Çiçek Bakımı

Japon Gülü Bakımı: Evinizi Gül Bahçesine Çevirin

Renki ve görkemli çiçekleri ile yaşam alanlarını süsleyen Japon gülü, görünümüyle herkesi etkisi altına alıyor. Cicek.com’daki bu yazımızda, Japon gülü bakımı hakkında merak ettiğiniz tüm detayları ve püf noktalarını bulacaksınız!

Yakın Planda Japon Gülü Bakımı

Latince adı Chinese Rose olan Japon gülü, Çin gülü olarak da adlandırılır. Bilimsel adı da Hibiscus rosa sinensis olan bu çiçek, aynı zamanda hibiskus olarak da adlandırılır. Japon gülü, bahçe toprağında ya da saksı toprağında kolayca yetişir. 80’den fazla çeşidi olduğu bilinen bu güzel çiçek, aynı zamanda Malezya’nın milli çiçeğidir. Ana vatanı Güneydoğu Asya olan Japon gülü, ebegümecigillere ait bir türdür.

Japon gülünün uzun saplara sahip olan iri çiçekleri vardır. Bu çiçekler beyaz, kırmızı, pembe gibi farklı renklerde açar. Yaprakları parlak yeşil renkte, sert dokulu ve oval şekle sahip olan bu çiçeğin gövdesi de koyu yeşil renklidir. Ancak bu gövde rengi, bitki yaşlandıkça griye döner. Boyu 3 metreye kadar uzayabilen Japon gülü, aynı zamanda 2 metreye kadar da yayılma gösterir. Siz de Japon gülüne evinizde, bahçenizde yer açmak istiyorsanız bu yazımızı mutlaka okumalısınız. Yazımızı okuduktan sonra Japon gülü çiçeği bakımı sürecinin ne kadar kolay olduğunu siz de göreceksiniz.

Japon Gülü Hangi Sıklıkla Sulanır?

Pembe Renkli Japon Gülü

Güzel çiçekleri ile Japon gülü, genel olarak suyu seven bir bitkidir. Özellikle yaz aylarında bol su ister. Çiçeklerini ilkbahar aylarında açan bu güzel bitkiye, çiçekleri açmaya başladıktan sonra bol miktarda su vermeniz gerekir. Sulama miktarı çiçeğin hangi ortamda yetiştiği ile oldukça ilgilidir. Eğer Japon gülünü bahçede yetiştiriyorsanız, dibine her gün su vermeniz gerekir. Saksıda yetiştiriyorsanız, saksının drenaj deliği seviyesine kadar su vermenizi öneririz. Yaz aylarında sıcaklığın yüksek olduğu günlerde yapraklarına su püskürtmelisiniz. Kış aylarında ise çiçekleri dökülmeye başlayan bu bitkiyi sulama işlemine ara verebilirsiniz. Kış döneminde yalnızca toprak tamamen kuruduğu zaman sulama yapmalısınız. Eğer kış ayında da tıpkı yaz dönemindeki gibi sulama yaparsanız, Japon gülünün kökten çürümeye başlamasına neden olursunuz.

Japon Gülü Güneş Işığını Sever Mi?

Sarı Renkli Japon Gülü Bakımı

Japon gülü, tıpkı suyu sevmesi gibi güneş ışığını da çok sever. Hemen her bitki gibi güneş ışığına büyük oranda ihtiyaç duyar. Eğer sağlıklı bir şekilde yetiştirmek istiyorsanız, çiçeği bol güneş ışığı alan bir yerde konumlandırmanızı öneririz. Bulunduğu yerin aydınlık ve havadar olması, oldukça önemlidir. Güneş ışığını çok sevmesi, doğrudan güneş ışığına maruz kalması demek değildir. Aksine, direkt güneş ışığı alması yapraklarının yanmasına neden olur. Bu nedenle yapraklarını ve toprağını kurutacak oranda bir güneş ışığı altında tutmamanız gerekir.

Güneş ışığı miktarı kadar, bulunduğu ortamın ısısı da oldukça önemlidir. Aydınlık ortamlarda hayat bulan Japon gülü bakımı, güneş ışığı ile doğrudan ilişkilidir. Japojn gülünün bulunduğu ideal oda sıcaklığı 15-17 derece aralığında olmalıdır. Aynı zamanda bahçede yetişen Japon gülleri de, soğuk ve yağışlı hava koşullarından korunmalıdır. Sıcaklığın 7 derecenin altına düşmemesi gerekir. 

Japon Gülünün Toprağı Nasıl Olmalıdır?

Beyaz Renkli Japon Gülü

Görkemli görünümü ile dikkat çeken Japon çiçeği, humus açısından oldukça zengin olan toprakları sever. Bu toprağı elde etmek ise mümkündür. Bahçe toprağına yaprak çürüntüsü yani kompost, kil, yanmış çiftlik gübresi ekleyerek toprağının humus oranını artırabilirsiniz. Eğer bu karışımı hazırlayamıyorsanız, tropikal toprak karışımlarını tercih edebilirsiniz. Japon gülünü bahçe toprağı yerine saksıda yetiştirecekseniz, toprağının geçirgen özelliğe sahip olmasına dikkat etmelisiniz. İyi süzülmüş bir saksı toprağı, işinizi görecektir.

Japon Gülü Bakımı İçin Püf Noktalar

  • Hemen hemen birçok bitki gibi Japon gülü çok fazla sıcaktan ya da soğuktan hoşlanmaz. Özellikle soğuk ortamlarda yaprakları hızlı bir şekilde sararır.
  • Yaprakların rengi ve dokusu, size çiçeğiniz hakkında bilgi verir. Eğer Japon gülü yapraklarını dökmeye başladıysa ve yapraklarının üst kısımlarında sararmalar meydana geldiyse, eksik sulama yapılıyor demektir. Eğer kök bölümüne yakın olan yapraklarda sararmalar oluştuysa, sulamayı fazla yaptığınızı söyleyebiliriz.
  • Japon gülü bakımı evde gerçekleştiriliyorsa, saksıda yetişen bu çiçeği kış döneminde 1 ay kadar dinlendirmelisiniz. Dinlenme sürecinden sonra hem yapraklarının hem de köklerinin budanması gerekir.
  • Japon gülü, kediler için zehirlidir ancak etkileri oldukça hafif seyreder. Kusma, ishal ve iştahsızlık gibi etkileri bulunan Japon gülü zehirlenmesi, 48 saat sonra etkisini yitirir.

Rengarenk yaprakları ile japon gülü çiçeği bakımı hakkında merak ettiğiniz soruların cevaplarını yazımızda sizin için derledik. Japon gülü bakımı konusunda bir rehber niteliğindeki bu yazıyı okuduktan sonra, bu güzel çiçeğe yaşam alanlarınızda daha fazla yer açmak isteyeceksiniz.

İlgili Makaleler

Bir Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu