Çiçek Bakımı

Difenbahya Saksı Değişimi Nasıl Yapılır?

Salon bitkilerinin vazgeçilmezi olan difenbahya, göz alıcı yaprakları ile her zaman dikkat çekiyor. Peki difenbahya saksı değişimi nasıl oluyor? Tüm püf noktaları ve aşamaları ile Cicek.com’daki bu yazımız, merak ettiğiniz soruların cevabını veriyor!

Yakın Planda Difenbahya Çiçeği

Adım Adım Saksı Değişimi

Difenbahya bitkisinin bakımının oldukça kolay olduğundan bahsetmiştik. Saksı değişimi de bir o kadar kolay! Aşağıdaki difenbahya saksı değişimi adımlarını takip ederek, sağlıklı bir şekilde transfer işlemini gerçekleştirebilirsiniz.

  • Saksı değişim sürecinde difenbahya toprağı nasıl olmalı? Bitkinin toprağının nemli olmasına dikkat etmenizi öneririz. Çünkü difenbahya, nemi seven ve yapraklarından fazla nemi atan bir bitkidir. Bu nedenle birkaç gün öncesinde saksıyı her zamanki miktarda sulamanızda fayda var.
  • En önemli noktalardan biri bitkiye zarar vermeden saksıdan çıkarmaktır. Bunun için bir elinizle bitkiyi, diğer elinizle saksıyı tutun ve saksı elinizde kalacak şekilde bitkiyi ters çevirerek çıkarın.
  • Eğer yukarıdaki yöntem sonuç vermezse, bitkiyi yavaşça çekerek saksıdan çıkarın.
  • Bitkiyi çıkardıktan sonra köklerini kontrol etmekte fayda var. Köklerinde kalan toprağı olabildiğince temizlemeye çalışın. Böylece eski topraktaki hastalıklardan bitkiyi arındırabilirsiniz.
  • Bitkiyi dikkatli bir şekilde tutarak yeni saksının tam ortasına gelecek şekilde yerleştirin. Köklerinin ve gövdesinin, bir önceki saksı ile aynı derinlikte olmasına dikkat edin.
  • Bir elinizle bitkiyi tutarken, diğer elinizle yeni toprağı saksıya doldurun. Çok bastırmayacak şekilde en üst yüzeydeki toprağı elinizle sıkıştırarak düzeltin. Ve difenbahya saksı değişimi işte bu kadar kolay!

Difenbahya Saksı Değiştirme Zamanı Nedir?

Toprağı Değiştirilen Difenbahya

Her bitki gibi difenbahya da zaman zaman saksı değişimine ihtiyaç duyar. Difenbahya saksı değiştirme zamanı için en uygun mevsim, ilkbahar aylarıdır. Özellikle nisan ayı, değişim için en iyi zamandır. Çünkü bu aylarda bitki, değişim sırasında ısı ve nem kaybını daha az yaşayacaktır. Ayrıca bu mevsim, bitkinin daha hızlı büyüdüğü ve uyandığı bir dönemdir. Yeni aldığınız bir difenbahyanın saksısını değiştirmek istiyorsanız, birkaç hafta beklemenizde fayda var. Çünkü saksı değişimi sadece saksı ve toprakla ilişkili değil, bulunduğu ortamla da yakından ilgilidir. Sık sık saksı değiştirmek yerine, bitkinin gelişimine göre 2-3 yılda bir difenbahya çiçeği saksı değişimi yapabilirsiniz.

Saksı Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Saksı değişiminin en önemli noktalarından biri, doğru saksı seçimidir. Çünkü yeni saksıya tam olarak yerleşmesi ve saksıyı sevmesi, onun gelişimini de önemli ölçüde etkileyecektir.

  • Çabuk büyüyen bir bitki olduğu için bulunduğu saksıdan daha büyük bir saksıya ihtiyaç duyacaktır. Bu nedenle bitkiyi 2 numara büyük bir saksıya almak oldukça mantıklıdır.
  • Yeni saksıya taşımadan önce, saksıyı iyice dinlendirilen çeşme suyu ile bir süre bekletebilirsiniz. Bu, saksının suyu iyice emmesine olanak sağlar.
  • Nemi seven bir bitki olan difenbahya, fazla suda yaşayamaz ve hastalanabilir. Bu nedenle yeni saksının drenaj deliklerinin olması gerekir. Böylece fazla su, bu deliklerden akıp gidecektir.
Saksıda Sulanan Difenbahya

Difenbahya Bitkisinin Saksı Değişiminin Püf Noktaları

  • Yeni saksıya geçerken bitkinin kolay adapte olması ve sağlıklı bir şekilde büyümesi için yeni saksıdaki toprağa gerekli besinleri ekleyebilirsiniz. Özellikle vitamin takviyesi yapmak, bitkinin yerini sevmesini kolaylaştırır.
  • Bitkinin yeni saksısına daha kolay uyum sağlamasını istiyorsanız, eski topraktan bir miktar alarak yeni saksıya ekleyebilirsiniz. 
  • Gerektiğinden daha büyük bir saksıya geçiş yapmak, bitkinin köklerinin daha fazla büyümesine ve yapraklarına besin gitmemesine neden olur. Ayrıca büyük saksı daha fazla su alacağından bitki ihtiyaç duyduğundan daha fazla suyun içerisinde kalır. Her iki durum da bitkinin çürümesine neden olur. 
  • Eski saksıya yeni toprak ekleyerek değişim yapmak tavsiye edilmez. Ancak böyle bir seçim yapacaksanız, saksının tamamen eski topraktan arındığından emin olmalısınız. Bunun için saksının içini ve dışını yıkamanızda fayda var.

Difenbahya çiçeği saksı değişimi hakkında ihtiyacınız olan tüm bilgileri yukarıda sizin için derledik! Siz de bu aşamaları uyguladıktan ve püf noktalarına dikkat ettikten sonra, difenbahya saksı değişimi sürecini sağlıklı bir şekilde tamamlayabilirsiniz. Salonunuzu süsleyen difenbahya çiçeğinin bakımı için merak ettiğiniz her şeyi aşağıdaki yazılarımızda bulabilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu