Çiçek Bakımı

Kalanşo Çiçeği Bakımı: Adım Adım Sulama, Saksı Değişimi, Budama Rehberi

Uzun ömürlü ve rengarenk çiçekleriyle kalanşo, son dönemin en popüler ev bitkilerinden. Evinize çiçek açtıracak kalanşo çiçeği bakımı rehberi ve onları mutlu etmenin ipuçları için sayfayı kaydırmaya devam edin!

Eğer sizi bakımıyla strese sokmak yerine canlı renkleriyle mutlu edecek ve zahmetsiz bir çiçek arıyorsanız; kalanşo yeni dostunuz olabilir. Çünkü büyümeleri kolay ve uzun ömürlü çiçeklere sahip. Bakımı olduğu kadar bulması da oldukça kolay bir bitki.

Muhtemelen birçok yerde gördünüz ama asla eve getirmediniz. Bugüne kadar! Sizi bunu yapmaya teşvik edecek kalanşo çiçeği bakımı ipuçlarını sizler için derledik.  

Kalanşo Çiçeği Nedir?

İngilizce adıyla Kalanchoe, Türkçeleşmiş adıyla kalanşo çiçeği; sukulent ailesine ait bir bitki türüdür. Özellikle diğer sukulentlere göre daha uzun bir çiçeklenme dönemine sahiptir. Turuncu, pembe, beyaz, sarı gibi canlı renklere sahip ve kolay açan çiçekleriyle iç mekanlara en çok yakışan bitkilerden biridir. Parlak yeşil ve dolgun yapraklar da çiçeklerinin canlı renkleriyle yarışır. Kalanşo çiçeği, bakımı kolay bir bitki olmasının yanı sıra doğru bakıldığında tekrar tekrar çiçek açar. Fakat her çiçek bakımında olduğu gibi, kalanşo çiçeğinin bakımı yapılırken de dikkat edilmesi gereken bazı püf noktaları vardır. Gelin bu ipuçlarını birlikte keşfedelim. 

Kalanchoe Çiçeği Bakımı

Göz alıcı bir güzelliğe sahip ve renkli bir sukulent yetiştirmek istiyorsanız, kalanchoe’dan başka bir yere bakmayın. Pek bitki gibi, kalanchoe de bol güneş ışığını ve iyi drene olan toprağı tercih eden nispeten el değmemiş bir türdür. Açık havada yetiştirildiği ılık hava bölgelerinde kalanchoe, iyi drene edilmiş, kumlu bir toprağa ihtiyaç duyar. Yeterince ışık alması koşuluyla sınırlı suda büyür. Bir iç mekan bitkisi olarak, kaktüs karışımı saksı toprağı en iyisidir ve parlak dolaylı ışıkla en iyi haliyle evinizi süsler. 

  1. Kalanşo çiçeğinin bakımı için en önemli nokta ışığı doğru ayarlamaktır.

Kalanşoların ne kadar güneş ışığına ihtiyaç duyduğu konusunda kafanız karışmış olabilir. Bu bitkinin ışık ihtiyacını 2 döneme ayırmak, en sağlıklı sonucu elde etmenizi sağlayacaktır. Kalanşonuzun çiçeklenme döngüsünü tetiklemek için bitkinin her gün en az 14 saat karanlıkta kaldığı bir alan yaratılmalı. Bu şekilde yaklaşık altı haftalık bir süre zarfında çiçeklenme döngüsü harekete geçecektir.

Gelelim ikinci döneme. Çiçeklenmesi başlayan bir kalanchoe’nun çiçek açması için çok fazla ışığa ihtiyacı vardır. Bu nedenle bol miktarda parlak, doğal ışık alan bir odada tutulmaları gerekir. Ancak, yaprakları yakabileceği ve çiçeklenmeyi azaltabileceği için doğrudan güneş ışığına maruz bırakmaktan kaçının.

  1. Doğru saksı ve toprak seçimi de kalanşo çiçeği bakımı için oldukça önemlidir.

Açık havada, bir kalanchoe bitkisi iyi drene edilmiş, kumlu topraklarda en iyi şekilde yetişir.

İç mekan bitkisi olarak tercih edilecek kalanşolarsa yüzde 50 saksı toprağı ve yüzde 50 kaktüs karışımı veya yüzde 60 turba yosunu ve yüzde 40 perlit gibi çok fazla nem tutmayan bir karışımda saklanmalıdır.

Uygun drenajı sağlamak ve aşırı nemli bir ortamdan kaçınmak için kalanchoe’unuzu topraktan fazla suyu çekmeye yardımcı olabilecek bir toprak çömleğe ekebilirsiniz. Drenaj deliği olmayan saksılar, kalanşoların çürümesine neden olabilir.

  1. En sağlıklı kalanchoe çiçeği bakımı, az miktarda sulamayla yapılır.

Ara sıra bitkilerinizi sulamayı unutma alışkanlığınız varsa, kalanchoe sizin için mükemmel bir seçim olabilir. Bu az ilgiyle çok mutluluk veren bitki, minimum su ile iyi çalışır ve yalnızca birkaç haftada bir (ve kış aylarında daha az sıklıkla) sulama gerektirir.

Kök çürümesini önlemeye yardımcı olmak için toprağın sulamalar arasında tamamen kurumasını sağlamanız önemlidir.

Kalanchoe etli bir bitki olduğu için yaprakları aslında su depolayabilir. Yani paniğe mahal yok; birkaç gün geç sulasanız bile kalanşonuz gayet iyi olacaktır.

  1. Sıcaklık ve nem kalanşo çiçek bakımı üzerinde etkilidir.

Ev ortamınız kalanchoe için önemlidir, ancak diğer iç mekan ev bitkileri kadar seçici değildir. Genel olarak, 12 ila 27 derece arasında değişen sıcaklıklarda gelişir. Bu nedenle, onu dondan koruma dışında uygun iç ortam ortamını oluşturmak için fazla bir şey yapmanız gerekmez. Kalanchoe bitkileri havadaki nem seviyesi konusunda da çok seçici değildir. Ortalama bir nem oranı, bitkinizin gelişmesi için yeterli olacaktır. 

  1. Kalanşo çiçeği budama ile çok daha bakımlı hale getirilebilir.

Bir kalanchoe bitkisinin uzamış saplarını budamak, bitkinin şeklini korumaya ve daha sağlam bir çiçeklenmeyi teşvik etmeye yardımcı olacaktır. Olgun bir kalanchoe büyüdükçe, ana bitkiye zarar verebilecek dallar üretir. Bu minik dalların, büyümek için olgun bitkinin ihtiyaç duyduğu besinleri almasına izin vermek yerine bu dalları budayabilirsiniz. Budadığınız dalları da kolaylıkla kalanşonuzu çoğaltmak için kullanabilirsiniz. Daha detaylı ve adım adım rehbere Kalanşo Nasıl Çoğaltılır? yazımızdan ulaşabilirsiniz.

Daha fazla kalanşo bakımı bilgisi ve sıkça sorulan soruların cevabı için Kalanşo Bakımı Püf Noktaları yazısını incelemeyi unutmayın!

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu