Çiçek Bakımı

Cennet Bambusu Bakımı: Asya Kıtasından Gelen Güzellik

Yaşam alanlarınıza egzotik bir hava mı katmak istiyorsunuz? Öyleyse doğru yerdesiniz! Cennet bambusu; bilimsel adıyla nandina domestica tam size göre! Cicek.com’daki bu yazımızda, sağlıklı bir cennet bambusu yetiştirmenin tüm inceliklerini öğrenebileceksiniz.

Yakın Planda Cennet Bambusu

Pembe ve kırmızı yaprakları ile göz kamaştıran cennet bambusu, Himalayalardan başlayan ve Japonya’ya kadar uzanan bir yolculuk yaşıyor. İlkbaharda çiçek açar, yaz aylarında yaprakları tıpkı bir bambuya benzer, sonbahar ve kış aylarında ise renklidir. Yani, tüm bu güzellikleri ile size ve yaşam alanlarınıza dört mevsimi yaşatıyor.

Cennet bambusu bakımı kolay bitkiler arasında yer alıyor. Yaz aylarında 30 cm uzunluğa kadar ulaşan bu bitkinin yaprakları kolay kolay dökülmüyor. Her dem yeşil kalan bitkiler arasında bulunan nandina domestica hakkında merak ettiğiniz tüm soruların cevabı yazımızda!

Cennet Bambusu Ne Anlama Gelir?

Cennet bambusu anlamı, Japonca “nanten” kelimesinden gelir. Nanten kelimesinin anlamı ise kutsal ağaçtır. İsveçli doğa bilim uzmanı Carl Peter, bitkiye nandina domestica adını verirken, Japon dilindeki orijinal isminin latince söylenişini kullanmıştır. Yapraklarının her mevsim farklı güzellikler sunması, onun zamanla cennet bambusu adını almasını sağlamıştır. Aslında diğer bambu ağaçları ile hiçbir benzerliği ve akrabalığı bulunmuyor. Çok sayıda farklı türü olan bu bitki, başlı başına farklı bir tür olarak karşımıza çıkar. 

Cennet Bambusu Nasıl Sulanır?

Üzerinde Su Damlaları Olan Cennet Bambusu

Cennet bambusu, suyu çok seven türler arasında yer alır. Bu nedenle sulamasını aksatmamanız gerekir. Bolca sulamanız gereken cennet bambusunun toprağının sürekli nemli kalmasına dikkat etmelisiniz. Yaz aylarında daha çok, kış aylarında ise daha az suya ihtiyaç duyan nandina bitkisi, doğru sulama ile uzun süre yaşar. Bitkinin saksının altının delik olması, sulama konusunda oldukça önemlidir. Fazla su, bu deliklerden akar. Eğer cennet bambusu saksı yerine bahçe toprağında ekili ise, toprağın saksıdakine kıyasla biraz daha kuru olması daha iyi olacaktır. 

Cennet Bambusu Güneş Işığını Sever Mi?

Güneş seven bitkileri saydığınızda, ilk sıraya cennet bambusunu alabilirsiniz. Cennet bambusu bol miktarda güneş ışığını seven türler arasında yer alır. İç mekanlarda pencere kenarlarında doğrudan güneş ışığının altında konumlandırabilirsiniz. Yaz aylarında sabah güneşini alan, öğleden sonra ise gölge olan yerlerde yetiştirebilirsiniz. İlkbahar aylarında da bol ışık alan yerleri tercih etmenizi öneririz. Eğer bitkinize dışarıda bakıyorsanız, sıcaklığın 12 derecenin altına düşmediğinden emin olmanız gerekir. Güneşe aşık olan bu bitki, yapraklarının renk değişiminden büyümesine kadar her süreçte güneş ışığına ihtiyaç duyar.

Cennet Bambusu Nasıl Çoğaltılır?

Saksıda Nandina Domestica

Yaprakları ile kalbinizi çalan cennet bambusu nasıl çoğaltılır merak ediyorsanız, doğru yerdesiniz! Cennet bambusunu çoğaltmanın iki yolu vardır. Bunlardan biri tohum yöntemi ile çoğaltmak, diğeri ise çelik yöntemi ile çoğaltmak. Tohum ile çoğaltma, en klasik yöntem olarak karşınıza çıkıyor. Dilediğiniz miktarda saksıya tohumları ekerek birden fazla cennet bambusu yetiştirebilirsiniz. Çelik ile çoğaltma yöntemi de bir o kadar kolay! Çiçekli olmayan yeni dalları gövdeden güvenli bir şekilde ayırarak yeni toprağa ekin. Sonrasında can suyu verin ve büyümesi bekleyin.

Cennet bambusu çoğaltma hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak için “Cennet Bambusu Çoğaltma” yazımızı ziyaret edebilirsiniz.

Cennet Bambusu Saksı Değişimi Nasıl Yapılır?

Büyümenin daha iyi bir şekilde gerçekleşmesi için en doğru yöntem saksı değiştirmektir. Peki cennet bambusu saksı değişimi nasıl yapılır? Eğer bitkinin büyümesi hızlanırsa, köklerinin sıkışmaması ve daha rahat bir şekilde gelişmesi için saksısını değiştirebilirsiniz. Saksı tercihini, mevcut saksısından bir boy büyük saksı kullanarak yapabilirsiniz. Bitkinin köklerini inceleyerek ve saksı içerisindeki durumuna göre değişim anının geldiğini anlayabilirsiniz.

Güzeller güzeli cennet bambusu saksı değişimiyle ilgili daha detaylı bilgi almak için “Cennet Bambusu Saksı Değişimi” içeriğimizi ziyaret edebilirsiniz.

Cennet Bambusu Ne Zaman Açar?

Çiçek Açmış Cennet Bambusu

Cennet bambusu ne zaman açar ve ne zaman çiçeklerini döker merak mı ediyorsunuz? O zaman hemen cevaplayalım! Nandina çiçeği ilkbahar mevsiminin sonuna doğru çiçek açar. Bu çiçekler yukarıya doğru salkımlar şeklinde kendini gösterir. Küçük taneler halinde açan çiçekler, sonbahara yaklaştıkça olgunlaşarak kızarır. Sonbaharda cennet bambusu yapraklarını döker ancak kırmızı meyveleri andıran çiçekleri hala yerinde kalır. Bu meyvemsi çiçekler, özellikle hayvan dostlarınız için oldukça zararlıdır. Zehirleyici etkisi bulunan çiçekleri ile cennet bambusunu sevimli dostlarınızın ulaşamayacağı bir yerde yetiştirmenizi öneririz.

Cennet Bambusu Bakımı Püf Noktaları

  • Cennet bambusu bakımı için sulamanın önemi oldukça büyük. Kış aylarında evinizi ya da ofisinizi ısıttığınız için saksının içindeki sular buharlaşır. Bu durumun önüne geçmek için saksının altına su ve küçük taşlarla dolu bir kap yerleştirebilirsiniz.
  • Nandina bitkisi için saksı değişimi sırasında toprağın kuru olması önemlidir. Islak toprakla saksı değişimi yapmak, köklerine zarar verecektir.
  • Cennet bambusu büyüdükçe yapraklarının rengi kırmızıdan yeşile döner. En sonunda ise mor renk alır ve dökülürler. Yaz ayında yeşil olan yapraklar kış aylarına doğru kızarır.
  • Bitkiye ilkbaharda ve sonbaharda gübre takviyesi yapabilirsiniz. İlkbahar aylarında yaptığınız gübreleme işlemi, çiçeklenmesini ve kırmızı meyveler vermesini kolaylaştırır.
  • Nandina çiçeği budanmayı sever. Özellikle alt dallarında büyüyen yaprakları keserek 1-2 yaprak kalacak şekilde budayabilirsiniz.

Bonnie cennet bambusu bakımı hakkında sulamadan saksı değişimine kadar birçok bakım aşamasını öğrendiniz. Şimdi sırada yaşam alanlarınızı bu kırmızı yapraklı güzel bitki ile süslemeye geldi!

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu