Çiçek Bakımı

Ortanca Nasıl Çoğaltılır? Adım Adım Ortanca Çoğaltma Rehberi

Viktorya döneminde ortancaların gösteriş veya övünmeyi temsil ettiği düşünülüyordu. Bunun nedeni, ortancaların muhteşem çiçekler üretirken, nadiren tohum üretmeleriydi. Bu, ortanca çalılarını çoğaltmak isteyen bir bahçıvan için sorun yaratabilir. Bu nedenle, ortancaların çoğaltma tipik olarak, bazı yerlerde “çarpıcı” olarak da adlandırılan kesimlerden yapılır. Ortanca çalılarından kesimlerin nasıl kökleneceğine bir göz atalım. İşte ortanca nasıl çoğaltılır sorusunun yanıtı…

Kesimlerden Ortanca Çoğaltma

Ortancadan kesimlerin nasıl kökleneceğinin ilk adımı, kesim için bir gövde seçmektir. 

  • Erken sonbaharda, ortanca yayılımı için en az 15 cm uzunluğunda, çiçeği olmayan ve yeni büyüme olan bir sap seçin. Yeni bir büyüme sapı, eski büyümeden daha açık yeşil olacaktır. Ayrıca, ortancanın toprağa geri döndüğü daha soğuk bir iklimde yaşıyorsanız, tüm çalının yeni büyümeden oluşabileceğini unutmayın. 
  • Ortancayı çoğaltmak için bir gövde seçtikten sonra, keskin bir makas alın ve sapı kesin. bir yaprak düğümün hemen altında. Bir yaprak düğümü, bir dizi yaprağın büyüyeceği yerdir. Ortanca kesimi en az 10 cm uzunluğunda olmalı ve seçilen yaprak düğümünün üzerinde en az bir ek yaprak kümesi içermelidir. 
  • Kesimi gövdeden kesin.
  • Ardından, en üstteki yaprak kümesi dışındaki tüm kesimleri soyun. Kesimde sadece iki yaprak kalmalıdır. Kalan iki yaprağı enine ikiye kesin (uzunlamasına değil). 
  • Varsa, kesimin ucunu köklendirme hormonuna daldırın. Köklendirme hormonu ortancaları başarılı bir şekilde çoğaltma şansını artıracak olsa da, ortanca çalılarını onsuz da çoğaltabilirsiniz. 
  • Şimdi, kesimi nemli saksı toprağına yapıştırın. Tencereyi plastik bir torba ile örtün, torbanın ortanca kesiminin yapraklarına değmediğinden emin olun. Tencereyi doğrudan güneş ışığı almayan korunaklı bir yere yerleştirin.
  • Toprağın hala nemli olduğundan emin olmak için ortanca kesimini birkaç günde bir kontrol edin.

Yaklaşık iki ila dört hafta içinde, kesim köklenecek ve ortanca yayılımınız tamamlanacaktır. Ortancaların nasıl çoğaltılacağı hakkında bilmeniz gereken tek şey bu. Biraz çaba ve özenle, bahçeniz veya arkadaşlarınız ve aileniz için ortancaları çoğaltmaya başlayabilirsiniz.

Kesimleri ne zaman almalısınız?

Bazı uzmanlar, ortancaların yapraklanmaya ve çok büyümeye başladığı ilkbaharda kesimler yapılmasını tavsiye ediyor gibi görünüyor (ki bu mantıklı). Bazı bahçıvanlar, onları yaza göre daha dayanıklı kökler yetiştirecekleri kışın köklendirerek yemin ederler (ki bu da mantıklıdır). Bu nedenle, şu an itibariyle, yılın hangi zamanının en iyi olduğu konusunda bir önerim yok. En akılcı çözüm, ortancaları ilkbahar ve yaz aylarında budamak ve bu kesikleri çoğaltma için kullanmaktır. 

Su Yayılımı ile Ortanca Çoğaltma

Ortanca nasıl çoğaltılır sorunun en önemli cevap maddelerinden bir tanesi sudur. Su yayılımı son zamanlarda internette çok popüler oldu. Bununla birlikte, bazı uzmanlar, özellikle ortancalar için su yayılımı yöntemini tavsiye etemiyor. Bunun nedeni, bitkilerin daha zayıf bir kök sistemi oluşturması ve onları toprağa naklettiğinizde daha çok başarısız olma eğiliminde olabileceklerine dair bir endişe.

Su yayılımı yöntemi inanılmaz derecede basittir:

  1. Küçük bir bitki kesimi yapın.
  2. Kesimi bir bardağa yerleştirin, böylece sap suya oturacak, ancak yapraklar ve diğer parçalar suya oturmayacak (yoksa yapraklar çürüyecektir).
  3. Kökün ilerlemesini daha kolay izleyebilmeniz için şeffaf bir cam kullanın.
  4. Suyu birkaç günde bir değiştirin.
  5. Yeterli güneş ışığına yerleştirin (cam filmi sayesinde güzel, filtrelenmiş ışık alan yatak odası pencerelerini kullanıyoruz).
  6. İsteğe bağlı: biraz sıvı/jel/toz köklendirme hormonu ekleyin
  7. Sabırlı olun!

İşte, hepsi bu kadar! Güzel ortancalarımızı çoğalttığımıza göre onları şık ve güvenli yeni saksılara yerleştirme vaktimiz gelmiş demektir. Ortanca saksı değişimi yazımızı inceleyerek saksı değişimi ve saksılama hakkında pratik ve detaylı bilgiler edinebilirsiniz!

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu