Çiçek Bakımı

Afrika Menekşesi Bakımı: İpuçları ve Püf Noktaları

Ev bitkileri, iç mekanlara canlılık ve güzellik katar. Bunlardan biri de Afrika menekşesi olarak da bilinen Saintpaulia, güzel çiçekleri ve göz alıcı yapraklarıyla tanınan popüler bir bitkidir. Afrika menekşesi bakımı kolaydır ve her seviyedeki bahçıvanın yetiştirebileceği bir bitkidir. Bazı ev bahçıvanları, Afrika menekşesinin bakımı onları korkuttukları için gösterişli ve zarif Afrika menekşesini (Saintpaulia) yetiştirmekten çekinirler. Afrika menekşe bitkilerinin birkaç tuhaflığı vardır, ancak bunlar hakkında bilgi sahibi olmak ve Afrika menekşelerinin uygun bakımını yapmak, bitki yetiştirmeyi daha az korkutucu hale getirebilir.

Afrika menekşelerini nasıl yetiştireceğinizi öğrendiğinizde, dış mekan manzarası çoğunlukla kahverengi ve çıplak olduğunda parlak ve neşeli çiçekler için iç mekanlara birkaç tane ekleyebilirsiniz. Büyüyen Afrika menekşeleri çok az kapalı alan kaplıyor; gösterişli bir görüntü için onları küçük saksı gruplarında büyütün.

Su: Afrika menekşesi, suyu sever, ancak sulamayı dikkatli bir şekilde yapmanız önemlidir. Toprağın üst kısmı hafifçe kuruduktan sonra sulama yapın. Alt tabakadaki su birikmesinden kaçının, çünkü aşırı sulama kök çürümesine neden olabilir. Saksı altlığında biriken suyu mutlaka boşaltın. 

Ayrıca Afrika menekşe bitkileri su konusunda seçicidir, bu nedenle sulama yaparken Afrika menekşelerine ekstra özen gösterin. 48 saat bekletilmiş ılık veya ılık suyla sulama yapın. Tabanda su ve asla yapraklara su sıçratmayın; sadece bir damla yaprakta lekelere ve hasara neden olabilir. Doğru sulama, Afrika menekşelerinin nasıl yetiştirileceğini öğrenmenin önemli bir yönüdür. Toprak dokunuşta daha az nemli hissettiğinde su. Büyüyen Afrika menekşelerinin suda durmasına veya tamamen kurumasına asla izin vermeyin. Alttan fitil sulama bazen uygundur, ancak Afrika menekşesi bitkilerini yetiştirmeye yeni başlayanlar için en iyi uygulama olmayabilir. 

Işık: Afrika menekşesi, parlak ancak doğrudan güneş ışığından korunmuş bir ortamda yetişmeyi tercih eder. Bu nedenle, bitkinizi doğrudan güneş ışığına maruz kalmadan aydınlık bir pencere yakınına yerleştirin. Kuzey veya doğu pencere, ideal büyüme için yeterli ışık sağlar. Sıcaklık: Afrika menekşesi, sıcaklık konusunda hassastır. Optimum büyüme sıcaklığı 18-24°C arasındadır. Soğuk hava ve ani sıcaklık değişimlerinden kaçının, çünkü bitki buna karşı hassasiyet gösterebilir.  Işık çiçeklenmeyi etkiler. Koyu yeşil yaprakları olan Afrika menekşe bitkileri genellikle soluk veya orta yeşil yaprakları olanlardan biraz daha yüksek ışık seviyelerine ihtiyaç duyar. Çiçeklerin ışığa ulaşmasını önlemek için saksıları düzenli olarak çevirin. Doğru aydınlatma için, büyüyen Afrika menekşelerini güneye veya batıya bakan bir pencereden 1 metre uzağa yerleştirin. Bu ışık sekiz saat boyunca korunamıyorsa, floresan lambalarla takviye etmeyi düşünün. 

Nem: Afrika menekşesi, yüksek nem seviyelerini tercih eder. Evdeki nem oranını artırmak için bitkinizin etrafına su püskürtmek veya bir tepsinin içine su koymak gibi yöntemler kullanabilirsiniz. Ayrıca, bitkiyi bir nemlendirici cihazın yakınına yerleştirmek de faydalı olabilir. 

Toprak ve Gübreleme: En kolay Afrika menekşesi bakımı için bitkiyi doğru toprağa koyun. Özel karışımlar mevcuttur veya eşit parçalarda turba yosunu, vermikülit ve perlitten kendiniz yapın. Afrika menekşesi, iyi drene olan ve hafif asidik bir toprak karışımında yetişir. Bu bitki için özel olarak formüle edilmiş bir orkideler için toprak karışımı kullanabilirsiniz. Bitkinizi her ay düşük dozda bir sıvı gübre ile beslemek, sağlıklı ve çiçeklenmeye yatkın olmasını sağlar. Gübre dörtte bir oranında karıştırılarak her sulamada kullanılabilir. Azalan çiçeklenme ve daha solgun yaprak rengi, büyüyen Afrika menekşelerinin yeterince gübre almadığını gösterir. Harcandıklarında büyüyen Afrika menekşelerinden tutam çiçek açar. Bu, daha fazla çiçeğin gelişimini teşvik edecektir. 

Çiçek Budama: Afrika menekşesi zamanla uzayan yaprakları ve solmuş çiçekleri üzerinde birikme eğilimi gösterebilir. Bu nedenle, bitkinizin düzenli olarak bakımını yapmak için soldurulmuş çiçekleri ve fazla yaprakları kesin. Yaprakları köklerden keserken dikkatli olun ve bitkiyi zarar vermeden budayın.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu