ağacı yağı
  • 10 damla lavanta yağı
  • Ilık su ve yağları iyice karıştırın. Daha sonra bir sprey şişesine koyun ve saksı bitkisine uygulayın. Bu su ve uçucu yağlar karışımı, karıncaları saksı bitkinizden uzaklaştıracak. 

Beyaz sirke de mükemmel bir kovucudur ancak tüm bitkiler için iyi değildir. Beyaz sirkeyi doğrudan karınca yuvasına uygulayın veya az miktarda beyaz sirkeyi karıncaların bulunduğu saksının yanındaki kaplara koyun.

Karıncaları Uzaklaştırmak için Limon Suyu

Bitkilerden karınca uzaklaştırmanın bir diğer yolu limon kullanmaktır. Limon, birçok insanın evlerinin çeşitli odalarına yerleştirdiği çok çeşitli oda spreyleri yapmak için kullanılan çok taze bir narenciye kokusuna sahiptir.

Bununla birlikte, karıncalar ve diğer birçok böcek, bu kokuyu çok nahoş buldukları için bu kokudan çekinirler.

Bu, limonu zehirli olabilecek kimyasal aktif maddeler kullanmaya gerek kalmadan saksı bitkilerinde doğal olarak karıncalardan kurtulmak için muhteşem bir meyve yapar.

  • 2 büyük limonun suyunu sıkın ve bir sprey şişesinde biraz su ile karıştırın. Saksı bitkisinin etrafına ve karıncaları gördüğünüz her yere yayın. Ek olarak, bir pamuğu bu limon suyuyla ıslatabilir ve karıncaları kovmak için saksıya koyabilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu