Çiçek Bakımı

Papatya Nasıl Çoğaltılır?

En güzel kutlamaların ve neşeli günlerin habercisi olan papatyalar, herkes tarafından sevilen çiçekler arasında yer alıyor. Papatyaların bakımı kadar çoğaltılması da bir hayli kolay! Cicek.com’daki bu yazımızda papatya nasıl çoğaltılır sorusunu cevabını bulacaksınız!

Yakın Planda Tek Papatya

Papatyalar, bakımı kolay bitki türleri arasında yer alıyor. Çoğaltılması da sadece 2 yöntem ile oluyor:

  1. Tohumla Çoğaltma Yöntemi
  2. Çelik ile Çoğaltma Yöntemi

Siz de yazımızı okuduktan sonra hangi yöntemin sizin için uygun olduğuna karar verecek ve papatyaları çoğaltarak yaşam alanlarınızda ona daha fazla yer açabileceksiniz. Öncesinde Papatya Bakımı: Ponpon Papatyaların Dünyasına Yolculuk yazımızı okuyarak papatyalar hakkında daha fazla bilgiye sahip olabilirsiniz.

Papatya Tohumu Nasıl Elde Edilir?

Papatya tohumu nasıl elde edilir sorusunun cevabı, burada saklı! Tohum elde etmek için yapabileceğiniz 2 şey var. Biri, elinizdeki papatya çiçeklerinden kendi papatya tohumunuzu toplamak. Diğeri ise, tohum satın almak. Biz, sizin için ilk yöntemi detayları ile paylaşıyoruz!

Papatyalar yaz aylarında çiçek açar ve sonbahar aylarında da solar. Solmaya başladığı dönemde papatyaların çiçeklerini kesip kurutabilirsiniz. Kuruyan papatyaların ise tohumlarını alıp temizleyerek kullanabilirsiniz. İşte papatya tohumu elde etmek bu kadar kolaydır! Şimdi sıra bu tohumla nasıl sağlıklı papatyalar yetiştirebileceğinizi öğrenmeye geldi…

Tohum Yöntemi ile Çoğaltma

Saksıda Beyaz Papatyalar

Papatya çoğaltmanın en kolay ve en sağlıklı yöntemi, tohum yöntemi ile çoğaltmadır. Aşağıdaki adımları uygulayarak papatyaları çoğaltabilirsiniz.

  • Öncelikle saksıyı toprakla doldurarak işe başlayabilirsiniz. Saksının üzerinde 2-3 cm boşluk kalacak şekilde saksıyı doldurabilirsiniz.
  • Sonrasında ise bir çubuk ya da kalem yardımıyla toprağa ekeceğiniz papatya tohumları için delikler açmalısınız. Bu delikler 4 cm derinliğinde olmalıdır. 
  • Açılan bu delikleri papatya tohumları ile doldurabilirsiniz. Tohumları ektikten sonra üzerini toprakla kapatabilirsiniz.
  • Son olarak toprağı hafif bir şekilde bastırarak düzeltebilirsiniz. Sonrasında can suyu vererek tohumların çimlenmesini bekleyebilirsiniz.

Çelik Yöntemi ile Çoğaltma

Papatya çoğaltmanın bir diğer yöntemi ise çelikle çoğaltma yöntemidir. Aşağıdaki adımları uygulayarak çelik yöntemi ile çoğaltmanın tüm aşamalarını öğrenebilirsiniz.

  • İlk önce çoğaltma yapacağınız papatyanın sağlıklı ve yetişkin olduğundan emin olmalısınız. Solmuş bir papatyadan çoğaltma işlemi yapmak doğru olmayacaktır.
  • Sonrasında papatyanın çiçekli olmayan, sağlıklı dallarından birini seçerek işe başlayabilirsiniz. Seçtiğiniz bu dalı keskin ve temiz bir bıçak ya da makas yardımıyla kesebilirsiniz.
  • Kestiğiniz dalın üzerindeki yaprakları temizledikten sonra uygun papatya toprağına dikebilirsiniz.
  • Yaklaşık 1 ayın sonunda diktiğiniz dalın toprakta kendiliğinden köklendiğini göreceksiniz. Uygun koşullarda büyüterek yeni bir papatya çiçeğine sahip olabilirsiniz.

Papatya Ne Zaman Çoğaltılır?

Su Dolu Vazoda Papatyalar

Tohum yöntemi ile çoğaltma yapmanız için en uygun ay mart ayıdır. Çünkü mart ayı, tohum ve çiçek ekme ayı olarak en ideal aydır. Bu nedenle papatya çiçeğini tohumla çoğaltacağınız zaman ilkbahar aylarında ekim yapabilir ve sonucunda sağlıklı papatyalara sahip olabilirsiniz. Mart ayında ektiğiniz bir tohum, daha kısa sürede çimlenerek çiçek verir.

Eğer çelik ile çoğaltma yöntemi yapmak istiyorsanız, bunun için en elverişli zaman da yine ilkbahar aylarıdır. Çünkü hava sıcaklığı ve nem, bitkinin büyümesi için oldukça önemlidir. Bu koşulları sağladığınızda, sağlıklı papatyalara kavuşabilirsiniz!

Papatya Çoğaltmanın Püf Noktaları

  • Papatyalar hızlı gelişim gösteren çiçeklerdir. Bu nedenle onları çoğaltmaktan çekinmenize gerek yoktur.
  • Eğer papatyadan tohum elde etmek istiyorsanız, en güzel yöntem güneşte kurutma yöntemidir. Bu yöntem ile kuruma daha sağlıklı bir şekilde gerçekleşir ve sonucu da sağlıklı olur.
  • Papatya tohumları oldukça ince yapıya sahiptir. Bu nedenle toplarken ve ekerken oldukça dikkat etmeniz gerekir.
  • Tohumları ekerken aralıklı olarak ekmenizde fayda vardır. Çünkü papatyalar sık dikildiğinde kısa ve cılız olabilirler. ince bir yapıya sahiptir. Bu nedenle toprağa sık ekilmesi önerilmez.
  • Tohum ekme işlemini kapalı bir ortamda ve ılık bir havada gerçekleştirmenizi öneririz. Çünkü bu sayede çimlenmeleri daha kolay olacaktır.

İşte tüm yöntemleri, adımları ve püf noktaları ile papatya çoğaltmak bu kadar kolay! 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu