Çiçek Bakımı

Şakayık Bakımı: Adım Adım Bakım Aşamaları

En renkli, en kabarık ve aynı zamanda en yeşil çiçeklerdendir şakayıklar. Rengarenk yaprakları ile yaşam alanlarını canlandıran, mis kokusu ile tüm odayı kaplayan şakayık bakımı hakkında merak ettiğiniz her şeyi, Cicek.com’daki bu yazımızda bulacaksınız!

Yakın Planda Pembe Şakayık Çiçeği

Güzelliği ile baş döndüren şakayık, bakımı kolay olan bitkiler arasında yer alır. Uzun ömürlü çiçekler olan şakayıkların ana vatanı, ılıman iklime sahip olan Asya ve Avusturya bölgeleridir. Genelde ilkbahar sonu ve yaz mevsiminin başlarında çiçek açan şakayık bitkisi, hem iç mekanda hem de dış mekanda kolayca büyür. Beyaz, pembe, kırmızı, mercan, bordo ve sarı çiçek açan çeşitleri vardır. Ancak şakayık çiçeklerinin genelde ilk açtıktan sonra renk değiştirdiğini de unutmamak gerekir.

Botanik adı “paeonia” olan şakayık bitkisi, adını bir efsaneden alır. Yunan mitolojisine konu olan bu çiçek, aslında bir tanrının adıdır. İlaç tanrıçasının öğrencisi olan Paeon, hocası tarafından ormana çiçek bulmaya gönderilir. Paeon, hamile kadınların ağrılarını hafifletmek için şakayık çiçeğinin mucizesine inanır ve bu çiçeği aramaya başlar. Kıskanç bir karaktere sahip olan ilaç tanrıçasının bu keşfinden dolayı Paeon’a zarar vereceğini öğrenen Zeus, Paeon’u bir şakayık çiçeğine dönüştürür. Efsaneye göre bu olaydan sonra şakayık çiçeğine paeonia adı verilmiştir. Hem görünümü ile hem de arkasındaki bu mistik hikaye ile herkesi etkisi altına alan şakayık çiçeği bakımı hakkında sorularınız varsa, yazımızı okumaya devam edebilirsiniz.

Şakayık Çiçeği Hangi Sıklıkla Sulanır?

Yakın Planda Şakayık Çiçeğinin İçi

Şakayık çiçekleri, suya çok fazla ihtiyaç duymazlar. Hatta aşırı sulama yapmak, şakayık çiçeği için bazı sorunlara da yol açar. Bu nedenle sulama rutinine dikkat etmeniz oldukça önemlidir. Eğer yaz mevsiminde sulama yapacaksanız, toprağın ihtiyacına göre sulama yapmanızda fayda var. Bunun için de parmaklarınızla toprağı kontrol edebilir ve nemini kaybettiğinde sulama yapabilirsiniz. Yine de bir sulama rutinine oturtmak istiyorsanız, 3-4 günde bir olacak şekilde bir rutin oluşturabilirsiniz. Şakayık, kış uykusuna yatan bitkilerdendir. Bu nedenle açmaya başladıkları andan itibaren sulama yapmanız gerekir. Ancak uykuya daldıkları süre boyunca, toprakları çok kurumadıkça sulama yapmanıza gerek yoktur. Nemli toprağı seven şakayık çiçeklerinin saksı ve toprak drenajının iyi olması gerekir. Eğer drenaj seviyesi iyi değilse, çok fazla sulama yapmamanızı öneririz. 

Şakayık Çiçeği Güneş Işığını Sever Mi?

Açılmamış Şakayık Çiçekleri

En az her bitki kadar! Ancak şakayık çiçeklerinin güneşi biraz daha fazla sevdiği bir gerçek. Doğrudan güneş almayı çok seven şakayık bitkilerini, her gün 6-8 saat boyunca güneş ışığı alan bir yere konumlandırmanız gerekir. Ancak yaz aylarının en sıcak günlerinde, hafif gölge alanlarını tercih etmenizde fayda var. Yoksa narin yaprakları yanar ve dökülür. Eğer evde şakayık çiçeği yetiştiriyorsanız, pencere önünde direkt güneş ışığı alan, aydınlık bir yerde konumlandırabilirsiniz. Bunun yerine bahçede ya da balkonda yetiştiriyorsanız, yine doğrudan güneş ışığı alan bir yerde konumlandırabilirsiniz. Güneşe her ne kadar aşık olsa da, öğlen güneşine dikkat etmeniz büyük önem taşır. Bu nedenle güneşin dik açıyla geldiği saatlerde, şakayık çiçeğini korumanızda fayda var.

Saksıda Şakayık Bakımı Nasıl Olur?

Beyaz Renkli Şakayık Çiçeği

Eğer şakayıklarınızı bahçede, balkonda ya da evde saksı içinde yetiştirmek istiyorsanız, dikkat etmeniz gereken birkaç nokta bulunuyor. Bahçe toprağında sağlıklı bir şekilde yetişen şakayık çiçeğini, gerekli şartlarda bakıldığında saksıda da rahatlıkla yetiştirilebiliyor. Aşağıdaki adımları takip ettiğinizde, saksıda şakayık bakımı hakkında yeterli bilgiye sahip olacaksınız.

  • Öncelikle saksınızın bol miktarda drenaj deliklerine sahip olmasına dikkat etmelisiniz.
  • Saksıda şakayık yetiştirmek istiyorsanız, köklerini ve gövdesini çok derine ekmemenizi öneririz. 
  • Bazen saksılar da kurur. Yaz mevsiminde sadece toprakları değil, saksıları da sulamanız gerekir.

Şakayık Çiçeği Çeşitleri Nelerdir?

Açılmamış Pembe Renkli Şakayıklar

Şakayık çiçeklerinin farklı çeşitleri vardır. Eğer siz de evde şakayık bakımı ya da saksıda şakayık bakımı yapmak istiyorsanız, aşağıdaki şakayık çeşitleri ile mutlaka tanışmalısınız! Bu şakayık çeşitlerini Çiçeksepeti’nde bulabilirsiniz.

Erken İzci: Çok erken çiçek açan, kırmızı tek çiçekler

Ateş Işığı: Çok erken çiçek açan, soluk pembe tek çiçekler

Karl Rosenfield: Sezon ortasında çiçek açan, büyük kıpkırmızı çiçekleri olan çift çiçekler

Norma Volz: Sezon ortasında çiçek açan; büyük, beyaz, tamamen çift çiçekler

Elsa Sass: Sezon sonunda çiçek açan; çift, saf beyaz, kamelya benzeri çiçekler

Şakayık Çiçeği Bakımı İçin Püf Noktalar

  • Şakayık bitkisi çiçeklerini açmıyorsa bunun belirli sebepleri vardır. Kökleri çok derinde kalmış olabilir, yeterli miktarda güneş ışığı almıyor olabilir, toprağındaki azot miktarı fazla olabilir. Bunlara dikkat ettiğinizde, şakayık bitkisinin çiçek açtığını görebilirsiniz.
  • Bazı durumlarda şakayık çiçeğinin yaprakları kıvrılır. Bu, bir stres belirtisidir. Su eksikliği, bir çiçek hastalığı ya da olağan dışı hava koşulları buna neden olur. Sorun düzeltildikten sonra yaprakları normal şeklini alır.
  • Şakayık tomurcukları, karıncaları çeken tatlı bir nektar salgılar. Karıncalar bitkiye zarar vermez veya çiçeklerin açılması için gerekli değildir. Ancak yine de karıncaları uzak tutmak istiyorsanız, çiçekleri bir kova su içinde nazikçe yıkamanız yeterli olur.
  • Bu narin çiçeği büyütürken, konumlandırdığınız alandaki hava akımına dikkat etmeniz gerekir. Özellikle rüzgar, şakayık çiçeğinin sevmediği bir hava olayıdır.

Yukarıdaki yazımızda, şakayık bakımı hakkında merak ettiğiniz soruların cevabını sizin için yanıtladık! Saksıda şakayık bakımı ya da evde şakayık bakımı sürecinde dikkat etmeniz gerekenleri bulacağınız bu yazımızdaki adımları uyguladığınızda, yaşam alanlarınızda bu narin ve aynı zamanda gösterişli çiçeğe yer açabilirsiniz. Renkli yaprakları ile şakayık bakımı hakkında merak ettiğiniz diğer bilgileri, aşağıdaki yazılarımızda bulabilirsiniz.

Şakayık Saksı Değişimi Nasıl Yapılır?

Şakayık Çoğaltma Rehberi: Renklere Yer Açın

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu