Çiçek Bakımı

Karanfil Nasıl Çoğaltılır? Adım Adım Karanfil Çoğaltma Rehber

Bahçenizi canlandırmak için fazla çaba gerektirmeyen küçük bir şey mi arıyorsunuz? Tam aradığınız şey bizde. Karanfiller sadece parlak ve güzel olmakla kalmaz, aynı zamanda büyümeleri de gerçekten kolaydır. Bu içeriğimizde karanfil nasıl çoğaltılır sorunun yanıtını derledik. Bahçenizde nasıl karanfil yetiştireceğinize dair bazı ipuçları ve çoğaltma püf noktaları için okumaya devam etmeniz yeterli!

Çoğu ticari karanfil yetiştiricisi, bitkiyi doğrudan karanfil tohumları ekmek yerine karanfil kesimlerinden çoğaltır. Ancak gözünüz korkmasın! En sevdiğiniz bitkinin kesimlerini yapmak ve sağlıklı bir şekilde çoğaltmak için bir profesyonele ihtiyacınız yok. Kendiniz de kolaylıkla yapabilirsiniz.

Kokulu ve kokusuz karanfilleri çeliklerden çoğaltmak oldukça kolaydır. Bunlar, yaklaşık beş çift yaprak uzunluğunda, güçlü, çiçeksiz sürgünlerin yumuşak uçlarından yapılır. Bitki hücreleri hızla bölünerek kök büyümesini teşvik ettiğinden, yaz kesimler için ideal zamandır. Bitkileri kesimlerle çoğaltmak, dağınık, eski bitkileri değiştirmenin kolay ve ucuz bir yoludur. En iyi sonuçlar için, bitkilerin solma olasılığının daha düşük olduğu sabahları ilk iş olarak kesimler yapın ve onları güçlü güneş ışığından uzak tutarak mümkün olan en kısa sürede saksıya alın.

Karanfil Nasıl Çoğaltılır?

  • Sağlıklı, çiçekli olmayan sürgünlerin üst kısımlarından 10 cm uzunluğunda kesin ve alt yarısından tüm yaprakları koparın.
  • Bir çift yaprağın gövdeyle birleştiği düğümün hemen altında keskin bir bıçakla keserek kesimler hazırlayın. Her kesimin tabanında 2 mm’lik bir kesim yapın ve en alttaki yaprak çiftini çıkarın.
  • Bir tencereye veya tohum tepsisine elenmiş çok amaçlı kompost doldurun. Kesimleri yaklaşık 10 mm derinliğe itin, yapraklar birbirine değmeyecek şekilde eşit aralıklarla yerleştirin.
  • Kompostu ıslatmak için ince bir gül ile donatılmış bir sulama kabı kullanın. Plastik bir torba ile örtün ve kök salmak için bir pencere pervazına yerleştirin. Birkaç hafta sonra, çelikler güçlü bir şekilde büyüdüğünde, büyümek için her birini ayrı ayrı saksılayın.
  • Kesimleri birkaç günde bir ortaya çıkarın. Bu, temiz havanın bitkilerde dolaşmasına izin verecek ve mantar enfeksiyonu riskini azaltacaktır. Yeni yapraklar büyümeye başladığında, kapağı kalıcı olarak bırakın.

Doğru Zamanda Karanfil Çiçeği Nasıl Çoğaltılır?

Karanfil dikmek için en iyi zaman, çok sıcak ve çok soğuk olmayan ilkbahar veya sonbahar gibi geçiş mevsimleridir. Kışın havalar tavan yapıyorsa, karanfil tohumlarınızı evin içinde filizlendirmeye başlayabilir ve sıcaklık tekrar yükseldiğinde bahçeye aktarabilirsiniz. Karanfilleri çoğlatmak için en iyi zaman ise, bitkinin çiçek açtıktan sonra tam olarak büyüdüğü yaz aylarında, genellikle haziran ayı sonlarında veya temmuz başlarından eylül ayına kadar olan zamandır. Yeni büyüme, olgun çeliklerden daha iyi köklenme kabiliyetine sahiptir; ek olarak, olgun bir dalı kesmek, enfeksiyona açık bir yaraya neden olma olasılığı daha yüksektir.

Bodur Karanfil Nasıl Çoğaltılır?

Güzel ve büyümesi çok kolay olan cüce karanfillere genellikle bordür karanfilleri veya pembeler denir. En acımasız iklimler dışında hepsinde yaygın ve dayanıklı olan bu 25 – 30 cm uzunluğundaki bitkiler, çoğu bölgede çok sayıda mevsim boyunca uzun ömürlü olarak yetiştirilebilir ve tipik olarak kendilerini yeniden tohumlayacaktır. Sınır karanfillerinin kompakt, dallanan büyüme alışkanlığı, sizin için daha az bakım anlamına gelir. Daha uzun boylu kuzenlerinin aksine, tohumdan yetiştirilen cüce karanfillerin çoğu ilk yıllarında çiçek açar. Bütün gün tam güneş sağlandığında en iyi performansı göstereceklerdir. Bodur karanfilleri çoğaltmanın en iyi yolu, büyüyen ve birbirlerini sıkıştırmaya başlayan bitkileri farklı saksılara ayırmaktır. Bundan sonra fideleri haftada bir kez sulayın, sadece toprağın yüzeyini nemlendirmeye yetecek kadar. Sulamalar arasında kurumasını bekleyin.

Karanfil Dalından Nasıl Çoğaltılır?

  • İdeal olarak, 1 yaşındaki sağlıklı bir bitkiden bulutlu bir günde kesimler alın. Kesiminizi bir düğümün yaklaşık çeyrek inç altında yapın. Kırpma muhtemelen yaklaşık 10 cm olmalıdır; dört veya beş çift yaprağı olduğundan emin olun. Her kesimi yapmadan önce, herhangi bir hastalığın bulaşmasını önlemek için makasınızı bir çamaşır suyu solüsyonunda (yaklaşık 1 kısım çamaşır suyuna 9 kısım su) sterilize edin.
  • İyi drene edilmiş, nemli, kumlu tip bir ortam kullanın – 50/50 perlit ve vermikülit karışımı veya 1 kısım turba ile 2 kısım perlit karışımı. Kesime en yakın yaprak çiftini kesin. Kesme sapını suyla nemlendirin, köklendirme hormonuna daldırın ve besiyerine yerleştirin. Hormon tozunun sapa yerleştirirken gövdeye yapışmasını sağlamak için önce kurşun kalem kullanarak toprakta bir delik açın; sonra kesmeyi yerleştirin.
  • Saksıyı küçük bir su kabındaki plastik bir torbaya koyun (yani bitkiyi alttan sulamak için) ve iyi aydınlatılmış bir alanda, ancak doğrudan güneş görmeyen bir yerde bırakın. Toprağın kurumamasını sağlayın. Bazı çeliklerin üç ay sonra kök saldığı bilinmesine rağmen, köklenme yaklaşık üç ila dört hafta içinde gerçekleşmelidir.
  • Köklenme meydana geldiğinde, merkezi yaprak düzeninden yeni büyüme görünecektir. Bunu gördüğünüzde, temiz havanın yavaşça içeri girmesini sağlamak için torbayı birkaç gün içinde yavaş yavaş açın. İyi drene edilmiş, kompost bakımından zengin toprakta bir saksıya ekin.

Karanfil Ağacı Nasıl Çoğaltılır?

Karanfil çalıları, onları diktikten sonra kendi kendilerine çoğalabilir. Bunu teşvik etmek için çalıları birbirinden yeterince uzağa dikmek önemlidir. Bitkiler birbirine çok yaklaşırsa, birbirlerinin güneş ışığını engelleyebilir ve büyümelerini etkileyebilirler. Uygun aralıklarla dikilen karanfil ağaçlarıysa doğru bakımla her yıl kendiliğinden çoğalır.

Daha fazla karanfil bakımı bilgisi ve pratik ipuçları için sitemizdeki diğer yazıları ziyaret etmeyi unutmayın!

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu