Çiçek Bakımı

Ortanca Saksı Değişimi Nasıl Yapılır? Adım Adım Ortanca Saksı Değişimi

Ortancalar, beyaz, pembe veya mavi çiçek salkımlarının muhteşem güzelliği ile karakterize edilen, Amerika ve Asya kıtalarından gelen çalı bitkileridir. Tüm dünyada süs bitkisi olarak yetiştirilmelerine rağmen özellikle Japonya, Kore ve Çin’de popülerdirler. Bununla birlikte, ortanca bakımı toprak açısından biraz zahmetli olabilir ve bu bitkilerin ihtiyaç duydukları toprağa sahip olmadıkları için kötü durumda bulunması çok yaygındır. Peki Ortanca saksı değişimi nasıl yapılır? İşte adım adım ortanca saksı değişimi…

Bu kılavuzda, başarılı bir saksı için ortancaları saksı değiştirirken, saksı ortancalarınızın mümkün olan en iyi çiçeklenmesini sağlarken başarılı bir saksı değişimi sağlamanın ipuçlarını bulacaksınız.

Ortanca Saksı Değişimi Ne Zaman Yapılmalı?

Ortancaların saksısı ne zaman değiştirilmeli? Saksıdaki ortancaya yönelik sağlık riskini en aza indirmek için ortancanın uyku dönemine girmesini beklemeniz gereken budamanın aksine, saksı değiştirme, bitki aktif ve güçlü olduğunda en iyi sonucu verir.

Ortanca Saksısı Değiştirmek İçin En İyi Zaman

Ortancaları saklamak için en iyi zaman erken ilkbahardır. Ortanca uyku modundan çıktığında ve bunaltıcı yaz sıcaklıkları gelmeden ve onu daha fazla stres altına sokmadan önce yeni habitatına uyum sağlamak için enerjiye sahip olduğunda.

Bölgenizdeki iklim özellikle soğuk değilse, kışın sonlarında da saksı değiştirmeyi deneyebilirsiniz. Bu özellikle, onları gençleştirmek için büyük ölçüde budanmış kötü durumdaki ortancaları saksı değiştirirken önerilir.

Bitkinin yeni ortama adapte olması daha uzun sürecek, ancak bunun karşılığında budama daha az zarar verecek ve kök sistemi o kadar acı çekmeyecek.

Ortanca Saksı Değişimi İçin Araçlar

  • Keskin ve dezenfekte edilmiş aletler (gerekirse bazı kesimler ve küçük düzeltmeler)
  • Bir kürek ve bahçe eldivenleri
  • Drenaj delikleri olan bir saksı
  • Drenajı kolaylaştırmak için yeni saksınızın altını kaplayacak küçük taşlar (isteğe bağlı – Ortancalar için iyi bir alt tabaka ve iyi bir saksı seçerseniz, alt kısımdaki taşlara gerek yoktur)
  • Ortancalar toprağı
  • Ortancalar gübresi
  • pH metre, toprak pH’ını kontrol etmek için

Ortancalar Nasıl Yeni Saksıya Nakledilir?

  • Ortancalar asidofilik bitkilerdir, yani düzgün gelişmek için asidik topraklara ihtiyaçları vardır. Ortancanın yerleştirildiği toprağın pH’ı 5,5 ile 6,5 arasında olmalıdır, aksi takdirde bitki besinlerini almakta zorlanır ve kloroz belirtileri ortaya çıkar.
  • Saksı ortancalarının yeni ortama hızla adapte olması için ihtiyaç duyacağı besinler açısından zengin olacak yeni bir asitli topraktan başlamak tavsiye edilir. Değişimin stresini en aza indirmeye ve bir sonraki çiçeklenmeyi destekleyen iyi bir adaptasyon sağlamaya çalışıyoruz. Bu nedenle, saksıdaki ortancalarınıza, saksı değiştirme sırasında kök enfeksiyonlarını önlemek için kaliteli asidik, steril veya iyi ticari kalitede bir toprak sunun.
  • Uygun çiçeklenme, ortancaların önceki aşamalarda beslendiği toprağın pH’ına bağlıdır. En iyi uygulama, ortancalarımızın toprağının pH’ını periyodik olarak ölçmek ve gerekirse ayarlamaktır.
  • Saklamak istediğiniz ortanca çeliklerini, fidanlarını veya saksı ortancalarını alın. Bitkileri topraktan çekmeniz gerekiyorsa, köklerine zarar vermemek için çok dikkatli yapın. Eski bitkiler olduğu için çok kalabalıklarsa mümkün olduğunca elinizle ve dikkatli bir şekilde gevşetmeye çalışın.
  • Ayrıca ortancaları saksı değiştirirken ortancaların iyi durumda olduğundan ve toprağın iyi durumda olduğundan emin olun. Çürük olduğunu görürseniz veya şüphelenirseniz, kötü durumda olan kısımları budamanız ve bitkiyi birkaç gün sulamamanız, mantar veya başka parazitler olduğunu görür veya düşünürseniz uygun bir ilaçlama yapmanız gerekecektir. 
  • Bitkiyi yeni toprağına koyun ve köklerini ve gövde tabanını toprakla kapatmayı unutmayın. Saksının bir öncekinden daha büyük olması gerektiğini unutmamak ve ilk birkaç gün gölgede bırakmak bitkinin güneşe alışırken stres yapmaması için önemlidir.
  • İlk günlerde nemi koruyun, sık sulama yapın ancak su basmasın ve bitkiyi değil toprağı ıslattığınızdan emin olun.

Daha fazla ortanca bakım bilgisi için ortanca saksı değişiminden önce toprak pH’ı nasıl ayarlanır ve ortanca nasıl çoğaltılır yazılarına göz atabilirsiniz!

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu