Çiçek Bakımı

Guzmanya Çiçeği Bakımı: Tüm Püf Noktaları ile Sağlıklı Yapraklar

Çiçekler, evinizin görünümünü zenginleştiren benzersiz dekoratif ürünlerden biridir. Ancak içlerinde bir tanesi vardır ki, görür görmez herkese kendini sevdirir! İşte karşınızda guzmanya! Cicek.com’daki bu yazımızda, guzmania (guzmanya) bakımı hakkında tüm merak ettiklerinizi bulacaksınız!

Gün Işığında Guzmania Bitkisi

Guzmanya, Bromeliadlar (Ananasgiller) bitki cinsleri içerisinde yer alan bir bitkidir. Büyük ve yeşil yaprakları, palmiye yapraklarını andırır. Bu büyük yaprakların tam ortasında ise renkli çiçekler açar. Kırmızı, sarı, turuncu ve pembe renkli bu çiçekler, guzmanya bitkisine karakteristik bir görünüm katar. Peki guzmanya ne kadar büyür? Bu güzel çiçek, yaklaşık 50 cm’ye kadar uzayabilir.

Guzmanya çiçeği; bereket, bolluk ve güzellik anlamına gelir. Peki guzmanya çiçeği bakımı nasıl yapılır? Havadar, serin ve gün ışığı alabilen her köşeye zahmetsizce uyum sağladığı için guzmanya bakımı oldukça kolaydır. Guzmanya, evinizde bulunan diğer bitkilerle kolayca anlaşır. Doğru bakım ile zahmetsizce büyür ve çoğalır. Hazırsanız, onu daha yakından tanıyalım…

Guzmanya Çiçeği Güneş Işığını Sever Mi?

Her çiçek gibi; evet! Guzmanya çiçeği en dayanıklı ve en uzun ömre sahip çiçeklerden biridir. Direkt güneş ışığına maruz kalmayacağı aydınlık bir alana guzmanya çiçeğini yerleştirebilirsiniz. Guzmanya çiçeğinin doğrudan güneş ışığına maruz kalması, yapraklarında solma ve yaprak dökme gibi olumsuz etkilere yol açar. Bu nedenle guzmanya bakımı için doğru konumlandırma yapmanız çok önemlidir. Ayrıca sabah güneşi çiçeğin kendi onarımını destekler, bu nedenle sabah saatlerinde güneş ışığı alması önemlidir. Çok sıcak ve çok soğuk ortamlar çiçeği olumsuz etkiler.

Guzmanya Çiçeğinin Sulama Sıklığı Nedir?

Sulanan Guzmanya Çiçeği

Guzmanya bakımı sulama konusunda mevsimsel etkilere göre farklılık gösterir. Yaz aylarında günde en az 1 kere su isteyen guzmanya çiçeği, kış aylarında ise 10 günde bir sulamak yeterli olacaktır. Çiçeğin dallarına su püskürtmek yerine, oda sıcaklığında dinlenen suyu çiçeğe dipten verebilirsiniz. Guzmanya toprağının kuruması size sulama vaktinin geldiğini haber verir. Toprağın nemli kalması çiçeğin büyümesini destekler. Sulama yapacağınız zaman bir bardak su yeterli olur. Seramik, altında delik olmayan saksıları tercih ediyorsanız sulama sonrası dipte biriken bayat suyu dökebilirsiniz.

Guzmanya Nasıl Çoğaltılır?

Renkli Çiçekleri ile Guzmanya Bitkisi

Guzmania bakımı ve çoğaltılması, diğer bitkiler ile karşılaştırıldığında sanıldığından daha kolaydır. Peki guzmanya nasıl çoğaltılır? Öncelikle; guzmanya çiçekleri kök dibinden yavru verir. Bu yavruları ayırmak için kökten ayırma yöntemini tercih ederek guzmanyayı güvenli bir şekilde çoğaltabilirsiniz. Sonrasında; makas ya da bıçak yardımıyla yavru kökleri dikkatli bir şekilde ayırın. Son olarak kökleri yeni saksıya dikin ve sulamasını doğru bir şekilde yaparak köklenmelerini sağlayın. Yavruları gövdeden ayırmak, yeni köklerin çıkmasına da destek olur. Bitkinin çoğaltılması için en uygun zaman ilkbahar aylarıdır.

Guzmanya Çiçeği Ne Zaman Açar?

Çiçek Açan Guzmanya Bitkisi

Guzmanyanın yeşil ve görkemli yapraklarının ortasında bulunan rengarenk çiçek, görenleri kendine hayran bırakıyor. Peki guzmanya çiçeği ne zaman açar? Guzmanya, yaz aylarında ve özellikle haziran ayında çiçek açar ve en az 6 ay boyunca çiçekli olarak kalır. Çiçeği solduktan sonra tekrar çiçek açacaktır. Yavru guzmanyalar da ekildikten 5-6 ay sonra çiçek açmaya başlar. Guzmanya tekrar çiçek açar mı? sorusunun cevabını da böylece vermiş olduk.

Guzmania (Guzmanya) Bakımı İçin Püf Noktaları

  • Guzmanya bakımı için kullanılan su mutlaka içme suyu olmalıdır. Çünkü bu çiçek, sulama konusunda oldukça hassastır.
  • Sert rüzgarla çiçeğin temas etmesi yapraklarda solma ve kuruma gibi istenmeyen durumlara neden olur. Bu nedenle böyle havalarda çiçeği koruyarak guzmanya bakımı yapabilirsiniz.
  • Çiçeğinizde renk farklılıkları gözlemlediğinizde yılda bir defaya mahsus olmak üzere vitamin takviyesi yapabilirsiniz.
  • Guzmanya çiçeği, tropikal meyveler arasında yer aldığı için 13 derece altında bulunan oda sıcaklıkları bitkinin zarar görmesine neden olur. 13 derecenin üstünde nemli bir hava, çiçeğin sağlığı açısından önemlidir.

Guzmanya bakımı konusunda yazımızdaki tüm bilgileri okuduktan sonra bu konuda bir uzman olacaksınız! Guzmanya çiçeği bakımı nasıl yapılır? Siz de bu soruya cevap bulup ve yaşam alanlarınızda bu modern ve şık çiçeğe yer açacaksınız.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu