Çiçek Bakımı

Sümbül Çiçeği Çoğaltma: Tüm Adımlarıyla Çoğaltma Rehberi

Çok yıllık bitkilerden olan sümbüller, bulundukları ortamın havasını bir anda değiştiriyor. Siz de bu güzel çiçeklere yaşam alanlarınızda daha fazla yer açmak istiyorsanız, Cicek.com’da sizin için hazırladığımız sümbül çiçeği çoğaltma rehberine mutlaka göz atmalısınız!

Mor Sümbül Çiçekleri

Sümbül çiçeği, hızlı gelişim gösteren ve rengarenk çiçeklere sahip olan bir çiçektir. Her bitki gibi zamanla büyür, gelişir ve belirli bir yetişkinlik seviyesine geldiğinde uygun yöntemle çoğaltılabilir. Sümbül çiçeğinin soğanlı yapısı, bu bitkinin tekrar tekrar çimlenmesine, filizlenmesine ve yeni sümbüller yetişmesine olanak sağlar. Bu yazımızda, sümbül çiçeği çoğaltma yöntemlerine, bu yöntemlerin uygulama adımlarına ve çoğaltma süreci boyunca dikkat etmeniz gereken püf noktalarına yer vereceğiz. Siz de bu yöntemler arasından size en uygun olanını seçerek sümbül çiçeğini çoğaltmaya başlayabilirsiniz. 

Köklerinden Ayırma Yöntemi ile Çoğaltma

Sümbül Çiçeği Çoğaltma İşlemi

Sümbül çiçeği çoğaltma için tercih edebileceğiniz yöntemlerden ilki, köklerinden ayırma yöntemidir. Sümbül çiçeği soğanlı bir bitki olduğu için, köklerinden ayırmak oldukça kolaydır. Genel olarak kökten çıkan yeni sürgünleri ayırıp, farklı bir saksıya ekme işlemi olan bu yöntemin tüm adımlarını aşağıda sizin için derledik!

  • Kış aylarında sümbül çiçeği tamamen solar. Sümbülün tamamen solmasını bekledikten sonra soğanını dikkatli bir şekilde topraktan çıkarmanız gerekir. 
  • Çıkardığınız soğan, tek bir soğan olacaktır. Bu, ana soğandır. Yanlarında ise minik minik oluşan yeni soğanlar olduğunu göreceksiniz.
  • Yanlarındaki soğanları oldukça dikkatli bir şekilde ayırmalısınız. Bunu yaparken ana soğana zarar vermemeniz gerekir.
  • Ayırdığınız tüm bu soğanları kuru bir yerde bekletmeniz gerekir. Bunu yaparken gazete kağıdına ya da temiz bir beze sarabilirsiniz. Ancak bekletmeden önce üzerindeki toprağı da iyice temizlemelisiniz.
  • Sonrasında bu soğanları kış mevsiminde yeni toprağı ile buluşturabilirsiniz. Bunu yaparken fazla derine ekmemeye dikkat etmelisiniz. Çünkü böylece soğan daha kolay bir şekilde filizlenecektir.
  • Ekim yaptıktan sonra toprağın yüzeyini çok bastırmamanız gerekir. Böylece filizler daha rahat bir şekilde toprağın yüzeyine çıkar. Can suyunu verdikten sonra çoğaltma sürecini tamamlamış olursunuz.

Tohum Yöntemi ile Çoğaltma

Tohumları Ekilen Sümbül Çiçeği

Sümbül çiçeği çoğaltma yöntemlerinden bir diğeri de, tohum yöntemi ile çoğaltmadır. Bu yöntem hali hazırda yetiştirdiğiniz bir sümbül çiçeğinden elde edeceğiniz tohumlarla da uygulanabilir. Ya da tohum satın alarak da çoğaltma işlemini gerçekleştirebilirsiniz.

  • Elde ettiğiniz ya da aldığınız tohumları bir süre bekleterek ağustos ayının sonuna kadar saklamanız gerekir. 
  • Ekme mevsimi geldiğinde sakladığınız tohumları uygun bir toprak karışımına gömmeniz gerekir. Saksı içinde 1-2 cm toprağın altına gömdükten sonra can suyu vermelisiniz.
  • Ekme işleminden sonra rüzgar alan, serin ve gölgeli bir yerde saksıyı bekletebilirsiniz. Çünkü serin ortam, çimlenme sürecini hızlandırır. 
  • Sümbül tohumu genel olarak oldukça kolay çimlenen bir tohumdur. Bu nedenle bir süre sonra tohumların çimlenmeye başladığını göreceksiniz. 
  • Çimlenme gerçekleştikten sonra saksıyı daha sıcak ve güneşli bir yere alabilirsiniz. Özellikle gelişmeye başladıkça onları ev ortamında tutmak yerine, balkon ya da bahçe gibi havadar ortamlarda büyütmelisiniz.
  • Çimlenen sümbül tohumlarının çiçeklenecek kadar büyümesi ise oldukça zaman alır. Eğer tüm bakımlarını eksiksiz bir şekilde yaparsanız 3 yıl gibi bir sürede, iyi bakılmadığı durumda ise 6-7 yılda çiçeklendiğini göreceksiniz.

Sümbül Çiçeği Ne Zaman Çoğaltılır?

Sümbül Çiçeği Soğanları

Sümbül çiçeği çoğaltma dönemi, seçtiğiniz yönteme göre farklılık gösterir. Eğer kökten yani soğandan çoğaltma yöntemini tercih ettiyseniz, bunun için en uygun zaman kış ayları olacaktır. Kasım ayının sonundan itibaren sümbül soğanını çoğaltmak için ayırabilirsiniz. Seçtiğiniz yöntem tohum ile çoğaltma yöntemi ise, tohumları çiçekler solduktan sonra alabilirsiniz. Bu da genelde sonbahar döneminin sonu olacaktır. Çünkü tohumlar bir sonraki yıl için kendini koruma altına alır ve yavrular oluşturur. Tohumları ekmek için en uygun zaman ise ağustos ayıdır. Ağustos sonunda elde ettiğiniz tohumları ekerek sümbül çiçeğini çoğaltabilirsiniz. Genel olarak çiçeklenme döneminde olan hiçbir bitki çoğaltılmamalıdır. Çünkü bu dönemde çoğaltma yapmak bitkinin çiçeklerinin solmasına ve bitkinin ölümüne neden olur.

Çoğaltıldıktan Sonra Sümbül Çiçeği Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Pembe Renkli Sümbül Çiçeği

Sümbül çiçeği çoğaltma sürecini tamamladıysanız, bakım zamanı da gelmiş demektir. Genel anlamda bakım konusunda en zahmetsiz olan türler arasında yer alır. Sümbül çiçeği, susuzluğa dayanabilen bir bitki değildir. Bu nedenle çok susuz bırakmamaya, toprağını nemli tutmaya dikkat etmeniz gerekir. Yaz aylarında haftada 2 kere, kış aylarında ise haftada 1 kere sulama yapmanız yeterlidir. Aynı zamanda sümbül çiçeği doğrudan güneş ışığına maruz kalmaktan hoşlanmaz. Bu nedenle çoğaltma işlemini yaptıktan sonra, doğrudan güneş ışığı altına yerleştirmemeniz gerekir. Tüm bunlara dikkat ettiğinizde, çoğaltma işleminden sonra bakım sürecinin de ne kadar kolay olduğunu göreceksiniz.

Sümbül Çiçeğini Çoğaltmanın Püf Noktaları

  • Tohum yöntemi ile çoğaltmayı seçtiyseniz, sakladığınız tohumları karıncalardan ve diğer böceklerden uzak tutmanızı öneririz. Böylece tohumlar hastalanmadan, uzun süre boyunca saklanabilir.
  • Bu güzel çiçeğin çoğaltma işleminden sonra çimlenmesi ve büyümesi için ortam sıcaklığının 15 derecenin altına inmemesi gerekir.
  • Tohumla yetiştirilen sümbüllere daha hızlı gelişmeleri için ayda bir doz olacak şekilde güçlendirici gübre verebilirsiniz. Ancak yine de oldukça sabırlı davranmanızda fayda var.
  • Tohum ile çoğaltma yöntemi ile karşılaştırıldığında, köklerinden ayırma yöntemi daha hızlı sonuç alabileceğiniz bir yöntemdir. Ancak köklerinden ayırma yöntemini uygularken oldukça dikkat etmeniz gerekir.

Sümbül çiçeği çoğaltma yöntemleri ve aşamaları hakkında yeterli bilgiye sahip olmak için rehber niteliğindeki bu yazımızı mutlaka okumalısınız! Güzeller güzeli sümbül çiçeği hakkında merak ettiğiniz her şeyi, aşağıda yer alan diğer yazılarımızda bulabilirsiniz.

Sümbül Çiçeği Bakımı: Baharın Habercisi

Sümbül Çiçeği Saksı Değişimi Nasıl Yapılır?

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu