Çiçek Bakımı

Japon Gülü Saksı Değişimi Nasıl Yapılır?

Bakımı ve çoğaltılması kolay bitkiler arasında yer alan Japon gülünün en önemli bakım aşamaları arasında saksı değişimi geliyor. Peki Japon gülü saksı değişimi nasıl oluyor? Cicek.com’daki yazımızda, bu sorunun cevabını bulacaksınız!

Yakın Planda Pembe Japon Gülü

Renkli ve görkemli yaprakları ile Japon gülü, görünümüyle herkesi büyüleyen çiçeklerdendir. Hem bu kadar güzel görünen hem de bakımı bu kadar kolay olan Japon gülü, saksı değişim sürecinde de zahmetsiz bir bitkidir. Her bitki gibi Japon gülünün de zaman zaman saksısının değişmesi gerekiyor. Çünkü Japon gülü de hızlı gelişen bitkiler arasında yer alıyor. Boyu ve kökleri hızlı gelişen bu çiçeğin daha sağlıklı bir şekilde gelişebilmesi için saksısının değiştirilmesi gerekiyor. Bazen de bitkinin toprağında meydana gelen böceklenme gibi hastalıklar da, saksı değişim sürecini hızlandırıyor. Bu yazımızda Japon gülü saksı değişimi adımlarını, toprak ve saksı seçiminde dikkat edilmesi gerekenleri ve püf noktalarını bulacaksınız. Yazımızı okuduktan sonra saksı değişim sürecinin aslında ne kadar pratik olduğunu anlayacaksınız.

Adım Adım Saksı Değişimi

Japon Gülü Saksı Değişimi Toprağı

Japon gülü saksı değişimi, belirli aşamaların uygulanması ile gerçekleştirilebilir. Aşağıda yer alan adımları sırasıyla ve doğru bir şekilde uygulayarak, başarılı bir saksı değişim süreci yaşayabilirsiniz.

  • İlk aşamada Japon gülünü mevcut saksısından çıkarmanız gerekir. Bunu yaparken oldukça nazik bir şekilde hareket etmenizde fayda var. 
  • Küçük bir kürek kullanarak ya da ellerinizle Japon gülünün köklerinin etrafındaki toprağı kazımanız ve azaltmanız gerekir. Bir süre sonra bitkinin köklerini göreceksiniz.
  • Köklerini gördükten sonra bir elinizle saksıyı tutarken diğer elinizle Japon gülünü köklerine en yakın olan gövde kısmından tutup çekmeniz gerekir.
  • Japon gülünü saksıdan çıkardıktan sonra, köklerinde bir miktar toprak kaldığını göreceksiniz. Bu toprağı temizleyerek yeni toprak ile buluşmasını engellemelisiniz. Aksi halde toprakta yer alan böcekler ya da olası bir hastalık, yeni saksıya geçmeyecektir.
  • Japon gülünün toprağını temizlerken köklerine temas etmemeye özen göstermelisiniz. Çünkü köklerine dokunduğunuzda bitki küsebilir ve gelişimini durdurabilir.
  • Yeni saksıyı düz bir zemine yerleştirdikten sonra, saksının 3’te 1’ini toprak ile doldurabilirsiniz.
  • Köklerini temizlediğiniz Japon gülünü saksının tam ortasına yerleştirebilirsiniz. Çiçeğin toprak içindeki derinliğinin, eski saksıdaki derinlik ile aynı olmasına dikkat etmelisiniz.
  • Saksıya yerleştirirken bir elinizle saksıyı, diğer elinizle Japon gülünü tutmanız gerekir. Yerleştirdikten sonra kalan kısımları toprakla doldurabilirsiniz.
  • Japon gülünü yeni saksıya yerleştirdikten ve saksıyı toprakla doldurduktan sonra, üst kısımları elinizle düzleştirebilirsiniz.
  • Saksı değişimini tamamlayan Japon gülüne yeni saksısına hızlı adapte olması için bir miktar su verebilirsiniz.

İşte Japon gülü saksı değişimi aşamaları bu kadar kolay!

Japon Gülünün Toprağı Nasıl Olmalıdır?

Japon Gülü Toprağı

Japon gülü, toprak konusunda çok seçici bir bitki değildir. Herhangi bir bahçe toprağında ya da hazır topraklarda kolayca yetişir ancak yine de bitki besini vermek gerekir. Genel olarak humus açısından zengin olan toprakları seven Japon gülü için bu toprağı ev ortamında hazırlamak da mümkündür. Bunun için elinizde bulunan bahçe toprağına yaprak çürüntüsü, kompost, kil, yanmış çiftlik gübresi ekleyebilirsiniz. Böylece besin değeri açısından oldukça zengin bir toprak elde edersiniz. Eğer böyle bir toprak karışımını elde etmekte zorlanıyorsanız, bahçe toprağı yerine tropikal toprak karışımlarını tercih edebilirsiniz.

Saksı Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Japon Gülü Saksıları

Japon gülü saksı değişimi aşamalarından belki de en önemlisi, saksı seçimini doğru yapmaktır. Aşağıdaki noktalara dikkat ederek, saksı değişimi sırasında Japon gülü için en doğru saksıyı bulabilirsiniz.

  • Güzelliği ile herkesi kendine hayran bırakan Japon gülünü yeni saksısına taşırken, seçtiğiniz yeni saksının 1 ya da 2 numara büyük olması gerekir. Çünkü Japon gülü, köklerinin yayılma eğilimi göstermesi ile bilinir. Daha büyük bir saksı seçerek, köklerinin daha rahat hareket etmesini ve bitkinin büyümesini kolaylaştırabilirsiniz.
  • Japon gülü, suyu seven bir bitkidir. Ama bu, çiçeğin toprağının sürekli su içinde kalması demek değildir. Bu nedenle seçeceğiniz saksının drenaj deliklerine sahip olması gerekir. Böylece fazla su, bu deliklerden süzülerek gider. Ayn zamanda saksının tabağının da olması gerekir. Fazla suyu takip etmek böylece daha da kolaylaşır.
  • Bu güzel çiçeğin yeni saksısının, mevcut saksı ile hemen hemen aynı derinliğe sahip olması gerekir. Japon gülünün kökleri derine doğru değil, yanlara doğru yayılır. Bu nedenle bitkinin yeni saksıya adapte olması için derinliğin aynı olması önemlidir. Bu derinlik aynı zamanda bitkinin köklerinin güneş ile olan mesafesini de etkiler. Güneşi seven Japon gülü, köklerinin de güneş ışığı almasını ister.

Japon Gülünün Saksısı Ne Zaman Değiştirilir?

Japon gülünün toprağı her yıl değiştirilmelidir. Bu nedenle toprağı değiştirilirken saksı değişimi de yapılabilir. Ancak bunun için belirli dönemleri beklemek gerekir. Japon gülü ilkbahar aylarında çiçek açar. Çiçeklenme dönemi başlamadan önce saksısını değiştirmeniz daha doğru olur. Bu nedenle Japon gülünün toprak değişimi için en uygun zaman, erken ilkbahar dönemidir. Bu dönemde mevsim sıcaklığı, havadaki nem oranı ve hava koşulları Japon gülünün yetişmesi için elverişlidir.

Japon Gülü Saksı Değişiminin Püf Noktaları

  • Japon gülünün kökleri yayılma eğilimi gösterir. Bu nedenle en az 35-40 cm çapa sahip saksılar tercih etmeniz gerekir.
  • Japon gülünü bahçe toprağı yerine saksıda yetiştirecekseniz, toprağının geçirgen özelliğe sahip olmasına dikkat etmelisiniz. İyi süzülmüş bir saksı toprağı, işinizi görecektir.
  • Saksı değişiminden sonra küstüm çiçeğini günde birkaç saat güneş altında tutmanız gerekir. Çünkü güneş ışığı, küstüm çiçeğinin gelişimi ve yeni yerine adapte olması için önemlidir.
  • Japon gülünün saksısını değiştirirken, köklerini de budayabilirsiniz. Ancak bunu yaparken oldukça dikkat etmelisiniz. Aksi halde köklerine zarar verebilirsiniz.

Japon gülü saksı değişimi konusunda rehber niteliğindeki bu yazımızı okuyarak bilgi sahibi olabilirsiniz. Yukarıdaki adımları doğru uyguladığınızda, toprak ve saksı seçimine dikkat ettiğinizde saksı değişiminin ne kadar kolay olduğunu fark edeceksiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu