Çiçek Bakımı

Kılıç Çiçeği Saksı Değişimi Nasıl Yapılır?

Kılıç çiçeğiniz büyüdü ve gürleşti. Peki şimdi ne yapmanız gerekiyor? Elbette saksısını değiştirmeniz! Kılıç çiçeği saksı değişimi hakkında ihtiyacınız olan bilgileri Cicek.com’daki bu yazımızda bulacaksınız!

Yakın Planda Kılıç Çiçeği

Her bitki gibi kılıç çiçeği de bir süre sonra saksı değişimine ihtiyaç duyar. Gerekli koşulları sağladığınızda kılıç çiçeği hızlı gelişim gösterir. Normal şartlarda kılıç çiçeği çok geniş saksılara ihtiyaç duymaz. Hatta gelişimi için yavru dönemindeyken küçük saksı tercih etmeniz oldukça önemlidir. Ancak büyümeye başladığında ve yaprakları gürleştiğinde, saksısını değiştirmek ve büyük bir saksıya taşımak kaçınılmaz olur. Kılıç çiçeği saksı değişimi sırasında dikkat etmeniz gereken birkaç nokta vardır. Bu yazımızda oldukça pratik yöntemlerle saksı değişim aşamalarını, seçmeniz gereken saksıyı ve püf noktalarını sizin için bir araya getirdik!

Kılıç çiçeğinin bakımı hakkında bilgi almak için “Kılıç Çiçeği Bakımı ve Tüm Merak Edilenler” yazımızı ziyaret edebilirsiniz.

5 Adımda Saksı Değişimi

Kılıç çiçeği saksı değişimi 5 kolay adımda hızlı bir şekilde uygulanır. Dikkat etmeniz gereken şey, bu adımları doğru sıralamayla uygulamak ve bitkiye zarar vermemektir. 

  • İlk olarak bir elinizle bitkiyi tutarken diğer elinizle saksıyı tutmalısınız. Sonrasında hızlı bir şekilde bitkiyi yan yatırmalı ve saksıdan hafif eğimle birlikte çıkarmalısınız.
  • Saksıdan çıkan kılıç çiçeğinin köklerinde yer alan toprakları temizlemeli ve varsa çürük kökleri budamalısınız.
  • Yeni saksının 3’te 1’ini, kılıç çiçeği için uygun bir toprakla doldurmalısınız. 
  • Yine bir elinizle bitkiyi tutarak bu toprak karışımının ve saksının tam ortasına yerleştirmelisiniz. Diğer elinizle de boş kalan kısımları toprakla doldurabilirsiniz. 
  • Tüm saksıyı doldurduktan sonra, toprağın yüzeyini elinizle hafifçe bastırarak düzleştirebilirsiniz.

Kılıç Çiçeğinin Toprağı Nasıl Olmalıdır?

Kılıç çiçeğinin saksı değişim sürecini en çok etkileyen unsur, toprak seçimidir. Doğru toprağı seçerek bitkinin yeni saksısına adaptasyon sürecini hızlandırabilirsiniz. En önemlisi de bitkinin gelişimi için en güzel ortamı da sağlamış olursunuz. Kılıç çiçeği suyu fazla sevmediği ve ihtiyaç duymadığı için toprağının geçirgen olması oldukça önemlidir. Drenaj seviyesi yüksek bir toprak ile yeni saksısını doldurabilirsiniz. Buna ek olarak humus bakımından zengin olan bir toprak seçmenizde de fayda var.

Saksıda Kılıç Çiçeği

Saksı Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kılıç çiçeği saksı değişimi için dikkat etmeniz gereken bir diğer nokta, saksı seçimidir. En az toprak seçimi kadar önemli olan bu aşama için dikkat etmeniz gereken noktaları sizin için topladık!

  • Kılıç çiçeğinin yeni saksısının mevcut saksısından 1 numara büyük olması gerekir. Bu güzel çiçek çok geniş ve çok derin saksıya ihtiyaç duymaz.
  • Görkemli yapraklara sahip olan bu çiçeğin toprağı gibi saksısının da yüksek drenaj oranına sahip olması gerekir. Bu nedenle saksının altında drenaj deliklerinin olması önemlidir.
  • Saksıya ek olarak, kılıç çiçeği için saksı tabağı kullanmanız da gerekir. Çünkü fazla su bu tabakta birikir ve böylece daha kontrollü bir şekilde sulama yapabilirsiniz.

Kılıç Çiçeğinin Saksısı Ne Zaman Değiştirilir?

Tepe Açıdan Kılıç Çiçeği

Bu güzel çiçeğin saksı değişim sürecinde dikkat etmeniz gerekenleri sizin için bir araya getirdik. Peki kılıç çiçeği saksı değişimi ne zaman yapılır? Bu sorunun çok net bir cevabı var; nisan ayında! İlkbahar mevsiminin en güzel ayı olan nisan, kılıç çiçeğinin saksısını değiştirmek için en uygun aydır. Gerek sıcaklık, gerekse nem oranı bakımından en uygun dönem olan bu ay, çiçeğin toprağını ve saksısını değiştirmek için oldukça idealdir.

Kılıç Çiçeği Saksı Değişiminin Püf Noktaları

  • Yeni saksıya aldığınız kılıç çiçeğinin; saksı içindeki derinliğinin, eski saksısındaki derinlik ile aynı olması oldukça önemlidir.
  • Saksı değişiminden sonra kılıç çiçeğini günde 1-2 saat güneş ışığını alabileceği bir yerde konumlandırmanız gerekir.
  • Kılıç çiçeği uzun ve sivri yaprakları ile ön plana çıkar. Yaprakları büyüdükçe ve yeni saksıya geçtiğinizde saksı içinde bir arada kalmaları zorlaşabilir. Bu nedenle bir kurdele yardımıyla bitkinin yapraklarını bir arada tutabilir ve tam orta kısma bir ahşap çubuk yerleştirerek yaprakları ortada toplayabilirsiniz.

Yaşam alanlarınızı zenginleştiren kılıç çiçeği saksı değişimi işte bu kadar kolay ve pratik! Siz de bu güzel çiçeğin daha uzun süre size eşlik etmesini istiyorsanız, yukarıdaki adımları uygulayabilir ve püf noktalarına dikkat edebilirsiniz. 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu