Çiçek Bakımı

Kasımpatı Bakımı: Gösterişli Krizantemler İçin En İyi Rehber

En çok merak edilen sorularla kasımpatı bakımı hiç olmadığı kadar kolay! Soruların cevaplarını ve pratik krizantem çiçeği bakımı yöntemlerini rehberimizi okuyarak keşfedin!

Kasımpatı, sonbahar bolluğunun en renkli sembolüdür. Bu otsu ve dayanıklı çok yıllık bitki, sonbahar manzaranıza muhteşem bir renk patlaması yaşatmanın en kolay yolu olabilir! Biraz ilgi ve birkaç basit ipucu ile mevsimlerin değişimini doyasıya kutlamanızı sağlayacak, rengarenk bir sonbahar krizantem bahçesine sahip olabilirsiniz. Gelin en pratik kasımpatı bakımı yöntemlerini birlikte keşfedelim!

Kasımpatı Ne Demek?

Kasımpatı çiçeği özellikleri, çiçeğin bu şekilde isimlendirilmesinin de sebebidir. Renkli çiçeklerin çoktan solduğu ya da öldüğü kasım ayında aniden açmasıyla adının tam olarak hakkını veren bu çiçek, anlamı bakımından da oldukça özeldir.  Kasımpatı, hem hüznü hem de umudu temsil etse de çoğumuz için çok özel bir anlamı daha var. Atatürk’ün en sevdiği çiçeklerden olan krizantem, kasım aylarında Anıtkabir’i de süslüyor. Böylece Krizantem çiçeği anlamı Atatürk severlerin hayatında ayrı bir yere sahip.

Kasımpatı Çiçeği Anlamı Nedir?

Sonbahara baharı getiren kasımpatı çiçeği, renklerine göre farklı anlamlara sahiptir. Beyaz krizantem, bereketi ifade eder. Sarı krizantem içten duyguları, pembe ve kırmızı krizantem sevgiyi ve tutkulu aşkı, mavi kasımpatı şansı ve mor krizantem asaleti temsil ediyor. Siz de sevdiklerinizi mutlu etmek ya da kendinizi şımartmak için kasımpatı tercih edeceğiniz zaman renklerin temsil ettiği anlamlara göre seçiminizi çok daha özel bir hale getirebilirsiniz.

Kasımpatı Çeşitleri Nelerdir?

Kasımpatılar, 40 yabani türü ve binlerce çeşidiyle en popüler çiçek ünvanını güllerle paylaşır. Krizantemler, büyüme alışkanlığı, renk ve çiçek biçiminde birçok varyasyona sahiptir. Papatyagillerden olan çiçeğin en çok tercih edilen varyetesi ise Snowball yani Kartopu olarak adlandırılan türüdür. Bu çeşit, sadece 30 cm boylanan kontrolü kolay ve çabuk şekil alan hibrit krizantemlerden biridir.

Kasımpatı Nasıl Bakılır?

Kasımpatı, ilkbaharda köklü çelikler veya küçük bitkiler olarak satılır. Evde saksıya dikerek kolaylıkla bakabileceğiniz çiçeklerdir. Mayıs sonundan itibaren tüm don riski geçtikten sonra ekerek en verimli sonucu elde edebilirsiniz. Güneşli ama korunaklı bir yerde mutlu olur. Kompost veya iyi çürümüş gübre eklenmiş, nemli fakat iyi drene edilmiş toprakta büyütülmelidir. Mevsimi geçtikten sonra, budayarak kuru ve don olmayan bir yerde saklayarak bir sonraki sezona hazırlayabilirsiniz.

Kasımpatı Ne Zaman Dikilir?

İlkbaharda krizantem dikmek, bu çok yıllık bitkiye kendini adapte etmesi için zaman verir. Kök sistemi yaz ve sonbahar boyunca güçlenir ve bu da bitkinin hayatta kalma yeteneğini artırır. İlkbaharda dikim, sonraki sezonda daha büyük bir çiçeklenme ile sonuçlanacaktır. Bazı sonbahar anneleri hemen ekilirse kışın hayatta kalabilse de, ilkbaharda ekilen kasımpatılarda bu olasılık çok daha iyidir.

Kasımpatı Tohumu Ne Zaman Ekilir?

Çoğu kasımpatı, fide şeklinde satın alınsa veya budamayla çoğaltılsa da, tohumdan krizantem yetiştirebilirsiniz. Fakat bu yöntem biraz maceralı olabilir. Çünkü birçok krizantem tohumu ana bitkiye sadık kalmaz. Yani bu, tohumdan çok farklı çiçek renkleri ve boyutlarıyla karşılaşabileceğiniz anlamına gelir. Kasımpatıların uzun bir büyüme mevsimi vardır. Ocak ayından mart ayına kadar ekim yapabilirsiniz. Fakat donma riskine karşı sera ya da kapalı balkondaki bir saksıya ekmenizi tavsiye ederiz.

Kasımpatı Çiçeği Bakımı: Püf Noktalar

  • Kasımpatı, en iyi büyüme için bile neme ihtiyaç duyar. İlkbahar, yaz ve sonbahar boyunca tutarlı sulama esastır. Kışın toprak donduğunda, ilkbahar toprağı ısıtana kadar sulamaya ara verilebilir. Sabah erken sulama yapılması önerilir. İdeal sulama yöntemi, nemi doğrudan bitkilerin tabanına uygulamaktır. Bu, nemin kalın yapraklarda sıkışmasını önler.
  • Kasımpatı çiçeği, haziran ayından itibaren açmaya başlar. Temmuz ve ağustos ayında da çiçeklenmesi devam eder. Sera ya da iyi ısınan kapalı balkonlarda çiçeklenme eylül ekim aylarına kadar sürer. Sert soğuklar geldiğinde çiçekler dökülür. Kasımpatı ne zaman açar yazımızı ziyaret ederek çiçek açan krizantem çiçeği bakımı hakkında daha fazla püf noktası keşfedebilirsiniz. 
  • Çoğaltma söz konusu olduğunda, kasımpatı dalından tutar mı sorusu aklınıza geliyor olabilir. Doğru bakımla elbette! Kasımpatı nasıl çoğaltılır yazımızı inceleyerek en pratik yöntemleri öğrenebilirsiniz.
  • Kasımpatı saksı değişimi nasıl yapılır yazımızı inceleyerek, saksı değişimine dair daha detaylı bilgi edinebilirsiniz.
  • Sonbahar mevsiminde gördüğünüz o devasa, güzel sonbahar kasımpatıları satın almak cazip gelebilir. Ancak uzun ömür açısından, daha küçük ilkbahar krizantemleri aslında daha iyi bir yatırımdır. 
  • Geç çiçek açan krizantemler, balçık bazlı bir kompostta saklanmalı ve yazın açık havada güneşli bir yerde yetiştirilmelidir. Yaz sonunda bitkileri evdeki yaklaşık 10°C’lik serin bir odaya taşıyın ve çiçeklerin açılmasını bekleyin. Bitkilerin kurumasına izin vermeyin.
  • En pratik krizantem çiçeği bakımı nasıl yapılır? Yaz aylarında düzenli olarak sulayın ve kapta yetiştirilen bitkileri ilkbahar sonundan itibaren sıvı gübre ile besleyin. Çiçek tomurcukları açılmaya başlar başlamaz beslemeyi bırakın.

Kasımpatı bakımı, krizantem çiçeği anlamı ve kasımpatı çiçeği özellikleri ile ilgili en çok merak edilen bilgileri sizlerle paylaştık. Fakat mükemmel sonuca ulaşmak isteyenler için önerilerimiz bitmedi! Krizantem çiçeği bakımına pratik öneriler ve az bilinen püf noktaları, diğer makalelerimizde keşfedilmeyi bekliyor. Farklı çiçek ve bitki bakım yazılarımızı ziyaret ederek göz alıcı çiçeklere sahip olabilir, bulunduğunuz her ortamı sağlıklı bitkilerle renklendirebilirsiniz.

İlginizi çekebilecek diğer yazılarımız:

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu