Çiçek Bakımı

Cennet Bambusu Saksı Değişimi Nasıl Yapılır?

Cennet bambusu ya da nandina domestica. Yaşam alanlarını zenginleştirmek için son dönemde oldukça tercih edilen cennet bambusu bakımı için en önemli aşamalardan biri olan saksı değişimini merak ediyorsanız, doğru yerdesiniz. Cicek.com’daki bu yazımızda cennet bambusu saksı değişimi nasıl yapılır sorusunun cevabını bulacaksınız.

Kırmızı Yapraklı Cennet Bambusu

Bakımı oldukça kolay bitkiler arasında yer alan cennet bambusu, Asya kıtasını renklendiren bir tür. Kırmızı renkli yaprakları ile tüm dikkati üzerine çeken cennet bambusu, birkaç temel bakım aşamasından oluşuyor. Bu aşamalar arasında en çok merak edilen ise saksı değişimi oluyor. Bitkiniz için en doğru toprak ve saksı seçimini yaparak bu aşamayı eksiksiz bir şekilde tamamlayabilirsiniz. Aşağıdaki yazımızda cennet bambusu saksı değişimi nasıl yapılır, aşamaları ve dikkat edilmesi gereken püf noktaları nelerdir gibi soruları sizin için yanıtladık.

Adım Adım Saksı Değişimi

Saksıda Cennet Bambusu

Cennet bambusu, yapısı gereği saksısı sürekli değiştirilmesi gereken bitkilerden değildir. Ancak kök büyümesi ve dallarının uzaması gibi durumlarda bitkinin gelişimini sınırlamamak için saksısının değiştirilmesi gerekir. Çünkü köklerin küçük bir saksı içerisinde sıkışması, bitkinin hastalanmasına neden olur. Köklerin rahat hareket edeceği ve bu sayede bitkinin de normal bir şekilde gelişim göstereceği yeni bir saksıya geçerken yapmanız gereken aşamaları sizin için yazdık!

  • Bitkiniz büyüdüyse veya herhangi bir sebepten saksısının değiştirilmesine ihtiyacınız varsa, işe öncelikle köklerini kırmadan ve yıpratmadan mevcut saksısından çıkararak başlayabilirsiniz.
  • Her bitki gibi cennet bambusunun köklerini yüzeye çıkardığınızda, köklerinde kalan toprakları bitkiye çok fazla zarar vermeden temizlemeniz gerekir. Eski toprak ile yeni toprağın birleşmesi, bitkide olumsuz etki yaratabilir.
  • Cennet bambusunu yeni saksısına dikkatli bir şekilde yerleştirmeniz gerekir. Çünkü köklerini sert ve hızlı bir şekilde yerleştirdiğinizde, bitkinin köklerinin kopmasına ya da zedelenmesine neden olabilir ve bitkiyi küstürebilirsiniz.
  • Cennet bambusunu yeni saksısına diktiniz. Şimdi sırada sulama var. Saksıya yerleştirdikten sonra üzerini toprakla kapatıp sulama yapmanız gerekiyor. Bu ilk sulamayı yaparken saksı altındaki tabağı suyla dolduracak şekilde bir sulama yapabilirsiniz. Tabakta kalan fazla suyu ise bitkinizin çürümemesi için dökebilirsiniz.

Cennet Bambusunun Toprağı Nasıl Olmalı?

Toprağı Değiştirilen Cennet Bambusu

Saksı değişimi aşamasında bitkiyi sadece yeni bir saksıya almak yetmez, aynı zamanda toprağını da iyi seçmek gerekir. Çünkü yeni saksıda da köklerin tutunacağı ilk şey, topraktır. Peki cennet bambusunun toprağı nasıl olmalıdır?

  • Cennet bambusu bitkisinin toprağı humus açısından zengin olmalıdır. Bu sayede bitki, ihtiyacı olan besinleri topraktan alabilir.
  • Asitli bir toprak seven cennet bambusunun toprağındaki asit oranı pH 5.6 – 6.5 arasında olmalıdır. Zaman zaman asit seviyesi yükselip düşebilir, bunu yapraklarının renginden anlayabilirsiniz.
  • Cennet bambusu, toprağında yüksek nem oranını sever. Ancak yine de toprağın sürekli ıslak kalmasını istemez. Bu nedenle iri taneli kumlar ile karıştırılan bir toprak kullanılabilir. Bu, geçirgenliğini de artıracaktır.
  • Her bitki besinlerini topraktan alır. Bu nedenle toprağa zaman zaman organik besinler ile takviye yapmak gerekir.

Saksı Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Yakın Planda Boş Saksılar

Cennet bambusunun saksısını seçerken, dikkat etmeniz gereken birkaç nokta bulunuyor. Saksısının doğru seçilmiş olması, cennet bambusunun da saksı değişim sürecini normal bir şekilde tamamlamasını sağlıyor. Aşağıda saksı seçerken dikkat edilmesi gerekenleri sizin için derledik.

  • Her bitkide olduğu gibi cennet bambusu için alacağınız yeni saksının çok büyük olmaması gerekir. Seçeceğiniz saksının bir boy büyük olması, köklerinin rahat bir şekilde sığmasını sağlar.
  • Cennet bambusu nemli toprak sevse de, saksının alt kısmında fazla suyu tahliye etmek için drenaj delikleri olmalıdır. Fazla su içerisinde kalan kökler çürümeye başlayıp bitkiye zarar verecektir.
  • Bitkinin köklerinin eski saksısındaki gibi dikilmesi gerekir. Yani derinliğinin aynı düzeyde olması önemlidir. Daha derine ya da daha yüzeye ektiğinizde, kök sistemine zarar verebilirsiniz.
  • Cennet bambusunun kırmızı yaprakları ile uyumlu bir tasarıma sahip saksı seçerek, yaşam alanlarınızın dekorasyonunu da zenginleştirebilirsiniz.

Saksı Değişiminden Sonra Cennet Bambusu Bakımı

Yakın Planda Nandina Domestica

Cennet bambusu kolay büyüyen bir türdür. Bu nedenle bitki büyüdükçe saksısının da değiştirilmesi gerekir. Bitki olgunlaştıkça, büyüme hızı da azalacaktır. Böyle durumlarda 2-3 yılda bir saksının değiştirilmesi yeterli olacaktır. Cennet bambusu, birçok bitki türü gibi konumunun ve saksısının değiştirilmesinden pek hoşlanmaz. Bu nedenle saksı değişiminden sonra uyum sürecini kolaylaştırmak için bakım aşamalarını değiştirmemeniz gerekir. Sulama sıklığı, nem oranı, bulunduğu konum aynı kaldığı sürece, bitkinizin adapte olması da kolay olacaktır. Saksısı değiştikten sonra cennet bambusu hızlı gelişim gösterebilir. Böyle bir durumda hızla uzayan yapraklarını dikkatli bir şekilde budayarak köklerinin de iyi gelişmesini sağlayabilirsiniz.

Cennet Bambusu Saksı Değişiminin Püf Noktaları

  • Nemi seven bu bitkinin, toprağının da kuru olmaması gerekir. Eğer toprağınız kuruysa, sulama yöntemiyle nemlendirerek saksı değişimini gerçekleştirebilirsiniz.
  • Saksı değişiminin bir parçası da budamadır. Çünkü saksısı değişen bitki, çabuk uzayacaktır. Budama yapmak için belirli bir zamanı beklemenize gerek yoktur.
  • Eğer toprağındaki alkali seviyesi yükselirse, yapraklarında renk değişimleri meydana gelir. Böyle durumlarda toprağına çay posası, kahve telvesi gibi organik besinler dökebilirsiniz
  • Cennet bambusunun saksı değişimi için en uygun zaman, büyüme öncesi dönem olan ilkbahar aylarıdır. Bu dönemde saksısı değiştiğinde büyümesi de hızlı bir şekilde gerçekleşir.
  • Cennet bambusunun saksı değişim zamanının geldiğini anlamak için köklerini inceleyebilirsiniz. Eğer kökleri toprağın üzerine çıkmaya başladıysa, saksısına sığamıyor demektir.

Bu renkli bitkinin en önemli bakım aşamalarından olan saksı değişiminin tüm püf noktalarını yazımızda sizin için bir araya getirdik. Siz de yukarıdaki aşamalarını sırasıyla uyguladıktan ve ince noktalara dikkat ettikten sonra, sağlıklı bir saksı değişimi süreci yaşayabilirsiniz. Bakımı kolay türler arasında yer alan cennet bambusunun saksısını değiştirdikten sonra, ona yaşam alanlarınızda daha fazla yer açmak isteyeceksiniz.

Cennet Bambusu Bakımı: Asya Kıtasından Gelen Güzellik

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu