Çiçek Bakımı

Sümbül Çiçeği Bakımı: Baharın Habercisi

İlkbaharın ortasında çiçek açan, bahçenizi pastel renklerle bir karnavala dönüştüren sümbül çiçeği bakımı hakkında merak ettiğiniz birçok şey olduğunu biliyoruz! Cicek.com’daki bu yazımızda, yaşam alanlarınızı süsleyen sümbül çiçeğinin tüm bakım aşamalarını bulacaksınız!

Yakın Planda Pembe Sümbül Çiçeği

Bahçenin çoğu yeni uyanırken, her yeri pastel renklerle dolduran güzeller güzeli bir çiçektir sümbül… Kokuları o kadar sarhoş edicidir ki onlara “doğanın parfümü” de denir. Botanik biliminde adı hyacinthus orientalis olan sümbül çiçeği, 16. yüzyılda Avrupa’da popüler olmaya başlamıştır. Hollandalı çiçek yetiştiricilerin dikkatini çeken sümbül, zamanla farklı türlerinin de yetiştirilmesi ile birlikte günümüzde 60’a yakın çeşidi bulunan bir çiçek haline gelmiştir. İlk türlerinin rengi soluk mavi ve mor olan bu çiçek, zamanla leylak, pembe, beyaz, kobalt mavisi, krem ve hatta kırmızı gibi renklerle karşımıza çıkıyor. Salkımlı bir yapısı bulunan sümbül çiçeğinin kokusu, herkesin başını döndürüyor.

Kokusuyla herkesi mest eden, renkleri ile içinizi neşelendiren sümbül çiçeği bakımı, adımları doğru uyguladığınızda oldukça kolaydır. Çok yıllık türlerden olan sümbüller, her yıl yeniden çiçek verirler. Topraktaki diğer çiçek soğanlarıyla da uyum sağlayan sümbül çiçeklerinin ana vatanı ise; İran, Türkmenistan ve Doğu Akdeniz bölgeleridir. Siz de bu benzersiz çiçeğe yaşam alanlarınızda yer açmak istiyorsanız, sümbül çiçeği bakımı hakkında öğrenmeniz gereken pek çok şey var demektir!

Sümbül Hangi Sıklıkla Sulanır?

Yakın Planda Mor Sümbül

Renkleri ile göz kamaştıran sümbül çiçeği, her çiçek kadar suya ihtiyaç duyar. Susuz kalmaya dayanamayan bu çiçek, bulunduğu iklim koşullarına göre sulanmalıdır. Genel olarak yaz aylarında haftada 2 kere su vermeniz yeterli olacaktır. Eğer kış aylarında düzenli olarak bir yağış durumu yoksa sulamaya devam etmeniz gerekir. Sulama yaparken dikkat etmeniz gereken en önemli nokta; suyun sadece köklere değil, toprağın her yerine ulaşacak şekilde dağılmasıdır. Aynı zamanda sulama yaparken suyun oda sıcaklığında ve iyice dinlendirilmiş bir su olmasına dikkat etmenizde fayda var. Sulama miktarınız her seferinde aynı olmalıdır. Böylece sümbül çiçeği bir rutine alışacak ve su ihtiyacını kontrol etmeniz daha da kolaylaşacaktır.

Sümbül çiçeğinin toprağı çok ıslak olmamalıdır. Bu nedenle su vermeden önce toprağını parmağınızla kontrol ederek kuru olup olmadığına dikkat etmelisiniz. Eğer toprak yeteri kadar kuruysa, sulama yapabilirsiniz. Sulama yaptıktan sonra sümbül çiçeğinin saksı tabağında su bırakmamalısınız. Çünkü fazla su, sümbül çiçeğinin çürümesine neden olur. Genel olarak sümbül çiçeğinin susuz kalmamasına dikkat etmeli ve toprağı kurudukça su vermelisiniz. Tüm bunlara dikkat ettiğinizde sümbül çiçeği bakımı için sulama işleminin ne kadar kolay olduğunu siz de göreceksiniz.

Sümbül Çiçeği Güneş Işığını Sever Mi?

Renkli Sümbül Çiçekleri

Bu güzel çiçeğin bakımında en önemli noktalardan biri, güneş ışığına olan ihtiyacını karşılamaktır. Sümbül çiçeği, doğrudan güneş ışığına maruz kalmaktan hoşlanmaz. Bu nedenle dolaylı güneş ışığına ihtiyaç duyar. Özellikle güneşin dik açıyla geldiği öğlen saatlerinde hafif gölge mekanlar onlar için daha uygundur. Bir sümbül çiçeğinin sağlıklı şekilde büyümesi için günde en az 6-8 saat aydınlık bir ortamda kalması gerekir. Bulunduğu ortamın sıcaklığının 15 derecenin altına düşmemesi oldukça önemlidir. Bu sıcaklığın altına düştüğünde sümbül çiçeklerini döker ve solar. Aynı zamanda rüzgarlı ve yağışlı ortamlarda da sümbül çiçeğini korumanız gerekir.

Her çiçek gibi güneş ışığına ihtiyaç duyan ancak fazla maruz kaldığında da solan sümbül çiçeği bakımı için oldukça hassas davranmanız gerekir. Bir ilkbahar çiçeği olan sümbül, doğru bir şekilde yetiştirdiğinizde renkleri ile yaşam alanlarınızı renklendirir ve kokusuyla size neşe verir.

Sümbül Çiçeğinin Bakımı Kolay Mıdır?

Mor Sümbül Çiçekleri

Evet! Sümbül çiçeği bakımı söz konusu olduğunda en çok dikkat edilmesi gereken su ve ışık konusuna dikkat ettiğinizde, bakımı oldukça kolaydır. Genel olarak hassas bir çiçek olan sümbül, uygun koşullar sağlandığında kolayca yetişir. İç mekanlar yerine dış mekanlarda yaşamaya daha elverişli olan sümbülleri balkon, bahçe gibi alanlarda rahatlıkla büyütebilirsiniz. Tüm bunlara ek olarak toprak ve saksı seçimine dikkat ettiğinizde de sümbül çiçeğinin tüm renkleri ile size “Merhaba!” dediğini göreceksiniz. Siz de bu güzel çiçeğe bahçenizde, balkonunuzda ya da evinizde yer açmak istiyor ancak nereden başlayacağınızı bilmiyorsanız, bakımının ne kadar kolay olduğunu öğrendiğinizde çok şaşıracaksınız!

Sümbül Bakımı İçin Püf Noktalar

  • Sümbül çiçeği için ışık miktarı oldukça önemlidir. Çok fazla güneş ışığına maruz kalırsa, yapraklarında sararmalar başlar.
  • Güneş ışığını doğrudan alması, sümbül çiçeğinin köklerini de etkiler. Çok fazla güneş ışığı alan kökler yorulur ve çiçeğin hastalanmasına neden olur.
  • Sümbül çiçeği bakımı için dikkat etmeniz gereken diğer nokta sudur. Çok fazla sulama yaptıysanız, saksı tabağına biriken suyu mutlaka boşaltmalısınız. Aksi halde bitkinin toprağında böceklenmeler başlar ve sümbül solar. 
  • Yaz aylarında sümbüllerin yaprakları ve sonra çiçekleri sararıp kuruyabilir. Saksıya dökülen yaprakları ve çiçekleri temizleyerek sümbül çiçeğine aynı koşullarda bakmaya devam edin. Sadece saksınızın rüzgar almadığına ve doğrudan güneş ışığı altında kalmadığına dikkat etmelisiniz.
  • Sümbül çiçeğinin saksısını sık sık değiştirmemek gerekir. Çünkü saksı değişimi yapmak, sümbülün büyümesini engeller.
  • Sümbül soğanları evcil hayvanlar için zehirlidir. Çünkü mide ve solunum sorunlarına ve ayrıca cilt tahrişine neden olacak bileşenlere sahiptir. Bu nedenle sümbül yetiştirirken evcil hayvanlarınızı uzak tutmanız gerekir.

Güzeller güzeli sümbül çiçeği bakımı hakkında merak ettiğiniz tüm soruların cevaplarını yazımızda sizin için derledik! Sümbül çiçeği bakımı hakkında bir rehber niteliğindeki bu yazımız, bilmeniz gereken birçok bilgiyi içeriyor. Bu güzel çiçek hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak istiyorsanız, sümbül çiçeği bakımı hakkında aşağıdaki diğer yazılarımızı da okumalısınız!

Sümbül Çiçeği Çoğaltma: Tüm Adımlarıyla Çoğaltma Rehberi

Sümbül Çiçeği Saksı Değişimi Nasıl Yapılır?

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu