Çiçek Bakımı

Mum Çiçeği Bakımı: Küçük Çiçeklerin Büyük Neşesi

Yuvarlak ve küçük çiçekleri ile popüler bitkilerinden olan mum çiçeğini, yaşam alanlarınızda görmeye hazır mısınız? Cicek.com’daki bu yazımız, mum çiçeği bakımı konusunda tüm bilgileri verecek ve bu güzel çiçek yeniden açmaya başlayacak!

Yakın Planda Pembe Mum Çiçeği

Chamelaucium, hoya ya da bilinen adıyla mum çiçeği… Yapraklarını dökmeyen bu çok yıllık bitki, Myrtaceae familyasına ait bir türdür. İğneye benzeyen yapraklarının üzerinde, balmumu benzeri bir his veren ve beş taç yaprağa sahip olan çiçekler verir. İşte adını da bu çiçeklerden alır. Çoğu zaman pembe renkte olan ancak beyaz ve mor renklerine de rastlanabilen mum çiçeği; kış sonundan ilkbahar dönemine kadar çiçek açar. Böylece en renksiz günlerde bile pembe renkli çiçekleri ile herkesin yüzünde tebessüm oluşturur. Bu yazımızda mum çiçeği bakımı konusunda bilgi sahibi olacak ve bilmeniz gereken her şeyi bulacaksınız! Hazırsanız, mum çiçeği rehberi ile karşınızdayız!

Mum Çiçeği Hangi Sıklıkla Sulanır?

Yaprakları Islak Mum Çiçeği

Güzel yaprakları ile mum çiçeği, mevcut koşullara oldukça hızlı uyum sağlayan bir çiçektir. Kuru iklimlerde çok rahat yetişir ve bu nedenle  fazla su vermenize gerek kalmaz. Nem olmayan ortamlarda daha rahat büyüyen bu çiçekler, kuraklığı iyi bir şekilde tolere eder. Bu nedenle sulama yaparken toprağının kurumasını beklemeli ve toprak kurudukça su vermelisiniz. Yaz aylarında biraz daha fazla su vermeniz gerekir. Kış aylarında ise bu miktarı azaltabilirsiniz. Çok soğuk olmayan, ılık bir su kullanarak yaz döneminde haftada bir, kış döneminde ise iki haftada bir sulamanız yeterli olur. Aynı zamanda yaz aylarında ve çok sıcak günlerde yapraklarını su spreyi ile ıslatmanızı öneririz. Böylece yaprakları nemlendirerek çiçeklerini canlandırabilirsiniz.

Mum Çiçeği Güneş Işığını Sever Mi?

Beyaz Renkli Mum Çiçeği

Her çiçek gibi mum çiçeği de güneş ışığını sever ancak ona çok da ihtiyaç duyduğu söylenemez. Doğrudan güneş ışığı almayan ama aydınlık olan ortamlarda çok rahat büyür. Sadece az miktarda bir güneş ışığı bile çiçeklerini açmasına yeterlidir. Ne çok soğuk ne de çok sıcak ortamları seven bu çiçek, ılık ortamlarda yaşar. Saksısını kendi etrafında döndürerek gövdesinin ve yapraklarının eşit düzeyde güneş ışığı almasına dikkat etmeniz gerekir. Balkon ya da bahçe gibi dış mekan ortamlarında yetiştiriyorsanız, doğrudan güneş almasında hiçbir sıkıntı yoktur. Yani güneş ışığı konusunda oldukça zahmetsiz ve kolay bir türdür.

Mum Çiçeğinin Toprağı Nasıl Olmalı?

Farklı Saksıda Farklı Topraklar

Nemli ortamları ve nemli toprağı sevmeyen mum çiçeğinin toprağı da yüksek drenaja sahip olmalıdır. Bu bitki Avustralya kıtasında daha sık görüldüğü ve yaşam alanlarının büyük çoğunluğu bu kıtada olduğu için, kumlu toprağı ayrıca sever. Kumlu toprak da zaten iyi drenaja sahip toprak karışımlarından biridir. Bununla birlikte toprağına organik madde de ekleyebilir ve beslenmelerini sağlayabilirsiniz. Eğer çiçeklenme dönemlerinin hızlı bir şekilde gerçekleşmesini istiyorsanız, ek besinlere mutlaka yer vermeniz gerekir. Kalitesi iyi olan ve tam da ona uygun bir şekilde hazırlanan toprakta, mum çiçeği oldukça uzun süre yaşayabilir ve çiçeklerini herkese gösterebilir.

Mum Çiçeği Bakımı Kolay Mıdır?

Mum Çiçeği Bakımı

Sulama sıklığı, güneş ışığına olan ihtiyacı ve toprak seçimi konusunda verdiğimiz bilgiler de göz önüne alındığında, mum çiçeği bakımı oldukça kolay ve zahmetsiz diyebiliriz! Sulama yaparken toprağının kuruduğundan, parlak ama doğrudan güneş ışığı almadığından ve drenajı yüksek bir toprak seçimi yaptığınızdan emin olduğunuzda, mum çiçeği için en uygun ortamı oluşturmuşsunuz demektir. Tüm bunlara ek olarak belli dönemlerde budama yaparak bitkinin uzun bir süre yaşamasını sağlayabilirsiniz. Çünkü budama yaptığınızda, hava dolaşımı yapmasına olanak sağlayarak gelişimine katkı sağlamış olursunuz. Oldukça basit, istekleri anlaşılır ve bakımı kolay olan mum çiçeği, aynı zamanda rüzgar gibi olumsuz hava şartlarından da korunması gereken bir bitkidir. Özellikle iç mekanlarda klima ya da vantilatör gibi cihazların önünde ya da yakınında konumlandırılmaması gerekir. Siz de birkaç püf noktası ile mum çiçeği bakımı konusunda uzman olabilirsiniz!

Mum Çiçeği Bakımı İçin Püf Noktalar

  • Mum çiçeği bakımı konusunda yapacağınız en yanlış davranış, çiçeği gübrelemek olur. Düşük besin değerine sahip topraklara alışık olan bu çiçeki, fosfor içeriği yüksek olan bir gübre ile karşılaştığında yarardan çok zarar alır. Düşük fosforlu gübreler eklenebilir ama yine de bu gübrenin köklerine ve bitkinin tabanına gelmesini önlemeniz gerekir.
  • Mum çiçeğinin çiçeklenme döngüleri genellikle 3 hafta kadar sürer. Kış aylarında da çiçek verdiği için, herkes tarafından oldukça sevilir. 
  • Mum çiçeğinin bazı kültürlerde pozitif bir simgesi vardır. Şans, zenginlik ve başarıyı temsil eder. Siz de bu simgelere inanıyorsanız, bu bitkiyi gelin buketi ya da düğün dekoru için kullanabilirsiniz. 
  • Tipik olarak, Chamelaucium bitkileri kış sonundan ilkbahar başlarına kadar çiçek açar. Çiçeklenme döngüleri genellikle üç haftaya kadar sürer. 
  • Mum çiçeğinin nemli toprak sevmediğini belirtmiştik. Sulama yaptıktan sonra saksı tabağında biriken suları dökmeniz, bu nedenle oldukça önemlidir. Aksi halde bitki suda kaldığı için çürüyecek ve ölecektir. 

Bu yazımızda, mum çiçeği bakımı hakkında merak ettiğiniz soruların cevabını sizin için verdik! Daha önce bu bitkiyle tanışmadıysanız veya yaşam alanlarınızda ona yeniden yer açmak istiyorsanız, rehber niteliğindeki bu yazımızı mutlaka okumalısınız! Mum çiçeği bakımı hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak istiyorsanız, aşağıdaki yazılarımıza göz atmalısınız! İyi okumalar dileriz!

Mum Çiçeği Nasıl Çoğaltılır? Adım Adım Mum Çiçeği Çoğaltma Rehberi

Mum Çiçeği Saksı Değişimi Nasıl Yapılır?

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu