Çiçek Bakımı

Lilyum Saksı Değişimi Nasıl Yapılır?

Umudun, saflığın ve masumiyetin simgesi olan lilyum çiçekleri, diğer her bitki gibi saksı değişimine ihtiyaç duyar. Asıl önemli olan, değişim sırasında uygulanan adımlara dikkat etmektir. Cicek.com’daki bu yazımız, size lilyum saksı değişimi nasıl yapılır sorusunun cevabını verecek!

Yakın Planda Turuncu Renkli Lilyum Çiçeği

Lilyum çiçekleri, rengarenk yaprakları ve nefes kesen kokularıyla herkesi büyül. Bu güzelliğinin uzun süre devam etmesi için, sağlıklı şartlar altında büyümesi gerekiyor. Bunun için en önemli bakım aşamalarından biri ise saksı değişimi yapmak. Uygun koşullarda, doğru saksı ve kaliteli toprak ile değişim yapıldığında, lilyum çiçeklerinin yaşam süresi de artıyor. Bazen bir hastalık nedeniyle, bazen de rutin bakımlarda ilk adım olarak saksı değişimi öneriliyor. Aşağıdaki aşamaları ve püf noktalarını uygulayarak lilyum saksı değişimi nasıl yapılır sorusunun cevabını bulacaksınız!

Adım Adım Saksı Değişimi

Toprağı Değiştirilen Lilyum Çiçeği

Saksı değişim sürecinin kendi içerisinde belli adımları ve uygulama şekilleri bulunuyor. Hemen her bitkinin saksısı aynı şekilde değiştiriliyor ancak yine de lilyum saksı değişimi nasıl yapılır sorusunu doğru bir şekilde yanıtlamakta fayda var.

  • İlk olarak lilyum çiçeğini saksısından çıkararak işe başlayın. Bunu yaparken saksı üzerindeki toprağı minik bir kürek ya da kaşık yardımıyla azaltmalısınız.
  • Sonrasında ise bitkiyi toprağa en yakın olan kısımdan elinizle kavrayarak yukarı doğru çekmeniz gerekiyor. Eğer bu yöntem sonuç vermiyorsa, saksıyı ters çevirerek bitkiyi bu pozisyonda çekebilirsiniz. Her iki durumda da oldukça dikkatli davranmanızı ve çiçeğe zarar vermemenizi tavsiye ederiz.
  • Bitki saksıdan ayrıldıktan sonra köklerinde kalan toprağı temizleyebilirsiniz. Eğer köklerinde eski toprak kalırsa, yeni saksıya geçtiğinde topraktaki hastalıklar da taşınacaktır. Bu temizleme işlemini yapmak için bitkiyi hafifçe sallayabilirsiniz.
  • Kökleri temizlenen bitkiyi dikkatli bir şekilde tutarak yeni saksıya yerleştirme aşamasına geldiğinizde, saksının tam ortasına gelmesini sağlamalısınız. Toprak altında kalacak köklerin ve gövdenin, bir önceki saksı ile aynı derinlikte kalmasına özen göstermelisiniz.
  • Son olarak kalan kısmı toprakla doldurup ve elinizle düzeltebilirsiniz. Bunu yaparken üst yüzeydeki toprağı çok bastırmamaya ve sıkıştırmamaya dikkat etmelisiniz.

İşte lilyum çiçeğinin saksısını değiştirmek bu kadar kolay! 

Lilyum Çiçeğinin Toprağı Nasıl Olmalıdır?

Turuncu Renkli Lilyum Çiçekleri

Saksı değiştirirken dikkat etmeniz gereken en önemli nokta, toprak kalitesidir. Yeni toprağın yarısı torf ve perlit toprak karışımı ile hazırlanmalıdır, diğer yarısı ise bahçe toprağından olmalıdır. Lilyum çiçeğinin toprağı için kireçli ve asitli toprak kullanılmamalıdır. Lilyum, nemi seven bir bitkidir. Bu nedenle toprağı da nemli olmalıdır. Ancak bu, bol bol sulama yapmak demek değildir. Aşırı sulama çiçeğin solmasına ve çürümesine nede olacaktır. Gün aşırı sulama yapmak, lilyum bitkisine iyi gelecektir. Sulama zamanının ve miktarının sürekli aynı kalması, bitkinin sağlıklı gelişimi için oldukça önemlidir. Saksı değişiminden sonra bitkiye gerekli vitaminleri vermek daha hızlı adapte olmasına ve büyümesine olanak sağlar.

Saksı Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Boş Seramik Saksılar

Lilyum çiçeği için saksı değişiminin en temel aşamalarından biri de saksı seçimi yapmaktır. Doğru saksıyı seçmek kolay gibi görünür ancak detaylı bir süreçtir. Aşağıda yer alan önerileri inceleyerek, lilyum çiçeği için en doğru saksıyı bulabilirsiniz.

  • Mevcut saksıdan yeni saksıya geçerken, soğanın etrafında ortalama bir karış boşluk kalacak şekilde bir saksı seçmenizde fayda var. 
  • Saksının 20 cm çapında olması gerekir. Böylece lilyum çiçeği daha güçlü ve dayanıklı bir şekilde büyümeye devam edecektir. 
  • Sulama yaptıktan sonra bitkinin fazla suyu atabilmesi için drenajlı bir saksı seçmenizde fayda var. Bu saksıların altındaki delikler, topraktan süzülen fazla suları dışarı atacaktır.

Saksı Değişimi Ne Zaman Yapılır?

Polenleri Görünen Lilyum Çiçeği

Lilyum çiçeğinin saksısını değiştirmek için en uygun zaman, ilkbahar aylarıdır. Çünki lilyum, 21-25 derece arası sıcaklıklarda yaşayan ve sağlıklı bir şekilde büyüyen bir türdür. Genelde mayıs ayında çiçek açan lilyum bitkisinin saksısını değiştirmek için çiçeklerinin henüz açmadığı nisan ayını tercih edebilirsiniz. Yeni saksısına adapte olması ve çiçek vermesi için belirli bir süre gerektiğinden, tam çiçek açacağı dönemde saksı değişimi yapmak uygun olmayacaktır. 

Lilyum Saksı Değişiminin Püf Noktaları

  • Lilyum çiçeklerinin boyları 1-1,5 metreye ulaşır. Rüzgar, yağmur gibi dış etkenler nedeniyle kırılmaması için saksı değişimi sırasında bir desteğe bağlayabilirsiniz. Ayrıca saksının içerisine çubuk ekleyerek büyürken ona yaslanmasına olanak sağlayabilirsiniz.
  • Lilyumlar nemli toprak sevse de, aşırı sulama yapmak çiçeğin solmasına ve çürümesine neden olur. Gün aşırı sulama yapmak lilyum çiçeği için yeterlidir. Eğer fazla sulama nedeniyle çürüme başladıysa, saksı değişimi yapabilirsiniz.
  • Lilyum çiçeği, saksı değişimini seven çiçekler arasında yer alır. Bu nedenle yılda 1 kere saksısını değiştirebilirsiniz. Normal şartlarda 2 yılda 1 değiştirilmesi yeterli olacaktır.
  • Kış aylarında lilyum çiçeği soğuktan korunmalıdır. Bu nedenle saksı değişimi gibi işlemler, kış aylarında yapılmamalıdır. 

Güzelliği ile dillere destan olan lilyum saksı değişimi nasıl yapılır sorusunu, tüm ayrıntılarıyla yazımızda sizin için derledik. Saksı değişim zamanı geldiğinde yukarıdaki aşamaları uygulayarak, sağlıklı bir transfer süreci yaşayabilirsiniz. Süs bitkileri arasında en sevilen türlerden olan lilyum çiçeği hakkında püf noktalarına ve bakım aşamalarına hakim olmak için, aşağıdaki yazılarımıza da göz atabilirsiniz! 

Lilyum Çiçeği Bakımı: Rengarenk Çiçeklerin Sırrı

Lilyum Nasıl Çoğaltılır?

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu