Çiçek Dekorasyon

Evinizde Mutlaka Olması Gereken Bitki Önerileri  

NASA, hava temizleyici bitkileri önerdi. Fakat gözünüz korkmasın, bu bitkileri yetiştirmek için uzay mekiğine ihtiyacınız yok. Sadece ışık, su, biraz ilgi ve püf noktalarımız yeterli! 

Günümüzün büyük bir kısmını kapalı alanlarda geçiriyoruz; bu sebeple ortam havasının kaliteli olması sağlığımız, rahatımız ve verimliliğimiz açısından büyük önem teşkil ediyor. Evlerimiz, ofislerimiz gaz, toz, buhar salınımı yapan iç hava ortam kirleticileri ile dolu. Bunların başında, uçucu organik bileşen adı verilen gazlar yayan sentetik halı ve perdeler, laminantlar, temizlik malzemeleri, iç mekan kokuları, kokulu mumlar, plastikler ve mobilyalar var. Ayrıca kapalı alanlarda içilen sigara da sağlığımızı tehdit eden diğer bir unsur. 

Ayrıca teknolojinin gelişmesiyle beraber elektromanyetik dalgalar yayan bir sürü cihaz, adeta evlerimizin vazgeçilmez birer mobilyası haline geldi. Modemler, bilgisayarlar, cep telefonları, şarj cihazları… Tüm bunlar da bulunduğumuz ortamın havasını kirletmektedir. Dünyada her yıl hava kirliliğinden yaklaşık 3 milyon insan ölmektedir; bu değer dünyadaki ölüm vakalarının yüzde 5’ini oluşturmaktadır. Tüm bunlar göz önüne alındığında iç ortam hava kalitesinin önemi daha da artmaktadır. 

NASA beni bu mention’dan çıkarın demeden neden bize bitki önerdiğini, havayı temizleyen bu 12 harika bitkinin neler olduğu, onlara nasıl bakılacağını ve evinizde nereye yerleştireceğinizi öğrenmek için okumaya devam etemniz yeterli.

NASA Araştırması

Bu bağlamda 1989 yılında NASA’nın yaptığı bir araştırmaya yüzümüzü çeviriyoruz. Aslında 32 yıllık bu araştırmanın şu günlerde tekrar bize kaynak olmasının en önemli sebebi, kendi özümüzden, yani, doğadan hiç olmadığımız kadar uzak oluşumuzun verdiği sıkışmışlık hissinden dolayıdır. Popüler basında bu çalışma çığ gibi büyüyen bir hızda yayılırken aslında tek bir bakış açısıyla paylaşılmış olduğu dikkat çekmektedir. Aynı zamanda bu çalışmayı egzajere ederek bize sunmuşlardır. NASA bu çalışmada test için 3 farklı kimyasal (uçucu organik karbonlar) kullanmıştır; benzen, formaldehit, trikloretilen. Deneyde toplam 12 farklı bitki seçilmiştir. Deney ortamına bu kimyasallar salınmış, deneyde ayrıca bitki olmadan sadece toprağın da kimyasalları azaltıp azaltmadığı ölçülmüştür.

Bu bitkiler ortamdaki benzen, formaldehit, trikloretilen, ksilen, amonyak gibi kimyasalları temizleyerek daha sağlıklı bir hava solumamıza yardımcı olurlar. Bu kimyasalların insan sağlığına olan etkileri ise cilt ve gözlerde tahriş, halsizlik, sinirlilik, baş ağrısı, solunum problemleri, astım, burun ve boğaz mukoza zarının tahrişi, kanser hastalıkları olarak sıralanabilir. NASA kapalı ortamlarda her 10 m² için bir bitkinin bulunmasını tavsiye ediyor. NASA’nın listesinde bulunan ve kimyasalları absorbe etme yeteneği bulunan bitkiler ise şu şekilde:

1. Areka Palmiyesi

Tüm bitkilerde olduğu gibi Areca Palm, biyolojik olarak karbondioksiti alıp oksijeni serbest bırakmak için tasarlanmıştır. Bununla birlikte, Areka palmiyedini diğerlerinden ayıran şey, formaldehit, ksilen ve toluen gibi tehlikeli kimyasalları ortadan kaldırarak yerleştirildiği ortamı da arındırabilmesidir.

Öneri ve Bakım: Areka palmiyesi, filtrelenmiş ışıkta iyi sonuç verir ve sık sık sulanması gerekir. Bir kişi için omuz yüksekliğinde dört bitki yeterli olacaktır.

En İyi Yerleşim: Oturma odası.

2. Paşa Kılıcı

Yılan bitkisi olarak da bilinen bitki, gece oksijen üretimi ve benzen, formaldehit, trikloroetilen, ksilen ve tolueni uzaklaştırarak havayı temizleme yeteneği ile benzersizdir.

Öneri ve Bakım: Yılan Bitkisi pencere ışığında iyi büyür ve haftalık olarak sulanması gerekir. Bir kişi için altı ila sekiz bel seviyesinde bitki tavsiye edilir. Hava geçirmez bir odada, bu bitkiler normal nefes almak için yeterli oksijen üretebilir.

En İyi Yerleşim: Yatak odası.

3. Salon Sarmaşığı

NASA tarafından öne çıkarılan salon sarmaşığı, kimyasalları ve diğer kirleticileri havadan, özellikle benzen, formaldehit, ksilen ve toluen’den uzaklaştırma yeteneği ile ünlüdür. Bununla birlikte, yüksek saflaştırma hızının yararına rağmen, bu bitki, yaprakları yutulduğunda kediler, köpekler ve küçük çocuklar için zehirlidir.

Tavsiye ve Bakım: Dolaylı ışığı tercih eder ve her hafta sulanması gerekir. Bir kişi için  yaklaşık 50 cm’lik üç adet bitki önerilir.

En İyi Yerleştirme: Herhangi bir oda, ancak evcil hayvanların veya küçük çocukların erişemeyeceği bir yerde saklayın.

4. Gerbera

Muhtemelen listedeki en güzel giriş olan gerbera papatya, genellikle bahçecilikte dekoratif bir unsur olarak kullanılır. Bununla birlikte, gerbera, benzen ve trikloretilen gibi zararlı kimyasalları uzaklaştırırken geceleri yüksek düzeyde oksijen üretme kabiliyeti ile de fark yaratır. Uyku apnesi ve solunum bozukluklarından muzdarip olanlar için faydalıdır, daha iyi bir uyku için bunu komidinin üzerinde tutabilirsiniz.

Öneri ve Bakım: Gerbera yaz, ilkbahar ve sonbahar aylarında parlak güneş ışığını, kış aylarında ise dolaylı ışığı tercih eder. Toprağı nemli tutularak düzenli olarak sulanması gerekir. Çiçeğin dekoratif doğası gereği, önerilen saksı miktarı ekicinin takdirine bağlıdır.

En İyi Yerleşim: Yatak odası.

5. Çin Herdemyeşili

Çin herdemyeşili, en yaygın ev bitkilerinden biridir ve bunun iyi bir nedeni vardır. Bu bitki, kapalı alanları benzen, formaldehit ve diğer toksinler gibi zararlı kimyasallardan arındırırken yüksek oksijen içeriği yayar. Adından da anlaşılacağı gibi, özellikle havadan zararlı kirleticileri uzaklaştırmadaki yüksek verimliliği nedeniyle Çin’de oldukça popülerdir.

Öneri ve Bakım: Çin herdemyeşili, tam gölgede iyi büyür ve sadece toprağı nemli tutmaya odaklanarak ara sıra sulanması gerekir. 

En İyi Yerleşim: Oturma odası.

6. Kurdele Çiçeği

Ev bitkisi yetiştirmeye yeni başlayanlarınız için, kurdele çiçeği bitkisi mükemmel bir seçimdir. Baskı ve kauçuk endüstrilerinde kullanılan bir solvent olan karbon monoksit ve ksilen gibi toksinlerle sessizce savaşacak. Evcil hayvanınız varsa, bu hayvanlar için toksik olmayan birkaç ev bitkisinden biridir.

Öneri ve Bakım: Kurdele çiçeği bitkisi bulunduğu ortamda başka cisimlerle temasta bulunmamalıdır. Kış aylarında bitkinin aşırı soğuktan korunarak susuz bırakılmamasına dikkat edilmelidir. Yaz aylarında ise bitkinin suya olan ihtiyacını tamamen gidermek için günde en az iki kere sulanmalıdır.

En iyi yerleşim: Yatak odası veya oturma odası.

7. Aloe Vera

Şifalı bir aloe bitkisi, güneşli bir yeri sevdiği için mutfağınızın pencere pervazına hoş bir ektir. Herhangi bir mutfak yanığını yatıştırmak için elinizin altında olan bu sulu meyve, verniklerde, zemin cilalarında ve deterjanlarda bulunan formaldehit ve benzen havasını arındıracaktır.

Öneri ve Bakım: Bu bitki güneşli bir yerde gelişecektir. Sık sulama gerektirmez, bu nedenle yeni bitki anneleri ve babaları için mükemmeldir.

En iyi yerleşim: Herhangi bir pencere pervazına veya iyi aydınlatılmış herhangi bir köşe.

8. Salon Palmiyesi

Bu, bir dizi temizlik ürününde bulunabilen amonyak seviyelerini düşürmeye yardımcı olabilecek birkaç bitkiden biridir. Tamamen büyümüş olarak satın almak pahalıdır, bu nedenle daha küçük bir tane satın almak veya tohumdan başlamak isteyebilirsiniz.

Öneri ve Bakım: Nemi seven bu bitki bol sulama ile çok mutlu olacaktır.

En iyi yerleşim: Banyo, giriş veya oturma odası. Banyoda tutulursa, nemi olduğu gibi alacağı için sulanması da kolaylaşır.

9. Dracena Marginata 

Trikloroetilen ve ksilen, bu dikenli, yavaş büyüyen bitkinin savaştığı kirleticiler arasındadır. Yapraklar, evinize bir renk parıltısı katan parlak kırmızı bir süslemeye sahiptir.

Öneri ve Bakım: Makul miktarda güneş ışığına ihtiyaç duyar.

En iyi yerleştirme: Agresif bir büyüme potansiyeline sahiptir., Bu nedenle yüksek tavanlı bir odada tutulmalıdır. Oturma odasının veya balkonun iyi aydınlatılmış bir köşesi.

10. Benjamin Bitkisi

Viktorya döneminden beri popüler olan ev bitkilerinden ağlayan incir, formaldehit, ksilen ve toluen seviyelerinin üstesinden gelmeye yardımcı olabilir.

Tavsiye ve Bakım: Değişimi sevmeyen oldukça telaşlı bitkilerdir. Ağlayan incirinizi parlak, dolaylı ışıkta cereyanlardan uzak tutun ve uzun yıllar boyunca güvenilir bir arıtıcı olacaktır.

En iyi yerleşim: Oturma odasının balkonu veya iyi aydınlatılmış bir köşesi.

11. Kasımpatı

Bu güzel çiçekler, genellikle plastiklerde, deterjanlarda ve yapıştırıcılarda bulunan amonyak ve benzen de dahil olmak üzere bir dizi toksini filtrelemeye yardımcı olur.

Öneri ve Bakım: Güneş ışığını sever, bu yüzden onu güneşlenen bir pencereye yakın bir yere koyun.

En iyi yerleşim: Mutfağınızı veya oturma odanızı krizantemle aydınlatın.

12. Kauçuk Ağacı

Kauçuk bitkileri (Ficus robusta) bakımı kolay ev bitkileri olarak yetiştirilirken, NASA tarafından yürütülen araştırmalara göre iç mekan hava kalitesini de iyileştiriyorlar. Büyük yaprakları havadaki kimyasalları emebilir ve onları parçalayarak zararsız hale getirebilir. Ekshale edilen karbondioksiti emer ve solunabilir oksijene dönüştürürler. Kauçuk bitkileri ayrıca havadaki bakteri ve küf sporlarını da yok eder.

Tavsiye ve Bakım: Kauçuk bitkileri ihmale karşı toleranslıdır ve bu nedenle bitkiler konusunda çok az deneyimi olanlar tarafından kolaylıkla yetiştirilebilir. Sulama arasında kurumasına izin verilmelidir. Kauçuk bitkileri, aşırı sulamadan daha az sulamayı daha iyi idare eder. Loş ışıkta gelişebilirler, bu nedenle çeşitli iç mekan koşullarında iyi performans gösterirler. Kauçuk bitkileri, doğru koşullar verilirse sonunda 2.5 metre uzunluğa ulaşabilir, bu nedenle büyümeleri için yer olan yere dikilmelidirler.

En iyi yerleşim: Oturma odası veya yatak odası

Tüm bu bitkiler ve çok daha fazlası için Çiçeksepeti iç mekan bitkileri kategorisine göz atabilirsiniz. Bitkilerinizi sağlıklı ve bakımlı tutmanızı sağlayacak bitki bakım ürünleri ve şık saksı modellerini de incelemeyi unutmayın!

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu