Çiçek Bakımı

Difenbahya Nasıl Çoğaltılır?

Alacalı yaprakları ile göz kamaştıran difenbahya çiçeği nasıl çoğaltılır sorusunun cevabını Cicek.com’daki bu yazımızda bulabilirsiniz!

Yakın Planda Difenbahya Bitkisi

Kimileri ona difenbahya, kimileri de ağlayan çiçek diyor. Adı ne olursa olsun yaprakları ile herkesin gözlerini kamaştırıyor. Bakımı kolay bitkiler arasında yer alan difenbahya çiçeği, hızlı büyüdüğü için kolayca çoğaltılabiliyor. Aşağıda yer alan çoğaltma yöntemlerinden bitkiniz için en uygun olanını seçerek sağlıklı bir çoğaltma deneyimi yaşayabilirsiniz.

Yapraktan Çoğaltma Yöntemi

Yapraktan Çoğaltma Yöntemi Uygulanan Difenbahya

Difenbahya yapraktan çoğaltma yöntemi, bu bitki için en kolay yöntemdir. Difenbahya tek yapraktan çoğaltma yönteminin bitki gövdesine zarar verme tehlikesi daha az olduğu için, bu yöntem ile yapılan çoğaltmalar oldukça pratik olacaktır. Siz de difenbahya yapraktan nasıl çoğaltılır sorusunun cevabını aşağıda bulacaksınız!

  • Difenbahya bitkisinin yaprakları alacalıdır. Bitkinin yaprakları çillenme olarak da adlandırılan görünümü aldıktan sonra, içlerinden herhangi birini seçerek temiz bir bıçak yardımı ile dalından ayırabilirsiniz.
  • Dalından ayırdığınız yaprağı önceden dinlenen bir suyun içerisine koyarak çimlendirebilirsiniz. 
  • Yaprak çimlendikten sonra yeni saksısına güvenle ekebilirsiniz. Bunun için uygun ortamı ve toprağı öncesinde ayarlamanızda fayda var.

Kökten Çoğaltma Yöntemi

Bir diğer difenbahya çoğaltma yöntemi ise, kökten çoğaltma yöntemidir. Bu yöntem için belirli şartların sağlanması gerekir. Öncelikle bitkinin tek gövde olmaması gerekir. Çok gövdeli yapıya sahip olması, köklerin kolayca ayrılmasına olanak sağlar. Eğer difenbahya çiçeğinin tek gövdeye sahip ise bu yöntemi uygulayamazsınız. Difenbahyanın birden fazla gövdesi varsa, kökten çoğaltma yöntemini kullanabilirsiniz.

Kökleri ayırırken gövdelerin zarar görmemesine dikkat edin. Mümkün olduğunca dikkatli bir şekilde yavaş yavaş çekerek kökleri ayırın. Daha sonra her iki bitkiyi farklı saksılara dikerek bakımını yapın.

  • En az 2 gövdeye sahip olan difenbahya bitkisinden daha küçük olanını belirlemekle işe başlayabilirsiniz.
  • Küçük olan gövdeyi diğer gövdeden dikkatli bir şekilde ayırmalısınız. Bu işlemi yaparken saksıyı ters çevirerek toprakla birlikte aşağıya dökülmesini sağlayabilirsiniz. 
  • Eğer saksıdan çekmeye çalışırsanız, köklerine zarar verebilirsiniz.
  • Birbirinden ayrılan gövdelerin köklerini de hassas davranarak ayırmanız gerekir. Ellerinizde kökleri de ayırabilirsiniz.
  • Kökü diğer gövdeden ayrılan difenbahya çiçeğini yeni saksıya dikebilirsiniz. Bu işlemi yaparken köklerine bastırmamalı ve doğru toprağı seçmelisiniz.

Tepe Kesimi ile Çoğaltma Yöntemi

Tepe Açıdan Difenbahya Bitkisi

Tepe kesimi yöntemi bir diğer çoğaltma yöntemidir. Uygulaması oldukça kolaydır. Eğer difenbahya bitkisi yaşlandıysa ve gövdenin altında kalan kısımlarındaki yapraklar dökülmeye başladıysa, bu yöntemi uygulayabilirsiniz.

  • Tepe kesimi yöntemi ile çoğaltma yapmak için ilk olarak yaprakları dökülen kısmı belirlemeniz gerekir. 
  • Belirlediğiniz kısmı üst kısımlardaki yapraklı bölgelerden de başlayacak şekilde steril bir şekilde kesebilirsiniz.
  • Ayırdığınız gövdeyi nemli toprak bulunan bir saksıya dikebilirsiniz. Aynı zamanda bulunduğu ortamın nemli olmasına da dikkat etmelisiniz.
  • Yeni saksısındaki difenbahyanın büyümesi için ışık oranını, nem dengesini ve toprağın kalitesini doğru ayarlamalısınız.

Difenbahya Çoğaltmanın Püf Noktaları

  • Difenbahya çiçeğini çoğaltmak için yapacağınız uygulamada, kullandığınız suyun içerisine bir adet kesme şeker ekleyerek köklenmesini hızlandırabilirsiniz.
  • Eğer difenbahta yapraktan çoğaltma yöntemini kullanacaksanız, yeni sararmaya başlayan yaprakları da çimlendirmeyi deneyebilirsiniz. Bu yaprakları budama ile atmak yerine bu yöntemi deneyip kurtarma şansı yakalayabilirsiniz. 
  • Tepe kesimi ile çoğaltma yöntemini kullandıysanız, ana gövdede kesim yaptığınız kısımların üzerini aşı macunu ya da mum ile kapatmanız gerekir. Böylece bitkinin bu açık kısım nedeniyle kurumasını engelleyebilirsiniz.
  • Difenbahya bitkisinin saksı değişim zamanı Mart ve Nisan aylarıdır. Çoğaltma yöntemini de bu dönemde yapmak, bitkinizin tekrar tekrar yorulmamasını sağlayacaktır.
  • Çoğaltma kadar önemli işlemlerden biri de budamadır. Yaprakları uzadıkça ve büyüdükçe budama yapmanız, difenbahyanın sağlıklı bir şekilde gelişmesini de sağlar.

Yukarıdaki yazımızda difenbahya çiçeği nasıl çoğaltılır ve difenbahya çiçeği yapraktan çoğaltılır mı sorularının cevabını bulacağınızdan eminiz! Siz de çok sevdiğiniz bitkiler arasında yer alan difenbahya çiçeğini yaşam alanlarınızın her bir köşesinde görmek istiyorsanız, 3 farklı yöntemden birini seçerek çoğaltma uygulamasını gerçekleştirebilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu