Çiçek Bakımı

Benjamin Çiçeği Bakımı: Kolay Önerilerle Evde Bir Orman Havası

Tropik ormanları evinize taşıyacak ipuçları, benjamin çiçeği bakımı için pratik öneriler ve mutlu ficus’ların sırrı bu yazıda!

Benjamin çiçeği diğer adıyla ficus çiçeği, tek bir gövdeye ve yayılan bir gölgeliğe sahip tipik bir ağaç gibi göründüğü için evde ve ofiste yaygın olarak kullanılan bir bitkidir. Tüm popülerliklerine rağmen, ficus bitkileri titizdir. Ancak, benjamin çiçeği bakımı nasıl yapılır biliyorsanız, onu evinizde yıllarca sağlıklı ve mutlu tutmak için daha donanımlı olursunuz. 

Oval şekilli parlak yeşil yapraklarından güçlü olan Ficus Benjamin, son yıllarda en sevilen süs bitkilerinin başında geliyor. Tropikal havanın Ficus’un mükemmel büyümesine izin verdiği Güneydoğu Asya’nın nemli tropikal bölgelerinden gelen bitki, tüm dünyada ev ve ofisler arasında giderek daha popüler hale geldi. Elbette bunun birçok sebebi var. Bu sebepleri, benjamin çiçeği özellikleri nelerdir ve benjamin bitkisi bakımı için tüm püf noktalarını sizler için derledik. Hadi gelin, sevimli ve dekoratif yeşil dostunuzla ilgilenmek için tüm ipuçlarını birlikte takip edelim!

Benjamin Çiçeği Nedir?

Genellikle ficus olarak adlandırılan şey teknik olarak ağlayan bir incirdir. Kauçuk ağaçları ve incir meyve ağaçlarını da içeren Ficus bitki cinsinin bir üyesidir, ancak ev bitkileri söz konusu olduğunda, çoğu insan ağlayan bir incire (Ficus benjamina) sadece bir ficus olarak atıfta bulunur. Ficus ağaçları, büyüklüklerine bakılmaksızın ağaç benzeri şekillerini koruyabilirler, bu nedenle onları bonsailer veya geniş alanlardaki büyük ev bitkileri için ideal kılar. Yaprakları koyu yeşil veya alacalı olabilir. Son yıllarda, bazı yaratıcı fidanlıklar, bitkileri farklı biçimlerde örmek veya bükmek için esnek gövdelerinden yararlanmaya başladılar.

Benjamin Çiçeği Faydaları Nelerdir?

Süs ev bitkileri söz konusu olduğunda hepimizin aradığı güzellik ve işlevselliğin ideal bir karışımıdır. Çiçek yetiştirmeye yeni başlayanlar için de mükemmel bir seçim olan Ficus Benjamin, herhangi bir özel dikkat gerektirmez, ancak tropikal bir bitkiyi uygun şekilde beslemek ve evinizi yenilenmiş enerji ve temiz iç mekan havasıyla doldurmak için yalnızca birkaç basit numara gerektirir. Gerçekten de, Ficus Benjamin ağacının yüksek oksijen içeriği yaydığını ve formaldehit veya diğer toksinler gibi kimyasalları uzaklaştırarak iç havayı arındırdığını unutmayın.

Benjamin Çiçek Bakımı Nasıl Yapılır?

Benjamin çiçeği iç mekanda yetiştirilirken, bitkinin çevresinde nispeten yüksek nemin korunması önemlidir. Düzenli olarak buğulanma veya ficus ağacını suyla dolu bir çakıl tepsisine yerleştirmek, harika bir çözümdür. Ancak yüksek nemi severlerken aşırı ıslak kökleri sevmediklerini unutmayın. Bu nedenle sulama yaparken her zaman önce toprağın üst kısmını kontrol edin. Toprağın üst kısmı dokunulduğunda kuru hissediyorsa, bu suya ihtiyaçları olduğunu gösterir. Ayrıca bir benjamin bitkisi bakımı yaparken, onların hızlı geliştiklerini ve iyi büyümek için bol miktarda besine ihtiyaç duyduklarını unutmayın. İlkbahar ve yaz aylarında ayda bir, sonbahar ve kış aylarında ise iki ayda bir gübreleyin.

Benjamin Bitkisi Şekil Verme İçin Kolay Yöntemler Nelerdir?

Ölü veya kırık dalları kesin. Bu size ağacın gelecekteki şekli hakkında daha iyi bir fikir verecektir. Büyüme düğümünden veya birincil daldan eğik bir şekilde kesin. Bu şekilde yeni yaprakların çıkmasını teşfik edersiniz. Bitkinin üçte birinden fazlasını kesmeyin. Yeni başlayan bir bahçıvan olarak, şekillendirmede çok abartıya kaçmayın. Öncelikli hedefiniz bitkiyi sağlıklı tutmak olsun. Yumuşak dalları, görmek istediğiniz şekle sokmak kolaydır. Sitem genel olarak şöyle ilerlemeli: Zayıf veya cılız dalları düzeltin. Çirkin büyümeyi budayarak ağacın şeklini bozan dalları kesin. Son olarak, daha dolgun bir görünüm elde etmek için alt dalları gölgede bırakan yaprak ve dalları kesin. İşte bu kadar!

Benjamin Çiçeği Neden Yaprak Döker?

Söz konusu benjamin bitkisi ise konusuysa, yaprakların dökülmesi veya sararması, dairenizdeki şanssız yerleşimlerden kaynaklanır. Benjamin çiçeği ışıktan hoşlanır, elbette. Yine de, doğrudan güneş ışığının, özellikle sıcak yaz günlerinde bitki dışarıya taşınırsa, yaprakların yanmasına ve yaprak dökülmesine neden olabileceğini unutmayın. Güneşin bol olduğu bir gün, en sağlıklı benjamin bitki

yapraklarına bile zarar verebilir. Bir pencerenin yakınında tutmak ve saksıyı düzenli olarak döndürmek en iyi çözümdür. Böylece tüm yapraklar daha önce cam yüzey tarafından taranan güneş ışınlarından faydalanabilir. 

Benjamin Bitkisi Bakımı: Püf Noktalar

  • Bitki uykudayken kış aylarında budama yapın. Ölü bir dalı kesmeniz gerekirse veya ağaç tavana değdiği için acil bir dal kesimi yapmanız gerekirse, elbette bunu istediğiniz zaman yapabilirsiniz.
  • Ficus’u budarken temiz kesimler yapın. Dalların yırtılması veya parçalanması, budamadan sonra kalan yarada çürümeye ve enfeksiyona neden olabilir.
  • Dalların yanı sıra bazen bitki sahipleri kök budamasını da yapmak zorundadır. Temel kurallar benzerdir. Budama yaparken kökün üçte birinden fazlasını kesmeyin. Kökü iyice kontrol etmek için bitkiyi bir muşamba üzerine yerleştirin. Kök kütlesini gevşetin ve hasarlı kökleri kontrol edin. Hasarlı kökleri budayarak temizleyin.
  • Sıcaklık değişimlerinden kaçının Tropikal bir bitki olan Ficus Benjamin, ılık ve nemli havaya ihtiyaç duyar. İdeal sıcaklıklar 18 ila 22 derece arasında değişir, bu nedenle kışın sık sık sıcaklığı kontrol etmeye çalışın.
  • Sık sık sulayın, ancak çok fazla değil. Su söz konusu olduğunda, Ficus Benjamin oldukça tuhaf bir özellik gösterir: kök çürümesine maruz kalır. Genellikle bol sulamanın yaz aylarında (en az haftada bir kez) önerildiği sonucuna varabiliriz. Giderek daha soğuk sıcaklıklarla, sulama kademeli olarak azaltılmalıdır. Basitçe söylemek gerekirse, sıcaklıklar 10 dereceye düşerse, aylık bir sulama seansı yeterlidir.
  • Benjamin çiçeği, suyu yapraklarından içiyor! Doğru duydunuz. Herhangi bir tropik bitki gibi, benjamin bitkisi de gerekli tüm suyu hem yağmur suyundan hem de atmosferik nemden alır. Ficus yapraklarına su püskürtmek veya süngerlemek önemlidir. Böylece – tozu yıkamak ve yüzeyi cilalamak dışında – bitki mükemmel şekilde nemlendirilir. Bu özellikle kış aylarında, ev ısıtması nem seviyesini önemli ölçüde düşürdüğünde uygulanmalıdır.

Benjamin çiçeği bakımı için birçok püf noktayı birlikte keşfettik. Uzmanlığını bir sonraki seviyeye taşımak ve tüm gözleri üstüne toplayacak bir benjamin bitkisine sahip olmak isteyenler için birkaç yazımız daha var. Benjamin çiçeği çoğaltma ve benjamin çiçeği nasıl çoğaltılır makalelerimizi inceleyerek deneyimli botanikçilere taş çıkartmaya başlayabilirsiniz!

İlginizi çekebilecek diğer yazılarımız:

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu