Çiçek Bakımı

Guzmanya Nasıl Çoğaltılır? Adım Adım Guzmanya Çoğaltma Rehberi

Bereket ve bolluk getiren, aynı zamanda görünümüyle de herkesi etkileyen bir çiçek düşünün… Aklınıza hemen guzmanya geliyor değil mi? Bu güzel çiçeğe yaşam alanlarınızda daha fazla yer açmak için sağlıklı bir şekilde çoğaltıp ve büyütebilirsiniz. Cicek.com’daki bu yazımızda guzmanya nasıl çoğaltılır sorusunun cevabını birlikte bulacağız!

Yakın Planda Guzmanya Çiçekleri

Guzmanya çiçeği nasıl çoğaltılır sorusunun cevabını arıyorsanız, doğru yerdesiniz! Bakımı zor gibi görünen bu çiçeğin, çoğaltılması bir hayli kolay. Genelde kök dibinden yavru veren bu çiçek; kökten ya da çelik yöntemi ile çoğaltılabiliyor. Her bitki gibi tohum yöntemiyle de çoğaltma yapılabiliyor ancak ev koşullarında bu yöntemin başarılı olma ihtimali epey düşük. Yaşam alanlarındaki diğer bitkiler ile kolayca anlaşan, renkli çiçeği ile gören herkesi büyüleyen guzmanya bitkisini çoğaltırken uygulamanız gereken bakım aşamaları ve püf noktalar aşağıda sizi bekliyor!

Kökten Çoğaltma Yöntemi

Yeni Saksısında Guzmanya Çiçeği

Guzmanya çiçeğini çoğaltmanın ilk yolu, kökten çoğaltma yöntemidir. Çünkü genellikle guzmanyalar kök dibinden yavru verir. Bu yöntemin adımlarını uygulayarak guzmanya bitkisini güvenli bir şekilde çoğaltabilirsiniz.

  • İlk olarak guzmanya bitkisini mevcut saksısından güvenli bir şekilde ayırmanız gerekir. Bu işlemi yaparken bitkiye zarar vermemeye dikkat etmelisiniz.
  • Saksıdan çıkardığınız guzmanya bitkisinin köklerinde biriken toprağı elinizle temizleyerek topraktan arındırmanız gerekir. Bunun nedeni, yavru köke tutunan eski toprağın, yeni toprak ile bir araya gelmesini engellemek ve eski topraktaki zararlı bakterilerin yeni toprağa geçmesini engellemektir.
  • Sonraki aşamada temiz bir bıçak ya da makas yardımıyla kök kısmından sağlıklı ve yeni oluşan kökü ayırmaktır. Bu işlemi yaparken bitkiye zarar vermemeye dikkat etmelisiniz. 
  • Ayrılan yeni yavru kökü yeni saksıya ekerek ve can suyunu vererek büyümesini sağlayabilirsiniz. Ana kökü ise temizleyerek ve toprağını yenileyerek saksısına dikkatli bir şekilde yerleştirebilirsiniz.
  • Ayırdığınız yavru kökü 10 gün boyunca sulamanız gerekir. 10 günün sonunda ise normal sıklıkta sulama yaparak bitkinin büyümesini sağlayabilirsiniz.

Çelikten Köklendirme Yöntemi ile Çoğaltma

Yakın Planda Kırmızı Guzmanya

Guzmanya için en kolay çoğaltma yöntemi ise çelik yöntemi ile çoğaltmadır. Bu işlem için genel olarak alt yapraktan gelen sürgünleri dikkatli bir şekilde ayırın ve yeni saksıya dikin. Kaç adet sağlıklı yaprak varsa, o kadar çoğaltma yapabilirsiniz.

  • Öncelikle ayıracağınız alt yaprak sürgünlerinin üzerinde herhangi bir hastalık olmamasına ve gelişmiş olmasına dikkat etmenizi öneririz. Küçük veya hastalıklı bir yaprak tercih ederseniz, çoğaltma yönteminde başarısız olabilirsiniz.
  • Temiz bir makas ya da bıçak yardımıyla bitkinin köküne en yakın olan sağlıklı alt yaprakları kesin. Bu işlemi yaparken en dipten kesmekte ya da narin bir şekilde koparmakta fayda var.
  • Ayrılan parçayı uygun bir toprağa ve saksıya dikin ve can suyu verin. Böylece bu alt sürgün de köklenecektir. Ve yaşam alanlarınız için yeni bir guzmanya bitkisi ortaya çıkacaktır. 

Guzmanya Ne Zaman Çoğaltılır?

Yakın Planda Pembe Guzmanyalar

Guzmanya bitkisi için en uygun çoğaltma zamanı nisan ve mayıs aylarıdır. İlkbahar aylarının sıcaklık ve nem oranı, guzmanya bitkisinin çoğaltma ve yeni saksısına transfer edilme sürecini en uygun koşullarda gerçekleştirmenizi sağlar. Guzmanya çiçeği kök dibinden yavrular verdiğinde, bitkinin çoğaltılması gerektiğini anlayabilirsiniz. Guzmanya, her çiçek gibi sürekli yerinin ve saksısının değiştirilmesinden hoşlanmaz. Bu nedenle çoğaltma işlemini de 2 yılda bir yapmanız yeterli olacaktır. Guzmanya çiçeğini çoğaltmanın en uygun zamanını sizinle paylaştık. Siz de hem yukarıdaki adımları uygulayarak hem de bu dönemlere dikkat ederek yeni ve sağlıklı guzmanya bitkisi elde edebilirsiniz.

Guzmanya Çoğaltmanın Püf Noktaları

  • Ana gövdeden ve kökten ayırdığınız yavru guzmanya bitkileri, 18-24 derece sıcaklıklarda gelişimini sorunsuz bir şekilde devam ettirir. Bu sıcaklık düştüğünde ya da arttığında bitki hastalanır ve solar.
  • Guzmanya bitkisinin toprağı, perliti bol torf karışımı olan bir toprak olmalıdır. Torf karışımı olmayan topraklar susuz kaldığı zaman bitki köklerini sıkar ve bitkinin gelişimini ve sağlığını tehlikeye sokar.
  • Çoğaltılan guzmanya için, ana guzmanya bitkisi ile aynı sulama, yetiştirme ve bakım aşamalarını uygulayabilirsiniz. Böylece bitkinin gelişimini kontrol altına alabilirsiniz.
  • Guzmanya bitkisi, çiçek açtıktan sonra ölür. Ana bitki solduktan birkaç gün sonra ise yeni sürgünler oluşur. Bu yavruları alarak onları yeni bir saksıya dikin ve yeni bir guzmanya bitkisi elde edin. 
  • Guzmanya bitkisi alt yapraklarını döker ama bu bitkinin öldüğü anlamına gelmez. Çünkü yeni yapraklar sürgün verirken, yaşlı yaprakları döker. Bu nedenle yaprakları sarardığı zaman kendiliğinden düşmesine izin vermenizi öneririz. 

Guzmanya nasıl çoğaltılır sorusunun cevabını verdiğimiz yazımızda, aynı zamanda çoğaltma yöntemlerinin aşamalarını ve bitkiyi sağlıklı bir şekilde yetiştirmek için ihtiyacınız olan püf noktalarını bulacaksınız! Siz de göz alıcı çiçeği ile baş döndüren guzmanya çiçeğine yaşam alanlarınızda daha fazla yer açmak istiyorsanız, bu yazımızı mutlaka okumalısınız! Merak ettiğiniz diğer bakım aşamalarını aşağıdaki yazılarımızda bulabilirsiniz.

Guzmanya Çiçeği Bakımı: Tüm Püf Noktaları ile Sağlıklı Yapraklar

İlgili Makaleler

Bir Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu