Çiçek Bakımı

Papatya Saksı Değişimi Nasıl Yapılır?

Masumiyetin ve mutluluğun simgesi olan papatyalar, görünümleri ile sizi mutlu eden bakım kolaylıklarıyla da sizi üzmeyen çiçeklerdendir. Eğer papatyayı saksıda yetiştiriyorsanız, zaman zaman saksısını değiştirmeniz gerekir. Peki papatya saksı değişimi nasıl yapılır? Cevabı Cicek.com’daki bu yazımızda!

Yakın Planda Beyaz Papatyalar

Papatyalar vazoda ya da saksıda yetişebilen çiçeklerdir. Ama siz toprakta yani saksıda yetiştirmeyi seçtiyseniz, bazı durumlarda saksısını değiştirmelisiniz. Aslında papatyalar saksısı değiştirilmesi gereken çiçeklerden değildir. Ancak bazen toprağında böcekler çıkar ya da farklı hastalıklar meydana gelir. Bu durumda hem toprağını hem saksısını değiştirmeniz gerekir. Bunun gibi birçok durumla karşılaşmanız durumunda saksı değişimi yapmak için tüm adımları öğrenmenizde fayda var. Aşağıda papatya saksı değişimi adımlarını ve tüm püf noktalarını sizin için derledik!

Adım Adım Saksı Değişimi

Cam Vazoda Papatya Çiçeği

Papatyaların bakımı ne kadar kolaysa, saksı değişimi de bir o kadar kolay! Sağlıklı bir saksı değişimi yaşamanız için uygulayabileceğiniz adımları merak ediyorsanız, hadi başlayalım!

  • İlk olarak papatyayı 2 gün öncesinden sulayarak işe başlayabilirsiniz. Saksı değişiminin hemen öncesinde ya da saksı değişimi sırasında sulama yapmak bitkinin ömrünü kısaltacaktır. 
  • Bir elle papatya gövdesini sağlam bir şekilde tutarak, bir elinizle de saksıyı tutmanız gerekiyor. Sonrasında saksıyı ters çevirerek bitkinin saksıdan düşmesini sağlayabilirsiniz. Bu işlemi yaparken oldukça dikkatli olmalısınız. 
  • Çıkardığınız papatyanın köklerinde toprak olacaktır. Bu toprağı elinizle temizleyebilirsiniz. Çünkü yeni saksıda eski topraklı köklerin yaşaması zordur.
  • Bu süreçte eğer köklerinde ölü ya da çürümeye yüz tutmuş kısımlar varsa, onları da temiz ve keskin bir makas ya da bıçak yardımıyla temizleyebilirsiniz.
  • Papatyayı gövdesinden tutarak saksının tam ortasında kalacak şekilde yerleştirebilirsiniz. Mevcut derinliğinin ise bir önceki saksıdaki derinlikle aynı olmasına dikkat etmelisiniz.
  • Bitkiyi yerleştirdikten sonra saksının boşta kalan kısmını da toprakla doldurabilir ve elinizle bastırarak hafifçe düzeltebilirsiniz. 
  • Son olarak can suyunu vererek papatyanın saksısını sağlıklı bir şekilde değiştirebilirsiniz.

Saksı Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Beyaz Vazoda Papatyalar

Papatya saksı değişimin en temel noktası, saksı seçimidir. Çünkü bitkinin saksısını doğru seçmediğiniz zaman, yerine adapte olamaz ve solar. Bu nedenle sizin için doğru saksı seçme adımlarını sıraladık!

  • Papatyanın saksısını değiştirecekseniz, mevcut saksıdan bir numara büyük bir saksıya geçiş yapmanızı öneririz.
  • Papatyalar çok hızlı gelişen bitkilerdir ve boyları 25 cm’ye kadar uzar. Bu nedenle papatya saksısı genellikle büyük olmalıdır.
  • Papatya tohumları aralıklı büyümeye elverişli olduğu için saksının geniş ama çok da derin olmaması gerekir. 
  • Saksının drenajlı olması oldukça önemlidir. Böylece sulama sırasındaki fazla su, saksının altındaki drenaj deliklerinden akıp gidecektir. 

Papatya Saksı Değişimi Ne Zaman Yapılır?

Bahçede Beyaz Papatyalar

Her çiçek gibi papatyaların da saksı değişimi için belirli dönemleri vardır. Papatya çiçeğinin saksı değişimi için en uygun zaman ilkbahar aylarıdır. Tıpkı çoğaltma yaparken olduğu gibi saksı değiştirirken de ilkbahar aylarını tercih etmenizde fayda olacaktır. Genelde papatyalar yaz aylarında çiçek açmaya yani uyanmaya başladığı için, tam da bu dönemde saksı değişimi yapmanız çiçeğin adaptasyon süreci nedeni ile çiçeklerini açmayı durdurmasına neden olur. 

Saksı değişimi yaparken sadece mevsim değil, günün hava sıcaklığı ve nem koşulları da oldukça önemlidir. Ilık bir hava sıcaklığına sahip olan, kapalı ortamda saksı değiştirmeniz daha doğru olacaktır. Yukarıdaki saksı değişim adımlarına ve papatya saksı değişim zamanına dikkat ettiğinizde, sağlıklı bir transfer süreci yaşayabilirsiniz.

Saksı Değişiminden Sonra Papatya Bakımı

Toprak Saksıda Beyaz Papatyalar

En az saksı değişimi kadar dikkat edilmesi gereken bir süreç de, saksı değişimi sonrasındaki süreçtir. Saksısını değiştirdiğiniz papatyaya uygun koşulları sağladığınızda ve gerekli bakımları yaptığınızda, adaptasyon süreci de kolay olacaktır. 

Saksısını değiştirdiğiniz papatyanın toprağının nemli kalmasına dikkat etmeniz gerekir. Saksı değişiminden sonra saksıyı direkt güneş ışığına maruz bırakmamalı ve hafif gölge alanlarda konumlandırmalısınız. 1-2 hafta sonra ise bitkinin gelişimine göre normal rutine dönerek papatyayı büyütebilirsiniz. 

Papatya Saksı Değişiminin Püf Noktaları

  • Papatyalar, 2 yıllık çiçeklerdir ve aslında bu süreçte saksı değiştirmenize gerek yoktur. Ancak bu süre içerisinde sonradan yeni papatyalar türeyebilir ve bu yeni papatyaları başka saksıya alarak büyütebilirsiniz.
  • Eğer papatyayı yeni aldıysanız önce ortama alıştırmak ve 2 hafta sonrasında saksı değişimi yapmak gerekir. Çiçeğe adaptasyon süreci konusunda destek olmanız gerekir.
  • Papatyalar çok uzayabilen çiçeklerdir. Saksı değişimi sırasında yeni toprağa kökleriyle tutunana kadar, çubuk yardımıyla sapların dik durmasını sağlayabilirsiniz.
  • Bu güzel çiçek, güneş aşığı bir çiçektir. Bu nedenle genellikle balkon, bahçe ya da cam önü gibi ortamlarda gelişim gösterecektir. 

Cicek.com’daki bu yazımızda; papatya saksı değişimi nasıl yapılır sorusunun cevabını, adım adım ve püf noktaları ile sizin için derledik! Siz de yazımızdaki uygulamaları gerçekleştirerek sağlıklı bir saksı transfer süreci yaşayabilirsiniz. Eğer papatya bakımı konusunda merak ettiğiniz birçok konu varsa, aşağıda yer alan diğer yazılarımızı da okuyarak bilgi sahibi olabilirsiniz!

Papatya Bakımı: Ponpon Papatyaların Dünyasına Yolculuk

Papatya Nasıl Çoğaltılır?

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu