Çiçek Bakımı

Tüm Adımlarıyla Japon Gülü Çoğaltma

Uzun sapları, görkemli yaprakları ve rengarenk çiçekleri ile Japon gülü, herkesin sevdiği çiçekler arasında yer alıyor. Siz de yaşam alanlarınızda bu güzel çiçeğe daha fazla yer açmak istiyorsanız, Japon gülü çoğaltma adımlarını Cicek.com’daki bu yazımızda bulabilirsiniz!

Yakın Planda Pembe Japon Gülü

Çin gülü ya da hibiskus olarak da bilinen Japon gülü, görünümü ile herkesi etkisi altına alıyor. Çok yıllık bir bitki olan Japon gülü, aynı zamanda çok hızlı bir şekilde gelişim gösteriyor. Hem boy olarak hem de kökleri ile büyüme eğilimi olan Japon gülü, çoğaltılabilen türler arasında yer alıyor. Saksıda ya da bahçede yetiştirdiğiniz Japon gülünü aşağıdaki yöntemlerden birini seçerek ve adımlarını uygulayarak çoğaltabilirsiniz.

Çelik Yöntemi ile Japon Gülü Çoğaltma

Çelik Yöntemi ile Japon Gülü Çoğaltma

Japon gülü çoğaltma yöntemleri arasında ilk yöntem, çelik ile çoğaltmadır. Temel olarak bitkiden alınan dalın köklendirilmesi ve köklenen bu dalın bir toprağa ekilerek yetiştirilmesi sürecini kapsayan bu yöntem, Japon gülü çiçeği için en sık kullanılan çoğaltma yöntemlerindendir. Bu yöntemin tüm adımlarını aşağıda sizin için derledik.

  • Yeni bir bitki elde etmek için olgun ve sağlıklı bitkinin gövde, kök, dal veya yapraklarından kesilerek ayrılan parçalara çelik denir. Bu parçaların çoğaltılması yöntemi ise çelikle çoğaltma yöntemidir. 
  • İlk olarak Japon gülü çiçeğinde gövdeye yakın olan bir bölge belirleyin ve sağlıklı bir dal seçin.
  • Temiz ve keskin bir bıçak yardımıyla bu daldan 10-15 cm’lik bir parça kesin.
  • Kestiğiniz dalın üzerinde mutlaka 4-5 yaprak olmasına dikkat etmelisiniz. Bu, Japon gülünün gelişimi için oldukça önemlidir.
  • Kesilen dalı, su dolu bir cam bardağa ya da kavanoza yerleştirebilirsiniz. Bir süre sonra köklenecektir.
  • Yeterli miktarda köklenme olduktan sonra uygun toprakla doldurulan bir saksıya ekebilirsiniz.

Hava Daldırma Yöntemi ile Japon Gülü Çoğaltma

Hava Daldırma Yöntemi ile Japon Gülü Çoğaltma

Japon gülü çoğaltma yöntemlerinden ikincisi ise, hava daldırma yöntemi ile çoğaltmadır. Hava katmanlama olarak da adlandırılan bu yöntem, diğer yöntemlere göre birkaç fazla adım içerir. Ancak bu yöntemde de tıpkı çelik yöntemindeki gibi kesin sonuçlar alabilirsiniz. Peki hava daldırma yöntemi ile Japon gülü çoğaltma nasıl gerçekleşir? Sizin için aşağıdaki adımları paylaşıyoruz.

  • Çoğaltma işlemini yapacağınız Japon gülünün gövdesinin en az 30 cm uzunluğunda olması gerekir.
  • Gövdeyi belirledikten sonra, çiçeğin gövdesinin sap kısmına yakın olan yerlerdeki yapraklarını temizlemeniz gerekir. Bu, yapacağınız işlemi ve köklendirmeyi kolaylaştırır.
  • Keskin ve temiz bir bıçak yardımı ile gövdeyi saran ağaç kabuğundan 2,5 cm genişliğinde bir şerit çıkarmalısınız. Yani böylece 2,5 cm’lik çıplak bir halka elde etmiş olacaksınız.
  • Sert olan kısma ulaşana kadar, bu kısımdaki yumuşak dokuyu dikkatli bir şekilde temizlemeniz gerekir.
  • Halka kısmını temizledikten sonra plastik bir şişe ile bu kısmı kapatmalısınız. Bunu yapmanızın amacı, nemi hapsederek köklendirmeyi hızlandırmaktır. 
  • 2-3 hafta içinde kökler halka kısmında gelişmeye başlar. Yeni kökler çıktıktan sonra ana bitkiden dikkatli bir şekilde köklenmiş kısmı kesip nemli toprağa yerleştirebilirsiniz.

Japon Gülü Ne Zaman Çoğaltılır?

Pembe Japon Gülü

Japon gülü, çiçeklerini ilkbahar aylarında açar. Genelde çiçek açtıktan sonra budama ve çoğaltma işlemlerini yapabilirsiniz. Bunun için en uygun zaman ise nisan ve ağustos ayları arasında kalan dönemdir. Japon gülü çoğaltma işlemi için en uygun zaman nisan ve ağustos ayları arasıdır. Çünkü bu dönem, hava sıcaklığı ve havadaki nem oranı olarak en uygun zamandır. Bu aylarda yapacağınız çoğaltma işlemi, bitkiyi şoka sokmaz ve özellikle yeni bitkinin köklenmesi ve büyümesini sağlar. Siz de Japon gülü çoğaltma işlemini yapmak istiyorsanız, bu dönemi tercih edebilirsiniz. Böylece hem mevcut bitkinin, hem de çoğalttığınız yeni Japon gülünün gelişimini izleyebilirsiniz.

Japon Gülünü Çoğaltmanın Püf Noktaları

  • Eğer Japon gülü çoğaltma yöntemleri arasında çelik yöntemi ile çoğaltmayı tercih ettiyseniz, odunlaşmamış sürgünleri kullanmanız gerekmektedir.
  • Çelik yönteminde tercih ettiğiniz sürgünlerin 7,5-10 cm aralığındaki bir uzunlukta olması gerekir.
  • Çelik ile çoğaltma yönteminde kesilen çelikleri suda bekleterek köklendirebileceğiniz gibi, direkt nemli toprağa da ekebilirsiniz. Ancak köklendirme olmadığı için başarı oranı daha düşük olacaktır.
  • Eğer hava katmanlama yöntemi ile çoğaltma yapıyorsanız; oluşturduğunuz halkayı, köklendirmeye yardımcı hormon ya da sphagnum yosunu ile kaplayabilirsiniz.. Dilerseniz ikisini birlikte de yapabilirsiniz.

Tüm yöntemleri ve adımları ile Japon gülü çoğaltma hakkındaki bilgileri sizin için derledik. Siz de rehber niteliğindeki bu yazımızı okuyarak bu güzel çiçeği sağlıklı bir şekilde çoğaltabilirsiniz. Evinizde, ofisinizde ya bahçenizde Japon gülüne yer açarak yaşam alanlarınızı renklendirebilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu