Çiçek Bakımı

Gül Saksı Değişimi Nasıl Yapılır? Adım Adım Gül Saklı Değiştirme Rehberi

Her saksı gülün hayatında, artık eski haline benzemediği bir zaman gelir. Toprak eskisi gibi nemi tutmuyor, çiçeklenme düzensiz ve en iyi ihtimalle bitkinin kökleri kabın dibinden dışarı çıkarak daha fazla yer arıyorsa saksı değişimi zamanı gelmiş olabilir. Bu içeriğimizde gül saksı değişimi adımlarını sizler için derledik.

Güller kendilerini yenileme yeteneğine sahip oldukları için sık sık saksı değişimine ihtiyaç duymazlar. Kışın birçok kökü ölür ve çürüyerek doğal kompost oluşturur. Güllerin saksı değişimine ihtiyaç duygduğunun işaretleri, genellikle çok açıktır. Çiçek açmazlar veya büyümezler, yapraklar sarı, yetersiz beslenmiş bir görünüme sahip olabilir ve ayrıca hastalığa daha yatkın olabilirler. Bunun nedeni, saksılardaki toprağın tükenmesi veya sertleşmesi ve köklerin çevresinde yeterli havalandırma olmaması olacaktır. Genel olarak, güller her üç yılda bir yeniden saksılanmaya ihtiyaç duyabilir. Ayrıca saksı değişimi, gülün fazla gelişip saksısının küçük gelmesi durumunda da gerekli olabilir.

Saksı değişimine bir alternatif arıyorsanız, güçlü bir çubuğu saksı toprağına birkaç kez saplayarak tüneller oluşturmaktır. Tünelleri kompost veya zenginleştirilmiş saksı toprağı karışımı ile doldurmanız yeterli olacaktır. Bu işlem aynı zamanda toprağı da açarak hava ve suyun içeri girmesini sağlar.

Gül Saksı Değişimi İçin İdeal Toprak Karışımı

Güller için saksı karışımı oldukça zengin olmalıdır. Toprak, fıstık kabukları, klinker külü (havalandırma için) ve gübreden oluşan özel bir saksı karışımı en iyi sonucu elde etmenizi sağlar. Üçte biri toprak, üçte ikisi kaba organik madde artı kemik unu veya süperfosfattan oluşmalıdır. Kumlu toprak kullanıyorsanız, su tutucu bir malzeme de ekleyin. Organik malzeme, fıstık kabukları, dış mekan saksı toprağı, ev yapımı kompost veya sıkıştırılmış hurma turba tuğlalarının ıslatılmasıyla elde edilen lifli malzemenin bir karışımından oluşabilir.

  • Su kaybını azaltmak için gülü yarıya kesin.
  • Saksıyı yan yatırın ve gülü gevşetin.
  • Fazla toprağı köklerden sallayın ve kırık kökleri çıkarın.
  • Saksıyı bulaşık deterjanı ile yıkayın.
  • Saksıyı yeni toprak karışımıyla yarıya kadar doldurun ve gülü toprağın üzerine yerleştirin. Toprak seviyesi (gül önceki seviyesindeki) ile saksı üstü arasında 5 cm boşluk olmalıdır.
  • Gülün etrafını yeni toprak karışımıyla doldurun, saksının kenarlarından aşağı doğru hareket ettirin ve hafifçe sıkılaştırın. Tüm köklerin saksı toprağı ile kaplandığından emin olun.
  • Yüzeyi malçla örtün. Bu, toprağı serin tutar ve günlük sulamanın toprağı sıkıştırmasını önler.
  • İyice sulayın, böylece drenajı kontrol edin.
  • Gülü yaklaşık bir hafta boyunca (ya da yerleştiğini hissedene kadar) tam güneşten uzak tutun.

Adım Adım Gül Saksı Değişimi

  • İlk önce yeni pozisyonu hazırlayın. En az 50 cm derinliğinde bir çukur kazın ve çukurdan çıkan toprağa kompost, kemik unu veya süperfosfat karıştırın. 
  • Birkaç gül ekilecekse, tek tek delikler yerine bir yatak hazırlamak daha iyidir.
  • Deliği suyla doldurun, fazla suyun boşalmasına izin verin ve ardından yeni toprağı deliğe dökün.
  • Gülü veya gülleri yarı yarıya kesin.
  • Bir küreğin sivri tarafını, çalının merkezinden yaklaşık 20 cm uzakta, her bir gül çalısının etrafında tam bir daire çizecek şekilde zemine doğru itin. Bu, zemini gevşetmek ve ankraj köklerini kesmek içindir. Bu kökler kesildikten sonra küreği içinde kaydırın ve gülü dikkatlice yerden kaldırın.
  • Ciddi bir direnç varsa, bu, bazı büyük köklerin kesilmediği anlamına gelir. Çalıyı serbest bırakmak için çekmek yerine, kökleri temiz bir şekilde kesmek için küreği kullanın.
  • Köklerdeki toprağı silkeleyin, kırık kökleri ve ölü odunları budayın ve mümkünse gülü hemen yeni yerine dikin.
  • Gül soğanlarını toprak seviyesinde dikin, toprağı sıkın ve iyice sulayın. Haftalık sulama ile takip edin.

Bu işlemleri takip ettiğiniz gül büyümeye başlayacak, ancak yapraklar yeni çiçeklere yol açmayacak ve temmuz ayında budamaya ihtiyacı olacaktır. Daha fazla gül bakımı ipucunu öğrenmek için Gül Çiçeği Bakımı: Pratik Sulama, Saksı Değişimi ve Budama Rehberi yazımızı ziyaret etmeyi unutmayın!

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu