Çiçek Bakımı

Bambu Bakımı: Sulama, Saksı Değişimi ve Budama Aşamaları

Yaprakları yıl boyu yeşil kalan, kimilerine şans kimilerine de mutluluk getiren bir bitki: Bambu!  Yaşam alanlarına ferahlık ve şıklık katan bambu çiçeği bakımı konusundaki aklınızdaki tüm soruların cevabı, şimdi yazımızda!

Dracaena Sanderiana, Bambusoideae, halk dilinde Hint kamışı, bilinen adıyla bambu… Birbirinden farklı görünseler de bambunun yaklaşık 1213 türü bulunur. Boyları bir metreye kadar uzayabilen bambuların yaprakları da 20 cm’ye kadar büyüyebiliyor. Yeşil renkli gösterişli yaprakları ile bambular, yaşam alanlarının havasını bir anda değiştiriyor. Bambu bitkisi bakımı hakkında bilgi sahibi olmak ve yaşam alanlarınızda bambuya yer açmak için yazımızı mutlaka okumalısınız!

Şans Bambusu

Son dönemlerde Asya’dan tüm dünyaya yayılan ve Dracaena Sanderiana adıyla da bilinen şans bambusu, günümüzde en çok tercih edilen bitkiler arasında yer alıyor. Bulunduğu ortama bolluk, bereket ve şans getiren şans bambusu, bambu bitkisinin sap kısımlarıyla benzer özelliklere sahip. Şans bambusu aslında orijinal bir bambu değil. Bu adı almasının nedeni ise bambu bitkisine olan benzerliği. Suda ya da toprakta bakılabilen şans bambusu, uzun süre boyunca yaşam alanlarınızı süsleyebiliyor.

5 Adımda Bambu Bakımı

Bambu bakımı konusunda birçok kaynak araştırdınız ve doğru bilgiye ulaşmanın ne kadar zor olduğunun farkına vardınız. Evde bambu bakımı için gerekli tüm bilgileri, püf noktalarını ve bakım aşamalarını sizin için derledik! Sizler için “Bambu bakımı nasıl olmalı? sorusunun cevabını aşağıda verdik!

  1. Bambu bakımı nasıl olur? sorusunun ilk cevabı doğru ışık ve konumlandırmadan geçiyor.

Bambu bitkisi ışığı seven bir bitkidir. Aydınlık ortamları seven bambu, yarı gölge olan ortamlarda da rahatlıkla büyür. Çok soğuk ve çok sıcak ortamlarda yaşayamayan bambular için en doğru yer evin aydınlık bir köşesidir. Pencere pervazlarında fazla sıcak ve fazla soğuktan etkilenebilecekleri için bu tür ortamlarda konumlandırmamanızı öneririz. Yaz ve kış aylarında, aydınlık ve yarı gölge alanlara bambuyu yerleştirebilirsiniz. Sık sık yerini değiştirmemeniz daha iyi olacaktır. 

  1. Bambu bakımı suda yapılır ve su, bambunun en büyük ilacıdır.

Genelde suda yetiştirilen bambu bitkisinin ihtiyacı olan su miktarı bir vazoda 10 cm kadardır. Suyun içinde yetiştireceğiniz bambu çubuk bakımı, öncelikle vazonun dibine çakıl taşı ya da boncuk yerleştirmekle başlar. Bu, hem güzel bir görünüm elde etmenizi hem de bitkinin köklerinin sağlam bir yere tutunmasını sağlar. Bambu için kullanacağınız suyun klorsuz bir su olmasını tavsiye ederiz. Bunun için oda sıcaklığında içme suyu kullanabilirsiniz. Bambunun suyunu haftada bir değiştirmek yeterli olacaktır. 

  1. Takviye besinleri kullanmaktan çekinmeyin ve bambu bitkisini canlandırın.

Suda yetişen bambu bitkisi için birkaç damla bitki besini kullanabilirsiniz. Bitkiniz suda yetiştiği için, sıvı bitki besini kullanmanızı öneririz. Böylece bambu çiçeğinin sağlıklı bir şekilde gelişmesine katkı sağlayabilirsiniz. Bu besinler yararlı olduğu kadar yüksek miktarda kullanıldığında bambuya zarar da verebilir. Vereceğiniz bitki besinini seyrelterek bambunun suyuna ekleyebilirsiniz. Bir iki damla bitki besini vermek bambuyu yeniden canlandırmada etkili olacaktır.

  1. Bambu bitkisinin saksısını değiştirerek ömrünü uzatabilirsiniz.

Bambu saksısı daima köklerinin zor sığacağı şekilde olmalıdır. Bitki büyüdükçe bambu bitkisini büyüterek yeni saksıya geçebilirsiniz. Bu geçiş sırasında bambu bitkisine ve köklerine oldukça hassas davranmanızı öneririz. Yeri değişen her bitki gibi bambu bitkisi kısa bir süreliğine de olsa yapraklarının rengini değiştirir. Böyle bir durumda bambuyu gözlemlemeniz, ısı ve konumunu doğru ayarlamanız gerekir. Saksıyı seçerken çok büyük değil, mevcut saksıdan biraz büyük olan bir saksı seçmelisiniz.

  1. Bambu çiçeğini güvenli bir şekilde çoğaltın ve bambuyu yaşam alanlarınızın her yerine taşıyın.

Bambu, çelikleme yöntemi ile çoğaltılan bir bitkidir. Yılın her mevsiminde kolaylıkla çoğaltılması en büyük avantajlarından biridir. Dalları uzayan ve birçok yavru dal veren bambuyu çelikleme yöntemi ile çoğaltmak için önce bambu çiçeğinin ana gövdesinden bir sürgün kesin. Kestiğiniz sürgünün yani çeliğin alt kısımlarını temizleyin ve köklenmesi için içi su dolu bir vazoya alın. Köklenen bambuları daha sonra su dolu ya da toprak dolu vazoya dikebilirsiniz. 

Bambu Bakımı: Püf Noktalar

  • Bambu bakımı nasıl yapılır? sorusunun en önemli cevabının bol su ile mümkün olduğunu belirtmiştik. Ancak fazla miktarda su, eksik olmasından daha tehlikelidir. Bambunun rengini kontrol ederek fazla ya da az suya maruz kaldığını anlayabilirsiniz.
  • Bitkinin yaprakları kuru görünüyorsa, uçlarında kızarma ya da kıvrılma varsa bitkinin suya ihtiyacı var demektir. Eğer fazla miktarda suyu varsa, bir diğer nedeni de köklerinin büyümesi için yeterli alanın kalmamış olmasıdır.
  • Bambu nemi çok seven bir bitkidir. Bambu bakımı evde yapıldığında nemi korumak oldukça önemlidir. Nemli bir ortam sağlamanın en pratik yolu ise su dolu büyük bir kabın içine bambu bitkisini saksısı ile birlikte koymaktır.
  • En çok tercih edilen bambu türlerinden olan bambu palmiyesi bakımı da tıpkı diğer bambu çeşitlerinin bakımı ile aynıdır. Yüksek miktarda su ve ılık bir ortamın memnun edemediği hiçbir bambu yok diyebiliriz.
  • Eğer yapraklar yavaş yavaş soluyor ve zamanla sarı renge dönüyorsa, bu durum bambunun yeterli derecede beslenmediğini gösterir. Gübre ile bitkiyi yeniden canlandırabilirsiniz.

Bambu Bakımı: Sıkça Sorulan Sorular

Bambu vazosu nasıl olmalı?

Bambular suda ya da toprakta yetişir. En ideal bambu yetiştirme işlemi su dolu bir cam vazoda olur. Köklerinin maksimum sınırda durabildiği genişlikte bir cam vazo tercih edebilirsiniz. Uzun ve ince olan bu cam vazonun altına çakıl taşları ya da renkli boncuklar yerleştirerek bambunun kökleri için ideal ortamı sağlayabilirsiniz. Bambu saksısı seçerken çimentodan ya da ahşaptan yapılan saksıları tercih etmelisiniz.

Bambu nasıl kıvrılır?

Bu bitkiye şekil vermek ne kadar zor olsa da birkaç işlemle bambuya istediğiniz kıvrımı verebilirsiniz. Böylece yaşam alanlarınızı dekoratif anlamda zenginleştirebilirsiniz. Elinizdeki bambu bitkisine şekil vermek için vermek istediğiniz şekle uygun bir tüp ya da hortum bulmanız gerekir. Spiral bir şekil alması için bu tüp ya da hortumun ağzına gelecek şekilde bambu bitkisinin dalını yerleştirmelisiniz. Bambu büyüdükçe kendine bir yol bulur ve vermek istediğiniz şekle göre gelişimini tamamlar.

Şans bambusu kaç adet olmalı?

Şans, bolluk ve bereket getirdiğine inanılan şans bambusunun şekli kadar adedi de önemlidir. Çin kültüründeki inanca göre her bir şans bambusu sayısının bir anlamı vardır. Eğer aşk diliyorsanız 2 adet şans bambusu yeterlidir. Dileğiniz sonsuz mutluluk ise 3 veya 5 adet şans bambusu tercih edebilirsiniz. Sağlıklı bir hayat sürmek için 7 şans bambusu yeterli ilen, bereket ve bolluk için 8 adet şans bambusuna ihtiyacınız olacak. Gelecek günlerin huzurlu ve iyi geçmesi için 9 adet şans bambusu öneriliyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu